Hem Sport SMHI varnar – här väntas kraftiga skyfall och översvämningar

SMHI varnar – här väntas kraftiga skyfall och översvämningar

förbi admin
0 kommentar

Under fredagen väntas kraftiga skyfall på flera platser i Sverige. SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn och översvämningar i norra Stockholm, Uppsala och delar av Västmanland, Gävleborg och Dalarna. 

Varningen gäller från klockan 11.00 och trafikanter uppmanas ta det försiktigt på vägarna. 

Även åska väntas under dagen. 

– Detta beror på att vi har ett nederbördsområde som ligger över norrland under dagen och som kommer att ge skurar även över Svealand, säger Josefin Bergstedt, meteorolog på Storm. 

– Skyfallsliknande regn brukar innebära korta men intensiva perioder där det vräker ner regn och sedan blir perioder med uppehåll. 

Konsekvenserna av regnet innebär riks för översvämningar i till exempel källare och på gator där brunnar inte hinner med att leda bort regnet. 

Trafikanter uppmanas att ta det lugnt på vägarna där regnet kommer att innebära sämre sikt.

– Det kommer att regna så kraftigt att man inte kommer att se, säger Josefin Bergstedt

Stora lokala variationer 

Det kommer att förekomma stora lokala variationer och det går inte att säga vart exakt de största mängderna kommer att falla. Men enligt Josefin Bergstedt väntas den största mängden regn att komma i Uppland. 

Så blir vädret i helgen

Under fredagen kommer det att det bli regn på de flesta håll i landet. Även i morgon kommer moln och regn att dominera i de östra delarna av landet, norrlandskusten, östra Svealand, Öland och Gotland.

– Det är ganska ostadigt generellt i hela landet med regn på de flesta håll i dag, regn i de östra delarna i morgon och mulet med uppehåll på söndag, säger Josefine Bergstedt. 


HAR DU BILDER?

• Kontakta Expressen på [email protected] eller skicka SMS/MMS till 0790643643

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen

Meteorologens vädervarning: ”Ni vill nog inte ha med mig i dag”

Johan Groth på Storm ger en väderprognos inför helgen.

Du kanske också gillar