Hem Sport ”Som att säga att vi ska sluta åka klassiskt”

”Som att säga att vi ska sluta åka klassiskt”

förbi admin
0 kommentar

En stor diskussion i längdskidåkningsvärlden är hur den ska kunna växa internationellt och få fler nationer än Sverige, Norge, Ryssland och Finland att blanda sig i toppstriden i världscupen. 

Guri Knotten, som tidigare varit bland annat manager för Marit Björgen, är nybliven chef för det schweiziska landslaget i längdskidåkning och är dessutom en del av längdskidåkningskommittén i det internationella skidförbundet Fis. I en intervju med VG kommer hon med – vad tidningen kallar – ett ”drastiskt förslag som kan revolutionera sporten”

Hon vill se att alla landslag, oavsett vilka resurser de har att tillgå, har samma förutsättningar när det kommer till materialet. 

– Vi skulle kunna standardisera mycket mer när det kommer till åkarnas utrustning. Nationerna med mindre resurser måste använda stora delar av sin budget på det, vilket påverkar deras möjligheter att rekrytera nya åkare samt att utveckla de åkare de har. Man borde kanske testa att ge alla samma förutsättningar till vallning? Det finns något fint med rullskidor där alla skidor är likadana och som åkarna blir tilldelade tillfälligt. Jag tror vi kan experimentera med i längdskidåkningen, bland annat genom att standardisera åkarna utrustning och vallning – även i världscupen, säger hon till VG

Sverige nobbar nya förslaget: ”Tror inte på det”

Det är ett förslag som den svenska vallachefen Petter Myhlback inte tror alls på. 

Framför allt för att det skulle innebära den klassiska skidåkningens död. 

– Det här förslaget är samma sak som att säga att vi ska sluta åka klassisk skidåkning och det vill jag inte se. När det gäller skejt eller stakning skulle det kunna funka och som test säkert välkomnas, men jag är helt övertygad om att det inte går att standardisera utrustning och valla när det kommer till den klassiska skidåkningen. 

Förklara varför. 

– I skejt och stakning handlar det bara om att få glid på skidorna, så där är det inte lika känsligt om det är en 90-kilosåkare ställer sig på ett par skidor som är byggda för en 70-kilosåkare – eller tvärtom. Men på klassiskt så måste du trycka ner en fästvalla i snön för att kunna dra sig upp i ett diagonalsteg. Det är individuella skidor uppbyggda för olika kroppstyper och åkstilar. Man lägger fästvalla olika från person till person, så det är svårt att standardisera. Så det här förslaget tror jag inte på. 

Svenska motförslaget – enklare banor

Dessutom menar Myhlback att vallningen i sig är ett spänningsmoment som det vore dumt att ta bort. 

– Jag är part i mål här, men spänningen med vallamomentet är något som dessutom når ut i tv-rutan. Man ser att vissa nationer har bättre än andra och det är inte alltid så att de stora nationerna är bäst på det. 

I stället skulle Myhlback vilja se att värdstäderna experimenterar med olika svårighetsgrad på banorna. Trenden med tuffare och tuffare banor gynnar ett fåtal åkare, medan lättare banor skulle kunna innebära att en större mängd åkare kan blanda sig i toppstriden. 

Hellre det än standardiserad utrustning och valla. 

– För jag tycker inte vi ska bli av med den klassiska skidåkningen. 

TV: Skidsnackgalan 2022 – här prisas vinterns bästa prestationer

Du kanske också gillar