Hem Sport Spelarna får visa stöd till protesterna

Spelarna får visa stöd till protesterna

förbi admin
0 kommentar

Mahsa Aminis död har skakat om Iran. 22-åringen dog efter att gripits av moralpolisen för att inte ha burit sin slöja på ett korrekt sätt.

Det har lett till våldsamma protester, framför allt från kvinnor i landet och den iranska säkerhetsstyrkor  har i sin tur svarat med att skjuta mot demonstranter, gripa människor och använt tårgas.

Flera iranska stjärnor, som Bayer Levekusen-forwarden Sardar Azmoun och Brentfords svensk-iranier Saman Ghoddos, har uttryckt sitt stöd för protesterna.

”Som en iranier som inte är uppväxt i Iran är jag glad och överraskad av modet hos kvinnorna från mitt land. Dessa snälla och modiga människor förtjänar det bästa livet. Och att ha rätt till alla sociala tjänster i den moderna världen”, skrev Ghoddos på Instagram tidigare i höstas.

Men priset för att visa sitt stöd kan stå stjärnorna dyrt har Mouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet, berättat för Fotbollskanalen.

Så, hur blir det om spelarna vill protestera eller visa sitt stöd till demonstranterna under VM? Förbundskapten Carlos Queiroz ger besked om att de har grönt ljus till det.

– Spelarna är fria att till att protesterna precis som om de hade varit från vilket annat land som helst, så länge det följer VM-reglerna och är i spelets anda, säger han på en presskonferens enligt Reuters och fortsätter:

– Men man också uttrycka sig på fotbollsplanen och spelarna har bara en sak i huvudet och det är kvalificera sig för slutspelet.

Till följd av protesterna i Iran har det funnits en opinion om att sparka ut nationen från mästerskapet.

En fråga på presskonferensen fick dock Queiroz att tända till.  När Sky Sports ställde frågan om portugisen är okej med att representera ett land som förtrycker kvinnors rättigheter ägde följde ordväxling rum, enligt Daily Mirror:

Queiroz: – Vilken tv-kanal jobbar du för?

Reportern: – Sky.

Queiroz: – Hur mycket betalar ni mig för att svara på den frågan? Ni är ett privat bolag, hur mycket betalar ni mig? Prata med din chef så kan jag svara på den frågan i slutet av mästerskapet om jag får ett bra erbjudande. Tack.

Reportern: – Du säger att det är en ära.

Queiroz: – Nej, nej. Lägg inte orden i munnen på mig för att besvara den frågan. Jag frågar ditt bolag. Hur mycket betalar ni mig för att svara på den frågan? Okej, okej, tack.

Förbundskaptenen reste sig upp från sin stol, förklarade att presskonferensen var avslutad och vände sig till Skys reporter en gång till:

– Jag tror att du också borde tänka på vad som händer med migranter i England. Tänk på det.

Iran inleder VM på måndag mot England. Övriga lag i gruppen är Wales och USA.

Du kanske också gillar