Hem Sport Stor tullinsats på Gotland – all trafik kontrolleras

Stor tullinsats på Gotland – all trafik kontrolleras

förbi admin
0 kommentar

I går satte Tullverket in två grupper från fastlandet som ska kontrollera all inkommande trafik till Gotland med anledning av Almedalsveckan och det säkerhetspolitiska läget i allmänhet. 

– Den är rätt så omfattande med tanke på att vi normalt sett inte har permanent närvaro på Gotland, säger Rafael Zawilinski-Bodbacka, sakkunnig vid kontrollavdelningen på Tullverket, som är på plats på Gotland. 

Tullverkets permanenta närvaro på ön avvecklades i mitten av 00-talet och nu kommer insatsen att sträcka sig över Almedalsveckan och fram till fredag den 8 juli. 

– Alla myndigheter som har med Sveriges säkerhet att göra, samverkar för att skapa bättre förutsättningar. Och då gör vi vad vi kan göra inom vårt ansvarsområde. Så det finns en koppling till det säkerhetspolitiska läget, absolut, säger Zawilinski-Bodbacka.

”Totalförsvaret är mer på tårna”

Han berättar att inget föranlett insatsen på Gotland, utan att det är mer en allmän insats.

– Vi ingår i totalförsvaret och bidrar med det lilla som vi kan till helheten för Sveriges säkerhet. Alla myndigheter som ingår i totalförsvaret är mer på tårna och jobbar lite mer intensivt, säger han.

Tullverkets grupper arbetar från tidig morgon till sen kväll. Men hittills har inget beslagtagits under kontrollerna. 

– Vi har ganska många kontroller så vi är väldigt offensiva i vårt uppträdande både i hamnar, vid flygplatsen och vid vägarna. Det är högt tryck och det är meningen, säger Zawilinski-Bodbacka.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

Du kanske också gillar