Hem Sport Svag publiksiffra väntas mot Slovenien på Friends arena

Svag publiksiffra väntas mot Slovenien på Friends arena

förbi admin
0 kommentar

De svenska fotbollsherrarna har kniven mot strupen i den sista omgången av årets Nations League.

Förlust mot Slovenien och Sverige flyttas ner i turneringens C-division, där landslag som Luxemburg, Kazakstan och Georgien huserar.

I lördags kördes Sverige över borta mot Serbien (1–4). När det nu vankas hemmamatch på Friends arena har landslaget inte bara uppförsbacke resultatmässigt – utan också intressemässigt.

Bara två segrar på de nio senaste matcherna har satt sina spår. Förra veckan var endast 17 000 biljetter sålda till tisdagens match, men på måndagen var man uppe i strax över 21 200, säger Svenska fotbollförbundets biljettansvarige Christoffer Lund:

– Det kommer bli svårt att övertala folk att gå. Men vi har prissatt matchen lite annorlunda för att fler ska kunna gå, och har också lagt en extra aktion på att få ut information om att matchen spelas.

Sedan Friends arena blev ny nationalarena för tio år sedan har det svenska herrlandslaget aldrig dragit färre än 19 737 åskådare till en tävlingslandskamp (EM-kval mot Färöarna 2019). Nu ser Blågult visserligen ut att undvika ett historiskt publikfiasko, förutsett att alla som köpt biljett dyker upp. Men publiksiffran mot Slovenien väntas ändå kvala in som en av de sämsta i Solna i tävlingssammanhang.

– Man vill så klart alltid att det ska vara jättemycket folk, men i och med omständigheterna – till exempel att matchen spelas på en tisdag 20.45 – får vi väl ändå säga att det är ett okej resultat, säger Lund.

Det borde kittla, tycker jag.

På en presskonferens förra veckan fick förbundskapten Janne Andersson en fråga om det ”iskalla” landslaget.

– Jag är ingen säljare, men jag tycker att vi har en trupp med många intressanta spelare som får chansen. Det borde kittla, tycker jag, sade Andersson.

– Det är de bästa spelarna vi har i Sverige, som är tillgängliga, som ska representera landet i en tävlingsmatch. För mig är det fullt tillräckligt.Foto: Janerik Henriksson/TT

Mittfältsstjärnan Emil Forsberg har förståelse för att ”hajpen” kring landslaget har dalat.

– Det är väl ändå normalt att det sjunker ibland, säger han.

– Vi har varit framgångsrika under ett par år och hajpen har varit stor. Nu har vi haft svagare resultat. Men jag tror på att leverera en bra fotboll, gå ut på planen och göra det du kan. Visa inställning och få med dig folk på det sättet, vinna matcher.

Att avspark sker först kvart i nio på kvällen är dock inte optimalt, fortsätter Forsberg.

– Jag tycker inte man ska kräva att det är fullsatt mot Slovenien en tisdagskväll i september. Det är klart vi alltid önskar att det är fullsatt, men som far vet jag att det inte är lätt att få dit familjen. Det är sent.

Hur viktigt är det att hänga kvar i den här divisionen i Nations League?

– Det är jätteviktigt så klart. Ett måste om du frågar mig.

Vi måste leverera så att de kan tro på oss igen.

Även andra spelare har i veckan kommenterat det sviktande publikintresset.

Efter den tunga förlusten mot Serbien sade vänsterbacken Ludwig Augustinsson till Viaplay:

– Vi har de bästa fansen i Europa. Jag hoppas att de kommer och stöttar oss även om jag förstår att resultaten har varit alldeles för dåliga det här året. Vi förstår om de är besvikna på oss. Vi måste leverera så att de kan tro på oss igen.

Du kanske också gillar