Hem Sport Svensk hockey och NHL hyllade Börje Salming

Svensk hockey och NHL hyllade Börje Salming

förbi admin
0 kommentar

Börje Salming fullständigt ägde Avicii Arena i Stockholm, när svenska ishockeyförbundet firade sitt 100-årsjubileum med en stor festgala på torsdagskvällen.

Den 71-årige ikonen, svårt drabbad av nervsjukdomanen ALS (amyotrofisk lateral skleros) hyllades av den svenska hockeysocieteten, av inbjudna gäster, av miljoner TV-tittare och av kanske 5 000 hockeyfans på läktarna i före detta Globen, numera Avicii Arena i Stockholm.

Efter att ha hyllats stort både under Hockey Hall of Fame-helgen i Toronto för några dagar sedan och i Stockholm på torsdagskvällen, drar sig Börje Salming och hans familj nu tillbaka från rampljuset:

– Nu stänger vi om oss, vi går inte ut i offentligheten mer; nu är det bara familjen som gäller, sade Börje Salmings hustru Pia. Börje är väldigt trött; det här är det sista vi gör. Börje ville väldigt gärna vara med på det här, det så viktigt för honom att ge tillbaka av sig själv. Han är en sådan människa.

Det som var en hyllning till svenska ishockeys 100 framgångsrika år, blev i hög grad också en hyllning till Börje Salming: han dominerade både kvällen och prisutdelningen i Avicii Arena.

 • Mer än 130 000 svenskar gav sin mening tillkänna i omröstningen om tidernas målvakt och förstafemma i svensk hockey: Henrik Lundqvist i mål, Börje Salming och Nicklas Lidström som backar, Peter Forsberg, Mats Sundin och Håkan Loob som forwards.

Även i omröstningen om det största enskilda ögonblicket i den svenska hockeyns historia var Börje Salming störst:

 • Där vann den fem minuter långa stående ovation publiken gav Börje Salming inför matchen mellan Tre Kronor och USA i Canada Cup den 3 september 1976 i Maple Leaf Garden i Toronto. En match Tre Kronor för övrigt vann med 5-2 efter mål och assist av Salming.

Watch: Youtube Video

Börje Salmings stora stund i Maple Leaf Gardens konkurrerade i omröstningen bland annat med Peter Forsbergs straff och Tommy Salos guldvinnande straffräddning i OS-finalen mot Kanada i Lillehammer 1994, med Nicklas Lidströms OS-guldvinnande mål, framspelad av Forsberg och Sundin i OS-finalen mot Finland i italienska Turin 2006 och med det klassiska “den gliiiider in-målet” mot Kanada i VM i Colorado Springs 1962.

 • Prisregnet över Börje Salming avslutades med att han också tilldelades NHL:s hederspris.
Ett mycket känslosamt ögonblick i arenan som inleddes med att NHL:s vice kommissionär Bill Daly förklarade varför “BJ” är så uppskattad i ligan.

– På vägnar av National Hockey League är jag mycket hedrad att få vara med er här i kväll, bland alla mycket speciella hockeymänniskor. I NHL:s 105-åriga historia har vi sett bara runt 8 000 spelare vara tillräckligt skickliga för att dra på sig en NHL-tröja och spela minst en match i vår liga. Ur denna på sitt sätt redan exklusiva listan finns det en mindre grupp spelare som verkligen bidragit och förändrat hockeyn: ikväll hedrar vi de spelarna, sade Bill Daly.

När NHL i samband med sitt 100-årsjubileum för fem år sedan tog ut de 100 främsta spelarna i ligan historia, fanns Börje Salming givetvis med:

– Han banade väg i ligan, inte bara för svenska spelare utan för europeiska spelare i allmänhet, spelare som gjorde fina karriärer i NHL. Hans speciella spelstil, hans unika kombination av skicklighet och tuffhet gjorde honom varaktigt beundrad av både med- och motspelare. I kväll när vi firar den fantastiska svenska hockeyns 100-årsjubileum, firar vi också hans pionjärgärning i NHL-hockeyn: det är med stor glädje jag överlämnar NHL:s hederspris till Börje Salming, sade Bill Daly.

 

[Läs också: Fans och lagkamrater i känslosam hyllning till Salming]

 

Många i arenan grät öppet när Salming hjälptes upp på scen för att hyllas. Börje följdes upp på scen av familj och barn, bland annat Pia och dottern Bianca, sjukampare i världsklass. Han hälsade publiken och fansen genom att forma ett hjärta med fingrarna.

– Vi, hela Börjes familj, vill tacka för all den värme och kärlek som hela svenska folket och människorna i Kanada har givit oss den här tiden som har varit så svår. Börje hälsar att han älskar er alla, sade Pia Salming.

En av dem som grät var Kent Nilsson, “The Magic Man” som tillsammans med bland andra Wayne Gretzky och Mark Messier vann Stanley Cup med Edmonton Oilers 1987.

– Jag tänker ofta på Börje, varje dag. Han är en fantastisk människa på så många sätt, sade Kenta Nilsson till NHL.com/sv.

Du kanske också gillar