Hem Sport Svenska doldisen kan vinna Champions League – från bänken

Svenska doldisen kan vinna Champions League – från bänken

förbi admin
0 kommentar

Efter fyra och en halv säsong i damallsvenskan bestämde sig Emma Holmgren i somras för att ta nästa steg i karriären. Och det blev inte vilket steg som helst – utan en flytt till en av världens bästa fotbollsklubbar.

När Eskilstunamålvakten lämnade Sverige för stjärnlaget Lyon var det nog en och annan som blev överraskad.

Målvaktskonkurrensen hos mesta Champions League-mästaren är stentuff. Men 25-åringen som tog guld i F19-EM 2015 ihop med namn som Stina Blackstenius och Filippa Angeldahl valde att prioritera träningsmiljö framför matchtid. Och efter dagliga pass ihop med den chilenska supermålvakten Christiane Endler är hon nöjd med sitt val.

– Det är utvecklande att vara i samma miljö och få diskutera saker med speciellt Endler, men också att träna med alla spelare och att få känna på de bästa avsluten man kan få på varje träning, säger Emma Holmgren när DN når henne på telefon.

Hon fortsätter om flytten:

– Jag ville verkligen vara i den bästa miljön man kan vara i. Jag hade varit förstamålvakt alla mina år i damallsvenskan (i Hammarby 2017–18, Linköping 2019, Uppsala 2020 och Eskilstuna 2021). Nu kände jag att jag ville prioritera en enormt bra träningsmiljö, spela bland världens bästa spelare.

– Men sen kan jag verkligen säga att jag saknar att spela matcher, för det är ju ändå det som man spelar fotboll för.

”Det är utvecklande att vara i samma miljö och få diskutera saker med speciellt Endler”, säger Emma Holmgren – här under träning med den chilenska målvaktsstjärnan Christiane Endler till höger.

Foto: Adam Ihse/TT

Det har blivit tre framträdanden och två insläppta mål i franska ligan, och därtill en cupmatch, för framtidsnamnet.

I Champions League har hon suttit på bänken i samtliga matcher för den sjufaldiga mästaren.

På lördag kan hon bli Champions League-mästare, när Lyon möter Barcelona i Turin.

– Det är superhäftigt, alla fotbollsspelares dröm, säger Emma Holmgren inför finalen.

Lyon besegrade rivalen PSG i en tajt semifinal på vägen mot helgens final.

Det var nervöst i slutminuterna i Paris, säger Holmgren.

Hur är det att se sådana stormatcher från sidan om?

– Det är klart att man alltid vill vara på planen och spela, men sen gäller det att vara påkopplad. För det är oftast i sådana här matcher som ett inhopp kan ske, när en målvakt kanske får lite mer att göra.

Emma Holmgren kallades in som reserv till landslaget under VM-kvalet i april, när Zecira Musovic (Chelsea) skadades.

Emma Holmgren kallades in som reserv till landslaget under VM-kvalet i april, när Zecira Musovic (Chelsea) skadades.

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Efter fem raka titlar missade Lyon Champions League-final i fjol, när i stället Barcelona fick lyfta bucklan. Stjärnlaget blev även snuvat på ligasegern men har i år greppet om titeln.

Inför avslutningen av säsongen finns revanschlust i klubben, säger Holmgren.

– Det tror jag verkligen kan sporra oss.

Helgens finalmotståndare Barcelona åkte på en ovanlig förlust – den första på 46 matcher – i semifinalreturen mot Wolfsburg men tog sig ändå till final. I laget spelar svenska Diamantbollenvinnaren Fridolina Rolfö.

– Vi vet om att Barcelona är ett väldigt bra lag, men vi vet också om att vi själva är ett enormt bra lag och har väldigt duktiga spelare, säger Emma Holmgren och fortsätter apropå att – kanske – vinna karriärens hittills största titel från bänken:

– Det är klart att man alltid vill vara med men som sagt bidrar alla spelare i laget med sin roll. Alla träningar och gruppsammanhållningen är ju också viktig i ett lag – inte bara startelvan.

Lyons förstamålvakt Christiane Endler.

Lyons förstamålvakt Christiane Endler.

Foto: Jonathan Moscrop/TT

I Lyon är hon klubbkamrat med superstjärnor som norska anfallaren Ada Hegerberg och franska backklippan Wendie Renard.

Vad har du främst lärt dig den här säsongen?

– Att allt går enormt mycket snabbare. Allt från avslut till presspel, löpningar. Man måste tänka och snacka mycket snabbare, kommunikationen måste vara mycket snabbare. Alla delarna är verkligen på en högre nivå.

I landslaget kallades hon senast in som reserv under VM-kvalsamlingen i april, när Zecira Musovic blev skadad. I dagsläget är hon fyra bakom trion Hedvig Lindahl (Atlético Madrid), Jennifer Falk (Häcken) och Musovic (Chelsea).

Men Emma Holmgren har framtiden för sig:

– Det här året har jag valt träningsmiljön. Jag vet att matchtid är enormt viktigt, men man får se sin karriär som långsiktig också.

Franska målvaktsveteranen Sarah Bouhaddi (till höger) har vunnit Champions League sju gånger med Lyon – senast 2020. Det har även trotjänarna Eugenie Le Sommer och Wendie Renard.

Franska målvaktsveteranen Sarah Bouhaddi (till höger) har vunnit Champions League sju gånger med Lyon – senast 2020. Det har även trotjänarna Eugenie Le Sommer och Wendie Renard.

Foto: Clive Brunskill/AP

Läs mer:

Rolfös Barcelona till Champions League-final trots förlust – möter Lyon

Holmgren lämnar Eskilstuna – klar för Lyon

Därför bröt målvaktstalangen med Linköping: ”Jag mådde inte bra där”

Du kanske också gillar