Hem Sport Svenska Mehri, 56, är spårlöst försvunnen i Iran

Svenska Mehri, 56, är spårlöst försvunnen i Iran

förbi admin
0 kommentar

Mehri Laftavizadeh, 56, är försvunnen i Iran.
Mehri Laftavizadeh, 56, är försvunnen i Iran.

Svenska Mehri, 56, var i juli på svenska ambassaden i Teheran för att göra pass.

Sedan dess är hon spårlöst försvunnen och eftersöks av Interpool.

– Vi vill bara veta var hon är och om hon lever, säger hennes son till Aftonbladet.

Mehri Laftavizadeh, 56, är försvunnen i Iran. Den 3 juli tidigare i år besökte hon svenska ambassaden i huvudstaden Teheran för att göra pass och är sedan dess förvunnen, berättar hennes son för Aftonbladet.

Senaste gången han pratade med sin mamma var i ett videosamtal och allt var som vanligt och hon såg fram emot att resa tillbaka till Sverige, berättar han.

– Hon fick då se min dotter och skulle komma hit och träffa sina barnbarn för första gången och vi var alla glada över det. Hon har absolut ingen anledning att försvinna frivilligt, säger sonen.

”Känns förjävligt”

Sedan den 3 juli har anhöriga inte kunnat nå Mehri. Hennes mobil har tills nyligen varit påslagen, och meddelanden har gått fram. Men inget svar.

– Så någon måste ju ha använt den och laddat den. Och på hennes sociala medier har bilder och uppgifter försvunnit. Hon är inte politiskt aktiv eller har blivit utsatt för hot eller något sådant och vi vet inte vad som hänt, säger sonen.

 

 

Mehri kom till Sverige på 80-talet då hon flydde kriget med sin dåvarande man, berättar sonen. Sedan några år tillbaka har hon en bostad i Iran, och bor mestadels där.

– Vi känner en stor oro och ovisshet. Det känns förjävligt. Vi vill bara veta var hon är och om hon lever, säger sonen.

Polisen: ”Gjort vissa efterforskningar”

Familjen har hjälp av vänner i Iran som försöker få information lokalt, men utan större framgång. Anhöriga har varit i kontakt med svenska ambassaden i Teheran, polis i både Iran och Sverige samt UD. Mehri är även internationellt efterlyst av Interpool

– Jag har gjort vissa efterforskningar men kommit lite grann till vägs ände därför att Iran inte svarar på några frågor, säger kriminalinspektör Anna Ullman på Stockholmspolisen, till Expressen.

Ullman tror inte att Mehri håller sig undan frivilligt och svensk polis har skickat en ”welfare check” till Iran vilket betyder att lokal polis ombeds söka upp den saknade personen. Men iransk polis har inte gett något svar.

UD bekräftar att man är medveten om ärendet.

”Vi känner till ärendet och arbetar med det”, skriver UD:s pressjour i ett mejl till Expressen.

Aftonbladet har sökt svensk polis och svenska UD.

Du kanske också gillar