Hem Sport Svenska spelarna positiva till Nations League – Eidevall kritisk: “Vem ska spela?”

Svenska spelarna positiva till Nations League – Eidevall kritisk: “Vem ska spela?”

förbi admin
0 kommentar

Uefa Nations League har spelats sedan 2018 på herrsidan. Och i förra veckan meddelade Uefa att Nations League kommer att spelas för damer från och med hösten 2023. Det innebär att landslagen kommer att spela fler tävlingsmatcher än vad man någonsin tidigare har gjort.  

Tanken är att turneringen ska leda till fler matcher på liknande nivå så att siffrorna inte rusar i väg, något som de svenska landslagsspelarna ställer sig positiva till.  

– Jag tycker det känns spännande. Jag gillar innovation och när man utvärderar någonting och tänker till. Formatet är spännande och ser man det utifrån ett svenskt perspektiv får vi många tuffa riktigt bra matcher och det är det vi spelare vill ha. Jag tror det gynnar oss som landslag att få bra matcher och matchas mot tuffa lag hela kalenderåret så man kommer väl förberedd till ett mästerskap, säger Magdalena Eriksson.  

Även Zecira Musovic känner sig positiv till Nations League-upplägget.  

– Det är en fantastisk kul och bra nyhet i hela den utvecklingen som är på gång. Det kommer bli fler toppmatcher och matcher som betyder något. Viktigast av allt kommer vi förhoppningsvis eliminera 10–0 vinster eller förluster. Det kommer gynna spelare och våra supportrar och hela utvecklingen tror jag. Det här är ett steg i rätt riktning.  

Nathalie Björn: 

– Det är jättepositivt vi vet att det varit väldigt svårt att kvalificera sig till OS tidigare, så att kvalificera sig på det här viset ser jag bara fördelar med.  

Men den ökade belastningen på spelarna är Arsenal-tränaren, Jonas Eidevall kritisk till.  

– Vi ökar inte bara matcherna, vi ökar antalet tuffare matcher. Vi gör det på klubbnivå med Champions League-gruppspelet och nu gör vi det i den internationella kalendern. Vem ska spela alla matcher? Det är fantastiskt att vi skapar mer meningsfulla matcher men nu måste vi fråga, hur utvecklar vi fler spelare för att spela dessa matcher?, säger Eidevall till arseblog och fortsätter:  

– Spelare kommer att skadas. Jag har inte statistik på det men jag får en magkänsla över det jag ser eftersom det är så många högprofilerade spelare som just nu är borta med långtidsskador. 

Stina Blackstenius förstår sin tränare och delar till viss del den synen. 

– Jag förstår resonemanget och ser så klart också många fördelar med tanke på att jag tror att det blir ett system där vi får spela många bra matcher, men det är klart att det finns risk för att det blir högre belastning på spelare. Det är väl kanske som Jonas säger att det finns både för- och nackdelar. Sedan vet jag inte allt för mycket om hur systemet är upplagt och ska inte uttala mig för mycket innan jag vet exakt hur allt kommer att se ut.  

Björn menar att hon inte tänkt på den aspekten och att det positiva väger upp det negativa med turneringen.  

– Jag har faktiskt inte tänkt på det jättemycket. Det är klart att det är hård belastning på landslagsspelare och det kommer alltid att finnas för- och nackdelar. Men just nu väger det positiva över det negativa. Men det är klart att det kan finnas nackdelar med Nations League, men nu är det nytt och häftigt och något att se framemot att verkligen få spela mot toppnationer och få spela ihop sig som lag.  

Du kanske också gillar