Hem Sport Svenska stjärnan överlägsen i norskt långlopp

Svenska stjärnan överlägsen i norskt långlopp

förbi admin
0 kommentar

Norges förra skiddrottning Marit Bjørgen kom tvåa, 54 sekunder efter Andersson och Astrid Øyre Slind kom trea, 3.52 minuter efter segrarinnan. Anderssons landslagskompis Emma Ribom kom fyra, drygt sju minuter efter.

Det tuffa skidloppet, med en brutal stigning på nästan 500 meter, går upp på kalfjället i närheten av Tromsö. Det ingår i långloppscupen Ski Classics.

Ebba Andersson gjorde precis som i fjol då hon efter den ordinarie säsongen körde ett långlopp – i Vålådalen – som hon vann. Hon blev den första svenskan att vinna Reistadløpet.

Andersson drog ifrån efter en mils åkning och ledde med 1.43 före Slind efter knappt halva loppet. Hon drygade sedan ut försprånget upp till 33,3-kilometersmarkeringen då ledningen till Bjørgen var 2.24. Norskan, som efter avslutad landslagskarriär satsat på långlopp, tog sedan in ordentligt på slutet.

– Jag är väldigt, väldigt nöjd. Det var tungt men det var lika för alla. Jag är gammal och seg så jag håller ut. Jag var beredd på att hon skulle sticka, hon var en av favoriterna, säger Bjørgen till NRK, om Ebba Andersson.

Den nuvarande norska skiddrottningen Therese Johaug, som meddelat att landslagskarriären nu är över, skulle ha varit med i Tromsö-loppet. Hon tvingades dock lämna återbud på grund av en fotledsskada.

Det blev en norsk trippel i herrklassen. Martin Løwstrøm Nyenget vann före Tord Asle Gjerdalen och Mikael Gunnulfsen. Svensken Eric Rosjö kom fyra, drygt tre minuter efter segraren.

Du kanske också gillar