Hem Sport Svenska supportrar spred nakenvideo i samband med landskamp

Svenska supportrar spred nakenvideo i samband med landskamp

förbi admin
0 kommentar

Fyra matcher på elva dagar. En seger och tre förluster. En mängd spelare in och ut i truppen. 

Det blev facit för Sveriges herrlandslag den gångna Nations League-samlingen.

En gemensam nämnare för de fyra matcherna är stödet från supportrarna i Gula Väggen. Gula Väggen är en stor arrangör av resor och evenemang till och i samband med svensk idrott på landslagsnivå. 

Gula Väggen uppmärksammades bland annat i samband med Sveriges förlust mot Norge på Friends arena den femte juni när man valde att lämna läktaren i förtid på grund av att delar av publiken skanderade ”Vi hatar Norge”.  

I en text på sin hemsida beskriver Gula Väggen sig själva och sin verksamhet så här: 

Vårt mål emellertid, är att, tillsammans med varje landslagsidrotts ideella supporterorganisationer, skapa en oöverträffad stolthet över att kalla sig svensk landslagssupporter och vara delaktiga i en klubblagsöverskridande & inkluderande supporterkultur där #allaskamed.

Gula Väggen om det nakna klippet

Dagarna efter Sveriges andra förlust mot Norge på en vecka publicerades ett klipp i organisationens sociala medier där en person som representerat Gula Väggen i mediala sammanhang klär av sig naken på underkroppen och gnider sitt kön mot en kvinna under ett evenemang i samband med matchen. 

Inlägget plockades ner samma dag som det publicerades, men har ändå fått spridning på sociala medier där innehållet har väckt starka reaktioner.

När SportExpressen ställer frågan om klippet till Gula Väggens vd Andreas Richt säger han att det hölls en möhippa på evenemanget och det som syns i filmen var en ”utmaning” som en del av möhippan. 

Richt säger också att det var dumt att klippet publicerades i sociala medier, och att beteendet i klippet är över gränsen.

Hur rimmar det här med en inkluderande supporterkultur som ni skriver om på er hemsida?

– Vi står för en väldigt inkluderande supporterkultur. Och att en möhippa väljer att använda honom, det är någonstans kvinnorna själva som har initierat och sagt att det här är en typ av underhållning som möhippan vill ha.

Har inte han ett enskilt ansvar att säga nej till det? 

– Han gör allt för att glädja andra, huvudlöst ibland, som du såg. Jag skulle säga att ansvaret snarare ligger på mig att ett få det att sluta och två se till att det inte publicerats. Men nu hände det, det blev publicerat och jag tar fullt ansvar för de två händelserna. 

”Där och då tyckte jag det var en rolig grej”

Andreas Richt uppger att han inte var på plats när incidenten skedde. Om han hade varit det hade han satt stopp för vad som pågick och sett till att det inte publicerats i Gula Väggens sociala medier, säger han. 

– Nej, jag tycker inte det är okej. Jag sitter här och gör en pudel. Nej, jag tycker inte det här är okej. Hade jag varit där hade jag avbrutit det på en gång. Hade jag sett bilden snabbare hade jag tagit bort den snabbare, vi är ju ett gäng som arbetar med det här. Men jag tar på mig 100 procent och fullt ansvar både för hur han agerade och att det faktiskt kommit ut i sociala medier.

Personen som syns i klippet uppger även han att han blev ombedd att bjuda på en ”stripshow” av en av deltagarna på möhippan. Att han representerade Gula Väggen tänkte han inte på, menar han.

– Just där och då tyckte jag att det var en rolig grej. Eftersom det gänget hade bett mig och ville ha en rolig grej för henne tänkte jag att jag ställer upp. De själva tyckte det var roligt efteråt och kom fram och tackade. Jag tror inte att det var några konstigheter så. Jag hoppas inte det, säger han. 

– Skulle det vara någon som tycker att det här är skymfligt så ber jag gladeligen om ursäkt till den personen. Men det tror jag inte. Var man på plats där och då tror jag att det flesta tyckte det var en rolig grej.

Du kanske också gillar