Hem Sport Svenskarna rider för VM-medaljer – fortsatt kvar i toppen

Svenskarna rider för VM-medaljer – fortsatt kvar i toppen

förbi admin
0 kommentar

Det har skrivits svensk ridsporthistoria under VM i Herning – och det två gånger om.

När Sverige i fredags blev världsmästare i lag var det första gången någonsin som Sverige tog ett lagguld i VM.

Och på söndagen säkrades för första gången den första individuella VM-medaljen i hoppning för första gången.

Det blev dessutom av den ädlaste valören.

Ryttaren som skrev historia var Henrik von Eckermann. Han och King Edward rev inte ett enda hinder under hela mästerskapet, och när de var felfria i söndagens båda finalomgångarna var VM-guldet deras.

– Ett lagguld är helt fantastiskt, men det är klart att för individen är en individuell medalj också något helt fantastiskt. Det betyder otroligt mycket för deras karriärer, säger hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Även von Eckermanns lagkompis Jens Fredricson och Markan Cosmopolit red för medalj på söndagen. Ekipaget var tvåa inför avgörandet efter att ha ridit felfritt i den första omgången, men i den andra omgången rev de tre hinder och slutade tia.

Vägen mot avgörandet blev spännande och nervös för alla svenska fans på plats – och de var många.

I den första finalomgången ställde 21 ekipage upp.

För ovanlighetens skull bjöd söndagen i VM-staden Henning på en del moln, men när finalen drog igång var det varmt.

De två svenska medaljhoppen Henrik von Eckermann på King Edward och Jens Fredricson på Markan Cosmopolit som inför avgörandet låg etta respektive tvåa startade sist och näst sist.

Till finalen tog ekipagen med sig felpoängen till finalen, och de sammanlagt tolv bästa efter den första finalomgången fick rida den andra och avgörande.

Första felfria rundan kom redan när andra ekipaget grekiskan Ioli Mytilineou på hästen L’Artiste de Toxandra gick i mål.

Hon fick snart efterföljare. De tre ekipagen som red efter henne var också felfria.

Med tanke på att den första finalomgången var den fjärde rundan som hästarna hoppade sedan i onsdags var det tydligt att finalhästarna hade orken kvar, och att banbyggaren inte tagit i speciellt mycket när det gällde tekniska svårigheter för banan blev oväntat nog inte speciellt utslagsgivande.

– När man går en bana får man ibland en känsla av att det kunde ha varit lite större, men det vill man inte säga, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

– Men det var lite den känslan vi hade när vi gick banan.

När näst sista startande Jens Fredricson och Markan Cosmopolit kom in på banan hade sammanlagt tolv av de 19 ekipagen före varit felfria.

Överraskande nog var inte fjärdeplacerade schweizaren Martin Fuchs på Leone Jei – som på förhand var den största guldfavoriten hos många – inte bland dem. Ekipaget rev ett hinder och trillade snabbt neråt i resultatlistan.

Under VM har Jens Fredricson varit det stora svenska utropstecknet, och 55-åringen fortsatte att imponera.

I den första finalomgången var han Cosmopolit var felfria, och när det var dags för Henrik von Eckermann och King Edward kom nästa felfria runda.

Därmed var svenskarna kvar som etta och tvåa inför avgörandet.

Banan i den andra omgången var betydligt mer utmanande och utslagsgivande.

Bland de fåtal felfria fanns dock belgaren Jerome Guery som var mindre än ett fel efter Jens Fredricson och mindre än fyra fel efter Henrik von Eckermann.

Ingen av svenskarna hade därmed råd med några misstag om de skulle behålla sina topplaceringar.

Och för Jens Fredricson drömmen om en medalj slut i den avgörande omgången. Efter att inte ha rivit ett enda hinder under mästerskapet rev ekipaget tre hinder. I och med de tolv felen trillade de ner till en tionde plats.

Som tävlingarnas sista ryttare kom Henrik von Eckermann in på arenan.

Publiken höll andan under hela hans ritt, men när von Eckermann och King Edward gick i mål utbröt jublet.

Ekipaget hade än en gång klarat banan felfritt, och guldet var deras.

Du kanske också gillar