Hem Sport Sverige möter Belgien i EM-kvartsfinal – här är startelvan

Sverige möter Belgien i EM-kvartsfinal – här är startelvan

förbi admin
0 kommentar

Förbundskapten Peter Gerhardsson har haft bekymmer.

”Ett pussel”, kallade han i torsdags uppdraget med att ta ut en startelva till fredagens EM-kvartsfinal. Och inte undra på det.

Efter storsegern mot Portugal (5–0) i söndags har de svenska fotbollsdamerna fått in covid-19 i truppen.

Nu saknas som väntat smittade högerbacken Hanna Glas och vänsterbacken Jonna Andersson (som på matchkvällen även hon bekräftas vara positiv) mot Belgien.

Glas har spelat varenda minut hittills i EM. Andersson gjorde mål i premiären och slog i söndags två hörnor som ledde till mål.

Ersätter gör mittbacken Amanda Ilestedt som högerback och Amanda Nildén till vänster, i en fyrbackslinje där veteranen Linda Sembrant går in i mittlåset bredvid Magdalena Eriksson. För Juventussproffset Nildén blir fredagens match en mästerskapsdebut.

– Det känns otroligt stort, sade 23-åringen, som bara spelat tre landskamper, före avresan till EM i England.

Dessutom saknas – återigen – lagkaptenen Caroline Seger (hälskadad) i Sveriges startelva. Mittfältsveteranen har de senaste dagarna gjort framsteg i sin rehab, men på torsdagens presskonferens ville Peter Gerhardsson inte sia om hur många minuter 37-åringen har i kroppen.

– Det är alltid en fråga hur man reagerar på den tuffare träningen. Vi spelar 90 minuter, det kan bli 120. Vi har fem byten plus ett (i en eventuell förlängning) att göra och det är en faktor som jag måste väga in, sade Gerhardsson då.

Precis som senast ersätter Nathalie Björn Seger på mittfältet.

Sverige är världstvåa och guldtippat i turneringen. Belgien innehar plats 19 på världsrankningen och har för första gången någonsin gått vidare från ett gruppspel i EM.

Sveriges startelva (4–3–3):

Hedvig Lindahl – Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Amanda Nildén – Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani, Nathalie Björn – Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.

Caroline Seger sitter på bänken. Det gör av naturliga skäl inte Glas och Andersson, och inte heller försvararen Emma Kullberg (också covidssmittad).

Belgiens startelva (4–3–3):

Nicky Evrard – Laura Deloose, Sari Kees, Laura De Neve, Davina Philtjens – Julie Biesmans, Justine Vanhaevermaet, Marie Minnaert – Janice Cayman, Tine De Caigny, Tessa Wullaert.

Läs mer:

Fotbolls-EM fredag 22 juli: Vinna eller försvinna för coviddrabbat Sverige

Blackstenius: ”Trivdes inte med den blyga personen jag var 2017”

Asllani: ”Måste ha eld under fötterna” – farten nyckeln mot disciplinerat Belgien

Framsteg för Seger inför EM-kvartsfinalen: ”Bästa dagen på väldigt många dagar”

Fortsatt covid-oro i fotbollslandslaget – tre spelare saknas inför EM-kvarten

Efter svenska covidsmällen: Rubensson redo för nygammal roll

Du kanske också gillar