Hem Sport Sverige slår tillbaka mot kritiken efter matchen mot Schweiz

Sverige slår tillbaka mot kritiken efter matchen mot Schweiz

förbi admin
0 kommentar

CHESTER. Kritiken mot det svenska spelet var stor efter mötet med 20-rankade Schweiz.

Alldeles för stor, menar assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman som anser att motståndet underskattades.

– Sveriges herrar tror jag är 20-rankade eller? Och tycker ni att de är dåliga så är det väl så men det tycker inte jag, säger han.

Det var inte bara media som levererade svidande kritik efter Sveriges 2–1-seger mot Schweiz.

– När jag gick av planen var jag fly förbannad för jag tycker att vi måste göra det bättre, sa Kosovare Asllani.

Hon var långt ifrån den enda svenska spelaren som var självkritisk.

Knappt ett dygn senare är assisterande förbundskaptenen Magnus Wikmans ton desto mer positiv.

– Vi mötte Schweiz som är ett väldigt bra landslag om man har följt damfotbollen och att vi vann var den stora grejen, det är svårt nog. Det är vi nöjda med. Sen har VAR visat att vi skulle vinna med tre mål, påpekar han.

Schweiz ligger på 20:e plats på världsrankningen och har inte vunnit en landskamp sedan november. Däremot saknades bara en spelare på grund av magsjukan som härjade i truppen tidigare i veckan.

”30–40 lag är bra”

På frågan om Wikman tycker att det handlar om okunskap kring damfotboll svarar han:

– Ja, det tycker jag. En spelare i deras startelva hade varit magsjuk. De hade sitt bästa lag och de var friska allihopa och det ser jag som nummer ett. 20-rankade inom fotbollen, Sveriges herrar tror jag är 20-rankade eller? Och tycker ni att de är dåliga så är det väl så men det tycker inte jag.

Magnus Wikman påpekar att de nationer som pekas ut som bäst hittills i turneringen – England, Frankrike och Tyskland – kanske inte har bevisat så mycket som många tror.

– Österrike är 21:a och utmanade England med 1–0 i första. Fotbollen är sådan, det är inte de fem bästa utan för mig är 30–40 lag bra. Vi var lite bättre än Schweiz igår och vann den, säger assisterande förbundskaptenen.

Magnus Wikman.

Hade möte

Kosovare Asllani var kritisk mot lagets spel, fler spelare vittnade om en frustration. Hur har ni hantera det?

– Vi har haft ett möte med spelarna på förmiddagen om matchen. Vi har sett om matchen, jag tror inte att spelarna har gjort det. Vi har inte hunnit tala med spelarna individuellt, det blir vår uppgift nu. Min bild var också att första halvlek var sämre än vad jag upplevt när jag sett den efteråt.

Något som lyftes ofta bland spelarna som fanns tillgängliga för media under torsdagen var att ”det är mycket känslor”.

– Efter matchen är det mycket känslor som styr. Men när vi nu fått se klipp och statistik kanske det inte avspeglar hur det verkligen såg ut, säger mittbacken Amanda Ilestedt och tillägger att det inte finns någon oro i laget.

Hur ser du på Asllanis kritik?

– Vi pratar givetvis om matchen, sen vilka känslor folk har efter matchen är så individuellt. Vi är väldigt nöjda med vinsten och det var det vi gick in med i matchen.

Bennison: ”Känslan bättre nu”

Matchhjälten Hanna Bennison har en liknande syn.

– Det var mycket känslor i går efter matchen. Det brukar vara det efter matcher men nu när vi har analyserat känns det lite bättre. Ja, känslan är ändå bättre, säger Bennison.

Rebecka Blomqvist påpekar att Sverige har ett bra utgångsläge inför söndagen.

– Sen är det klart att det finns mycket i vårt spel som vi kan förbättra, säger hon.

Men ni känner att ni kan komma upp i nivå med de som har presterat bäst i EM hittills?

– Absolut. Vi ser matchen utifrån och det finns mycket att ta med sig både offensivt och defensivt. Sen finns det saker vi behöver slipa på också men vi är trygga i vårt sätt att spela och känner att vi kan utveckla det till nästa match.

Du kanske också gillar