Hem Sport Sverige slog Tyskland med sin superbredd

Sverige slog Tyskland med sin superbredd

förbi admin
0 kommentar

Ska bara träna hälften mot Tyskland

Nio handbollsträningar.

Det är allt Sverige tänker träna totalt på 17 dagar inför hemma-VM.

Men det ska nog räcka för mot Tyskland i kväll visade man klassen och vann med 37–33 (19–16).

Handbollslandslaget ligger samlat i 17 dagar inför hemma-VM: den här veckan och tio dagar inför VM-premiären den 12 januari.

Under den tiden väljer man att bara träna handboll 9 (eller eventuellt 10) gånger: 3 pass i veckan och ytterligare 6–7 under VM-lägret.

Det är minst av de toppnationer som Sportbladet kunnat jämföra med. Tyskland kommer att ha hela 17 träningar medan Norge lägger sig på 12 och Danmark 11–12.

– Vi kunde haft 20 om vi kör två handbollsträningar varje dag. Men vi väljer det här sättet, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Varför väljer ni detta?

– För att de har så mycket belastning och handboll under säsongen fram till VM. Jag tror inte på två handbollsträningar om dagen. Jag tror det sliter mer än det ger.

”Kommer jävligt fort in i det”

I stället lägger Sverige tid på att få kropparna fräscha efter en intensiv höstsäsong.

Sedan har stommen i princip varit densamma sedan Solberg tog över inför VM 2021.

Norrmannen har dessutom mycket goda erfarenheter av få handbollsträningar. Inför VM 2021 spolierades nästan hela uppladdningen av ett corona-utbrott i truppen. Då löste man mycket i teorirummet i stället och det slutade med VM-silver.

– De här spelarna har en väldigt stor handbollsförståelse och ett stort engagemang för det vi håller på med. Både mellan, inför och under samlingar. Det förenklar saker. De kommer också jävligt fort in i det vi håller på med. Det är jag imponerad av. Det kommer från olika principer och filosofier i sina klubblag men slår sedan om snabbt.

Avgjorde i början av andra

Matchen mot Tyskland i Mannheim på torsdagskvällen i träningsturneringen EHF Euro Cup gav heller inte Solberg och laget någon anledning att ändra sitt upplägg och börja träna mer handboll.

Efter en jobbig start där Tysklands linjespelare Johannes Golla hade lekstuga och gjorde sitt femte mål när hemmalaget tog ledningen med 7–4.

Då vände Sverige matchen och gick fram till 16–12 som blev 19–16 i paus sedan den svenska bredden imponerat då ”andralinan” på niometer, som byttes in efter en kvart, visade lika hög klass som förstauppställningen.

I andra halvlek sprang Sverige bokstavligen in 6–0 första 5 minuterna fram till 25–16. Även om det svenska anfallsspelet kärvade i slutet när tyskarna gick ut i ett offensivt försvar kom Tyskland kom aldrig närmare än fyramål och matchen slutade 37–33.

Tyskarna, som inte tagit en medalj sedan 2016, kan nog behöva sina dubbelt så många träningar inför VM.

Sverige möter dubbla regerande världsmästarna Danmark på söndag i Göteborg.

Du kanske också gillar