Hem Sport SVT:s Ålderspolicy stoppar Jacob Hård från OS • Hoppas på lösning

SVT:s Ålderspolicy stoppar Jacob Hård från OS • Hoppas på lösning

förbi admin
0 kommentar

På måndagen kom beskedet att SVT på nytt kommer att sända OS. Kanalen började sända redan 1960, men tappade 2011 rättigheterna, först till Viaplay och därefter till Discovery. 

Men nu har de förvärvat rättigheterna att sända OS med start i Milano 2026, följt av sommar-OS 2028, vinter-OS 2030 och sommar-OS 2032. 

Jacob Hård, mångårig kommentator i SVT, är strålande glad över att OS ”kommit hem”

– Det är kul, jättekul verkligen, säger han. 

Ålderspolicyn stoppar Hård från OS • Hoppas på lösning

Frågan är dock om Hård kommer att vara en del av SVT:s sändningar när OS återvänder till kanalen. Hård, som fyllde 68 år för knappt två veckor sedan, är inne på sitt sista år som anställd på SVT. 

Kanalens ålderpolicy, som genom åren kritiserats av bland andra Claes Elfsberg och Marianne Rundström, gör gällande att personer som passerat pensionsålder inte längre får vara anställda av SVT. 

– Jag har ganska exakt ett år kvar som jag kan vara anställd på SVT. Det året kör jag förstås, men sen har inte vi resonerat längre än så, säger han. 

– Det går att fortsätta. Man kan jobba utan att vara anställd, det är det några andra som gjort också. 

Jacob Hårds framtidsdiskussioner med SVT

Hård, som kommer vara 71 år när OS 2026 avgörs, vet dock inte om han kommer jobba kvar då.

– Vi har inte fört de resonemangen konkret. Det är dels en fråga om vad SVT vill och hur de ser på en fortsättning och sen får jag tänka till lite själv också, säger Hård och pausar. 

Därefter är han tydlig med att OS är något han vill jobba med.

– OS-beskedet är ju en morot och något som lockar att fortsätta några år till för att uppleva ett OS på plats igen, så är det förstås.

Vad SVT tycker – och hur en fortsättning ska se ut – är långt ifrån klart. OS-beskedet är väldigt färskt och Hård och SVT har inte haft några konkreta diskussioner. Men det kommer de behöva ha snart.

– SVT vill ju också ha framförhållning i sin planering. Så en diskussion om vad som ska hända efter det här året, det tar vi i år, säger han.

Det är inte bara viktigt för OS, utan även den kommande säsongen. Hård kommenterar långloppscupen i längdskidor tillsammans med parhästen Anders Blomquist och Hårds 69-årsdag sker mitt i säsong.

– Diskussionerna om min framtid har inte varit konkreta än, men de måste de bli innan jag faller för det där strecket att jag inte kan vara anställd längre. Det sker mitt under en skidsäsong dessutom, så vi måste vara överens om hur det ska se ut där. Så i god tid innan nästa vinter måste vi haft den diskussionen.

Du kanske också gillar