Hem Sport Therese Johaug avslöjar Charlotte Kallas sms efter dopingavslöjandet

Therese Johaug avslöjar Charlotte Kallas sms efter dopingavslöjandet

förbi admin
0 kommentar

13 oktober 2016.

Det är ett datum Therese Johaug aldrig kommer att glömma. Det var dagen hon skulle berätta för världen att hon testat positivt i ett dopingprov taget under försäsongslägret i italienska Livigno.

Testet hade gett utslag på den förbjudna substansen clostebol, som Johaug fått i sig genom ett läppbalsam.

Knappt en månad efter att den norska skidstjärnan tagit dopingtestet i Italien ska nu nyheten släppas. Therese Johaug ska berätta sin del av historien. Klockan 12.15 är det kallat till presskonferens i Oslo.

I sin självbiografi ”Hela historien”, som släpps i dagarna, beskriver 34-åringen hur hon smugglades in till pressträffen. 

”Jag drog en scarf över huvudet och duckade när vi svängde in på stadionområdet så att ingen skulle känna igen mig. Jag kände mig som en kriminell”, skriver Johaug i boken.

Omslaget till Therese Johaugs självbiografi.

Foto: GNF

Precis innan presskonferensen skulle dra i gång fick norskan två sms, avslöjar hon i självbiografin. Avsändare? Två svenska skidstjärnor. 

”Det första var från Anna Haag, det andra från Charlotte Kalla. Mina svenska konkurrenter och väninnor. Båda meddelanden var fulla av hjärtan och beskedet att de kände med mig och stöttade mig”.

Therese Johaug fortsätter:

”Att få stöttning även från svenskarna gjorde mig rörd. Min hemlighet var ingen hemlighet längre. Nyheten var ute och inte bara i Norge. Nu var det ingen väg tillbaka.”

Kallas sms till Johaug efter dopingdomen

Charlotte Kalla och Therese Johaug var rivaler i spåren – men utanför tävling hade de utvecklat en nära vänskap. Därför blev Kalla överraskad när hon hörde om norskans dopingfall.

– Jag fick en obehaglig klump i magen och hade svårt att förstå vad jag läste. Det kändes overkligt!

För SportExpressen delger Charlotte Kalla det sms hon skickade till Therese Johaug precis innan dopingpresskonferensen:

”Hej Therese! Jag vill bara säga att jag tänker på dig i denna svåra stund. Stå stark genom detta! Sköt om dig! Kram Charlotte”.

Vad känner du kring att Therese tar upp det här i boken som något hon var väldigt tacksam för?

– Jag bryr mig om den fantastiska personen Therese och ville att hon skulle veta att jag bryr mig om hur hon mår, säger Charlotte Kalla.

Charlotte Kallas sms till Therese Johaug. OBS! Bilden är ett montage.

”Det var en chock”

Anna Jönsson Haag minns dagen väl. Hon befann sig i Mallorca för att ladda upp inför den kommande säsongen när hon fick ett meddelande från en journalist som undrade om hon hört att Johaug hade testat positivt för doping. 

– Att få det meddelandet, det var en chock, säger hon. 

– Det är det värsta som kan hända en elitidrottare, den värsta mardrömmen du kan hamna i. Så att det skulle hända någon som man tävlat jämte hela livet… jag tänkte: ”vad skulle jag göra om det här hade hänt mig?”

Kommer du ihåg vad du skrev i sms:et till Therese? 

– Nej… det gör jag inte. Jag trodde inte det var sant. Jag skrev att jag tänkte på henne och kände så med henne i den situationen. 

Therese Johaug stänges av i 18 månader för dopingbrott och missade OS i Pyeongchang 2018. Men norskan tog sig tillbaka och när hon i våras la skidorna på hyllan gjorde hon det som en av längdsportens största genom tiderna.

Johaug körde in fyra OS-guld, 14 VM-guld och 82 världscupsegrar under sin karriär.

TV: Skidstjärnorna ställer varandra mot väggen

Du kanske också gillar