Hem Sport Thobias Montler laddar för att besegra bästa kompisen

Thobias Montler laddar för att besegra bästa kompisen

förbi admin
0 kommentar

Fyra gånger har Thobias Montler fått ställa sig på prispallen i internationella mästerskap. Gemensamt för samtliga tillfällen är att det blivit silver och att Miltiadis Kentoglou stått emellan honom och triumfen.

Nu har den svenske längdhoppsstjärnan satt upp en lapp med texten EM-guld hemma på kylskåpet för att varje dag påminnas om vad som är årets stora mål.

– Det är dags för guld nu. Man börjar tröttna på att vara tvåa, säger Montler, som får en första chans att besegra den olympiske mästaren från Grekland på torsdagskvällen vid Gothenburg Games.Foto: Jessica Gow/TT

Hårda konkurrenter, men också bästa kompisar.

– Det finns ju sådana som man bara hejar på när man kommer till tävlingen, men vi är jättenära vänner både på och utanför banan, säger Montler, som fått nöja sig med platsen bakom Kentoglou i inomhus-EM, 2019 och 2021, samt i inomhus-VM och EM utomhus i fjol. Greken var före även i VM i Eugene, men blev snuvad på guldet av kinesen Wang Jianan.

Montler anser att det är Kentoglous tajmning och kraftfulla avhopp som gjort honom till bäst i världen.

– När man ser honom får man får inte riktigt känslan att han hoppar så långt, men det händer något när han trycker ifrån på plankan. Han får med sig all fart och allt tryck går rakt fram. Det är en extrem styrka han har, säger Montler, som har besegrat Kentoglou vid fem tillfällen under karriären och hoppas kunna göra det igen vid EM i Turkiet om en dryg månad.

Carl Bengtström, Thobias Montler och Khaddi Sagnia är några av de svenska stjärnorna i Gothenburg Games.Foto: Tomas Ohlsson

Det är inomhussäsongens stora mål. Tillsammans med tränaren Yannick Tregaro har han slipat på tekniken under vintern och det verkar ha gett resultat. Det blev 8,19 i säsongspremiären i Sätra i helgen med ytterligare två hopp över 8,10.

– Jag känner mig betydligt starkare i löpningen på vägen in till plankan. Träningen har gett bra utdelning, säger Montler som hoppas att den speciellt uppbyggda banan i Friidrottens hus, där han sköter sin dagliga träning, ska passa.

Det här är hemmaplan även för segeraspiranterna i damernas längdtävling. Khaddi Sagnia, som inledde säsongen med 6,75, utmanas bland annat av Tilde Johansson. Efter att ha hoppat 6,50 redan som 15-åring har hon haft några motiga säsonger, men det lossnade i helgen med 6,63.

– Det var inte väntat, men gav mig mycket självförtroende, säger Johansson.

Läs mer:

Lika snabb som Usain Bolt – nu är kinesiske superstjärnan i Göteborg

Du kanske också gillar