Hem Sport Thomas Ravelli räddade livet på man under söndagspromenaden

Thomas Ravelli räddade livet på man under söndagspromenaden

förbi admin
0 kommentar

Thomas Ravelli räddade livet på en man med hjälp av sin egen hjärtstartare.

Fotbollslegendaren hade ändrat sina söndagsrutiner och promenerade en annan väg än vanligt.

– Jag är fantastiskt glad att ha räddat livet på en människa, det är en ynnest, säger den 63-årige tidigare landslagsmålvakten.

Thomas Ravelli är en av ambassadörerna för organisationen Hjärtuppropet.

Tack vare det gick hela familjen i vintras en kurs i hjärt-lungräddning och har en hjärtstartare hemma.

I dagarna höll han på och fixa med utrustning för att sätta upp den utanför huset och anmäla att den finns tillgänglig för allmänheten.

– På söndagen vaknade jag upp seg och åt frukost sent, så jag valde bort att följa med frun och dottern ut och springa för att stanna hemma. Sedan höll jag på och velade om jag skulle springa eller promenera. Det slutade med att jag promenerade fort, en annan väg än jag brukar och vid en annan tidpunkt, säger Thomas Ravelli.

”På altanen utan livstecken”

På tillbakavägen alldeles i närheten av huset i Mölnlycke velade han om vägval och tog en annan runda än vanligtvis.

– Då kom en kille på cykel som ett jehu i en korsning, jag såg honom knappt i korsningen. Jag fattade inte riktigt vad som hände, men uppfattade ordet hjärtstartare. Jag skrek efter honom var det fanns och ringde frun att springa ut med den, utan att jag riktigt fattat vad det handlat om, säger Thomas Ravelli.

En äldre man hade drabbats av ett hjärtstopp på ett pågående barnkalas i närheten.

– När jag kom dit låg mannen på altanen utan livstecken. En fantastisk tjej som heter Anna Windewall hade påbörjat hjärt-lugnräddning och tryckte på bröstet som en galning. Tillsammans gav vi mannen stötar med hjärtstartaren varvat med hjärtmassage. En granne var läkare och tog över innan ambulansen kom. Vi fick igång hjärtflimmer, mannen började andas och rossla, säger Thomas Ravelli.

Thomas Ravelli.
Thomas Ravelli.

”Slumpen är ingen tillfällighet”

Dagen efter gick Thomas Ravelli tillbaka till huset för att kolla hur det hade gått och fick senare en bild från sjukhuset där mannen satt upp och drack kaffe i sjukhussängen.

– Slumpen är inte en tillfällighet, det känns väldigt konstigt. Jag gick en ovanlig väg, jag gick fortare än normalt, jag var precis i korsningen när killen cyklade förbi och jag hade en hjärtstartare hemma, säger Thomas Ravelli.

Organisationen Hjärtuppropet arbetar för att kunna rädda fler liv i samband med hjärtstopp.

– Att hjärtstartare inte finns tillgängliga utanför företag och bostadsrättsföreningar och kan vara inlåsta gör mig oerhört irriterad. Det måste bli mer omfattande med kurser i hjärt-lugnräddning för anställda och skolelever. För det går att rädda många fler liv. Det viktigaste när något sådant här händer är att man inte står handfallen, jag hamnade i ett mode där jag inte såg eller hörde något annat än det viktigaste, säger Thomas Ravelli.

Opererades själv för hjärtfel

Själv upptäcktes Thomas Ravelli ha två läckande hjärtklaffar i samband med en rutinundersökning inför hans medverkan i TV4:s Let’s dance 2019.

För knappt ett år sedan genomgick han en operation på Sahlgrenska i Göteborg.

– Det har tagit tid att återhämta mig och jag kommer aldrig att bli i samma slag som förr. Jag kan ändå röra mig varje dag och spela golf och annat. Jag är ju halvblind också efter padelbollen i ögat, jag har varit med om lite för mycket i livet, säger Thomas Ravelli.

Under den aktiva karriären blev det bland annat 143 A-landskamper, VM-brons i USA 1994 och sex SM-guld med IFK Göteborg.

Thomas Ravelli med hustrun Catherine Ravelli från Idrottsgalan 2020.
Thomas Ravelli med hustrun Catherine Ravelli från Idrottsgalan 2020.

Du kanske också gillar