Hem Sport Tobias Montler klar för final

Tobias Montler klar för final

förbi admin
0 kommentar

EUGENE. Utöver Perseus Karlströms brons hände det mycket under VM:s första tävlingsdag.

Här listar vi det viktigaste.

Thobias Montler vidare efter drama

Svenske medaljkandidaten var hårt pressad efter ett övertramp i första och ett för kort säkerhetshopp i andra.

Men Montler tog sig samman i slutomgången och med 8,10 hade han till slut längdkvalets tredje längsta hopp bakom Simon Ehammer och japanen Yuki Hashioka.

Läs mer om den tävlingen här!

Svenska kuldamerna gjorde succé!

Att Fanny Roos kunde ta sig till VM-final var ingen överraskning. Men att hon inte skulle bli ensam svenska där är en riktig skräll. När det gällde som mest gjorde Axelina Johansson precis som Grete Ahlberg gjorde i sin VM-debut: slog till med personligt rekord.

18,57 räckte till final med minsta möjliga marginal. Svenskan tog platsen på en bättre andrastöt kontra tyskan Katharina Maisch.

– Gud va kul! Det var väldigt stressigt där på slutet, säger skrällfinalisten.

Fanny Roos slutade elva i kvalet med sina 18,72.

Snabba 100-metersförsök

Herrarnas 100 meter lovar att bli något alldeles extra. Redan i försöken smattrade det in supertider. Allra snabbast var Fred Kerley som kontrollerat sprang till seger på 9,79 i vindstilla förhållanden.

Även landsmannen Trayvon Bromell imponerade med 9,89. Men frågan är om vi inte tar av oss hatten mest för Kenyas Ferdinand Omanyala. Efter visumproblem landade han i Eugene bara timmar innan start på försöken. Han skakade ur benen – och gick vidare till semifinal på tiden 10.10.

– Min kropp känns tung just nu. Men även om jag inte hade gått vidare så hade resan varit värd det. Men nu känner jag verkligen att jag har något att komma med, säger han.

En av två vidare på 1500 meter

Det blev 50-procentig utdelning på damernas 1500 meter. Yolanda Ngarambe fick ett stökigt lopp och hennes tid på åttondeplats räckte inte.

– Hela loppet var kaos, försökte hitta hål för det kändes bra. Men jag var ute på bana tre och sen hann jag inte när det kändes bra på slutet, säger hon.

Bättre gick det för Hanna Hermansson som fick precis som hon ville, avancemang och ett personligt rekord med 4.06.30. Det räckte till semiavancemang på tid.

– Det är en lättnad och en otrolig glädje. Jag är tacksam att få springa ett lopp till på den här fantastiska arenan, säger hon.

Allyson Felix

Allyson Felix fick inte ta farväl med guld

Första guldet på friidrottsbanan var nästan förbokat till USA. I den mixade 4×400-meterstafetten var tanken att Allyson Felix skulle få ta farväl med ännu ett mästerskapsguld.

Men det blev inte som planerat. Felix själv stumande på sin andra sträcka och passerades av Dominikanska republiken som till slut lyckades ta guldet följt av Nederländerna som passerade USA efter en supersträcka av Femke Bol på slutsträckan.

Felix var ändå nöjd efteråt:

– Det var väldigt speciellt att få springa inför hemmapubliken i mitt sista lopp. Det var så coolt. Min dotter satt på läktaren, säger hon.

Lisa Gunnarsson besviken

Lisa Gunnarsson tyckte hon var i bra form inför VM. Men här tog det slut på 4,50 i kvalet. Det skulle visa sig att det räckte med 4,35 i första för final men Lisa tog först i andra och fick lämna VM.

– Det är väldigt surt, jag är ganska missnöjd för att vara helt ärlig. Jag presterar inte som jag brukar göra. Jag brukar hoppa 4,50 på träning varje dag. Jag hade mest problem med vinden, jag klarade inte av att få igenom stavarna. Vinden snurrar här och jag hade väldigt otur med motvind. Det var surt, säger hon.

Även Vidar Johansson missade avancemang på 3000 meter hinder.

Du kanske också gillar