Hem Sport Tre Kronors historiskt svaga era: ”Ska utvärderas noggrant”

Tre Kronors historiskt svaga era: ”Ska utvärderas noggrant”

förbi admin
0 kommentar

Svenska ishockeyförbundet har på sin hemsida sammanställt samtliga landslagscoachers sportsliga resultat sedan säsongen 1956–1957.

Den senaste i ordningen, Johan Garpenlöv, sticker ut så till vida att han under sina tre mästerskap aldrig förde Tre Kronor till en topp tre-placering medan övriga förbundskaptener alla erövrade minst en medalj från VM, OS eller Canada Cup/World Cup.

Uttåget i VM i Tammerfors blev signifikativt för hela Garpenlövs förbundskaptensera när 3–0 blev till 3–4 mot Kanada i kvartsfinalen. Med dessutom ett pandemiinställt VM 2020, missad VM-kvartsfinal 2021 och förlorad bronsmatch i OS 2022 går det inte att säga annat än att det har varit stolpe ut från början till slut.

– Ur det perspektivet så har det inte varit roligt, säger förbundsordföranden Anders Larsson som delvis följt hockey-VM på plats i Tammerfors.

– Vi har en klar linje i svensk hockey att vi vill spela om medalj. Nu har vi inte gjort det och det är en besvikelse, vi har varit på en nivå som vi inte vill vara på, fortsätter han.

”Den här VM-turneringen kommer att utvärderas noggrant”, säger förbundsordföranden Anders Larsson.

Foto: Roger Turesson

Hur oroväckande är det för svensk hockey att framgångarna uteblivit?

– Det råder inget tvivel om att framgång föder framgång och intresse. Det hänger ihop. Den här VM-turneringen kommer att utvärderas noggrant och analyseras för att se om det är något vi kan ta med oss.

Hur tycker du att rekryteringen av Johan Garpenlöv föll ut?

– Man ska komma ihåg att det har varit en väldigt speciell period med ett inställt VM, strikta restriktioner förra året och utan publik, och nu det här (VM i Finland). Men vi brukar ha inställningen att vi vinner och förlorar som ett lag. Jag gillar inte att göra en person skyldig på något sätt, men till syvende och sist så handlar det om resultat och det har inte varit på den nivå som vi vill att det ska vara på.

– Han är en otroligt fin person och en ledare som jag hade unnat all framgång, men det har inte blivit så och det är tråkigt för alla inblandade.

Carl Klingberg var spelaren som kanske tydligast backade Johan Garpenlöv utåt under hockey-VM.

Carl Klingberg var spelaren som kanske tydligast backade Johan Garpenlöv utåt under hockey-VM.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Spelarna i Tre Kronor visade tydligt under VM hur mycket de uppskattade Garpenlöv som coach – Carl Klingberg sade exempelvis att han ”fått utstå en hel del obefogad kritik” – men det går inte att komma ifrån att resultaten uteblivit och knappast motsvarat den föregående perioden när Garpenlöv var assisterande tränare till Rikard Grönborg som tog Sverige till två raka VM-guld 2017 och 2018.

Sedan dess har Sverige över huvud taget inte tagit sig förbi en VM-kvartsfinal.

Faktum är att Garpenlöv aldrig hade haft ett uppdrag som huvudtränare tidigare. Det har däremot efterträdaren Sam Hallam som under sina tio år i Växjö vann tre SM-guld.

Anders Larsson medger att förbundet sökte ”en ny profil” i jakten på en ny förbundskapten och hittade kandidaten man sökte i Sam Hallam.

– Sam Hallam är en tränare som enligt vår bedömning passade vår kravprofil. Det är en erfaren, duktig coach som också kan driva den sportsliga utvecklingen framåt och vara en bra ambassadör för svensk ishockey. Vi bedömer att han passar in i alla de här delarna.

Läs mer:

Finland tog gulddubbeln efter jättedrama mot Kanada

Tiden som förbundskapten över för ”Garpen” – blev utan medalj

Du kanske också gillar