Hem Sport Tufft matchschema öppnar för flexibilitet i EM-uppladdningen

Tufft matchschema öppnar för flexibilitet i EM-uppladdningen

förbi admin
0 kommentar

Ett stilla duggregn föll över träningsplanen när samtliga 23 EM-spelare för första gången var med i den gemensamma fotbollsträningen. Landslaget samlades redan i måndags, men de som nyligen spelat match, som Rosengårdsduon Caroline Seger och Olivia Schough, och USA-baserade Sofia Jakobsson, har fått träna individuellt för att minska belastningen.

Efter halva tiden tvingades dock mittbacken Linda Sembrant kliva av träningen, efter att ha trampat snett i en duell med Lina Hurtig. Tidigare i veckan fick Stina Blackstenius avbryta en träning på grund av en känning i låret.

Landslaget tillåter ett individuellt upplägg för spelarna under förberedelserna, för att hela gruppen ska kunna prestera på topp när EM i England väl drar i gång för svensk del 9 juli.

– Bland våra viktigaste framgångsfaktorer i VM och OS har varit spelarnas nivå att säga till om det är något, och ihop med det medicinska teamet balansera det, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson i samtal med landslagsläkaren Houman Ebrahimi under träningen i Båstad.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Utvecklingen inom världsfotbollen går mot fler matcher och tyngre belastning på spelarna. Det internationella spelarfacket Fifpro släppte förra månaden en rapport som visade att 86 procent av elittränarna världen över anser att belastningen är för hög.

Undersökningen besvarades av mer än 1 000 tränare och spelare i toppligorna. Mer än hälften av de tillfrågade spelarna svarade att de skadats på grund av för lite vila, samtidigt som mer än en tredjedel av spelarna upplevde att deras psykiska hälsa försämrades som en följd av det hårda matchandet.

Den gångna säsongen var den första med gruppspel i Champions League även för damerna, i stället för utslagsmatcher direkt efter kvalspelet. För Barcelona-stjärnan Fridolina Rolfö har säsongen med liga- och cupspel i Spanien, att laget tog sig hela vägen till Champions League-final och OS och kvalspel med landslaget gjort att hon spelat över 60 matcher det senaste året.

– Det märks på kroppen, säger hon. Vi har 16 lag i ligan så det är mycket matcher. Det är Champions League, det är två cuper. Kroppen har varit väldigt sliten men jag känner ändå att jag har fått två och en halv vecka att återhämta mig. Så för egen del känns det okej.

Finns det en risk med den här utvecklingen, att det blir för mycket matcher?

– Det är möjligt. Jag tror man får sätta sig ner och kolla hur det ser ut i de olika lagen, hur mycket belastning det är och hur mycket som är möjligt.

Landslagskaptenen Caroline Seger, till vänster, deltog för första gången i den gemensamma fotbollsträningen på EM-samlingen.

Landslagskaptenen Caroline Seger, till vänster, deltog för första gången i den gemensamma fotbollsträningen på EM-samlingen.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson är tudelad till att belastningen ökar.

För att hålla koll på hur spelarna mår får de varje dag fylla i ett frågeformulär där de berättar hur de känner sig, hur de sovit, om de är oroliga för något.

– Jag tror på att utvecklingen till landslaget sker i klubbarna och då behöver man matcher. Men återhämtning är viktig, både mentalt och fysiskt, säger han.

– Alla kommer från olika förutsättningar, därför är min uppmaning innan träning den man alltid har: Att spelarna själva måste säga till, de måste ta ett ansvar om de inte känner sig hundra. Det kan bli att man inte är med på träning utan rehabkör någon dag.

Läs mer:

Oron inför fotbolls-EM – Sembrant stukade foten

Så blir fotbolls-EM 2022 – allt du behöver veta

Du kanske också gillar