Hem Sport TV: Touré konfrontativ – vägrar svara om kritiken mot Qatar: “Har du en fråga om VM?”

TV: Touré konfrontativ – vägrar svara om kritiken mot Qatar: “Har du en fråga om VM?”

förbi admin
0 kommentar

På söndag inleds VM i Qatar. Värdnationen har under en längre tid fått hård kritik för kränkningar av mänskliga rättigheter, samtidigt som migrantarbetares situation i landet blivit uppmärksammad, då det kommit rapporter om horribla arbetsförhållanden och att tusentals har dött, även om inte alla jobbat med landets nya VM-arenor. 

En av flera tidigare storspelare, som är ambassadör för Qatar-VM, är förre Barcelona- och Manchester City-stjärnan Yaya Touré, 39, som gjort 97 landskamper med Elfenbenskusten och representerat nationen i tre världsmästerskap, 2006, 2010 och 2014. 

Touré är nu på plats i Qatar inför att mästerskapet ska dra igång på söndag. Under onsdagen var den tidigare mittfältaren en av attraktionerna som lockade journalister för Fifa och VM-arrangörerna ville visa upp Fifa Fan Festival som ska vara en plats för konserter, matcher på storbildsskärmar och försäljning av alkohol. Man räknar med 40 000 besökare per dag.

Yaya Touré kunde tänka sig svara på frågor om VM, men däremot inte några frågor om kritiken som riktas mot värdnationen.

– Jag vill inte kommentera det, om jag ska vara ärlig. Har du en fråga om VM?, säger han till Fotbollskanalen.

Men det är en del av VM. Hur kommer det sig att du inte vill prata om det?

– Eftersom att jag inte är en expert. Jag förstår det inte. Förstår du politik?

Jag förstår viss politik, men du är ambassadör för VM. Då behöver du vara tillgänglig för att svara på frågor om allt gällande VM.

– Mitt huvudområde är fotboll, det är inte människors rättigheter.

Hur resonerade du när du blev ambassadör för VM?

– Vad är VM för dig? Vad gör vi här? Vi spelar fotboll, eller hur? Jag är ambassadör för fotboll. Så enkelt är det, säger han.

I Europa är det stor kritik, hur är det i ditt hemland? Hur pratar ni om VM där?

– Vi pratar om fotboll och om att njuta. Vi är representerade av bra lag, bra länder, som Kamerun, Tunisien och Marocko. Vi vill representera vår kontinent väl, och vara så bra som möjligt, säger han.

Tidigare Premier League-målvakten Ali Al-Habsi, 40, vill heller inte gå in på kritiken som riktas mot Qatar. 

– Jag tycker att VM ska bli fantastiskt. Alla är välkomna, och fansen kommer njuta av varje ögonblick här i Qatar. Det viktigaste när man kommer till den här regionen är att njuta av livet, vädret, upplevelsen och kulturen. Det är viktigt med det här mästerskapet att fokusera på lagens prestationer. Jag tycker att det kommer bli fantastiskt. Det är arenor som ligger nära varandra och inga långa resor för lagen, spelarna och supportrarna. Det är något man sett fram emot, och jag tror att det kommer vara något speciellt för alla, säger han till Fotbollskanalen.

I Europa vill en del supportrar inte titta på VM med anledning av alla problem i Qatar. Vad är ditt besked till dem?

– Alla älskar fotboll, alla tittar på fotboll, och alla är välkomna till det här vackra landet. Om jag åker till andra länder respekterar jag deras kulturer, och jag är säker på att fansen kommer respektera kulturen oavsett om det är i Qatar eller i Europa.

När Fotbollskanalen frågar Al-Habsi om ex-målvakten förstår kritiken avbryts intervjun. 

Du kanske också gillar