Hem Sport TV: Varberg säkrade det allsvenska kontraktet

TV: Varberg säkrade det allsvenska kontraktet

förbi admin
0 kommentar

Varbergs Bois hade en 2-1-ledning med sig till returmatchen i det allsvenska kvalet mot superettan-trean Östers IF. Varberg tvingades att avvara lagkaptenen Jon Birkfeldt, som klev av skadad i den första kvalmatchen. Robin Tranberg gick in på mittfältet och även Oliver Alfonsi ersatte Filip Bohman i startelvan. Öster gjorde en ändring när Alex Thór Hauksson inledde istället för Marc Rochester Sörensen. 

Växjölaget behövde göra mål för att hålla den allsvenska drömmen vid liv och inledde matchen bäst också. I den fjärde minuten fick Adam Bergmark Wiberg chansen från en bra skottposition men avslutade rakt på målvakten Stojan Lukic. Nästa möjlighet fick Jesper Jonasson Westermark, vars direktskott räddades av Lukic. 

Varberg fick ett bättre grepp om gästernas anfall i mitten av halvleken, och skakade fram några egna fasta situationer som skapade lite oreda i Österförsvaret. I den 26:e minuten tog laget också ledningen, efter det första riktigt bra anfallet från Varberg. Ismet Lushaku och Tranberg kombinerade sig loss på mittplan och Alfonsis inlägg hittade tillbaka till Tranberg som avslutade distinkt i det bortre hörnet. 

Kvitteringen höll på att komma direkt efteråt. Dålig kommunikation från Lukic och Joakim Lindner gjorde att mittbacken nickade bollen förbi sin utrusande målvakt, men bollen rann precis utanför stolpen till en hörna. Öster hade det svårare mot ett samlat hemmaförsvar sedan och halvleken slutade 1-0. 

– Vi börjar lite tufft. De har mycket boll och trycker ner oss. Sedan efter vårt mål har vi kommit tillbaka lite och rullar mer boll, är lite lugnare. Vi har 1-0 hemma och vet hur bra vi är. Det är bara att fortsätta i andra halvlek, säger Varbergs Lushaku till discovery+ i halvtid. 

– Det är inte klart än. Det är en halvlek kvar, men vi är på god väg i alla fall.  

Bergmark Wiberg i samma sändning:  

– Bra start. Vi skapar lite halvlägen, hade kanske kunnat knoppat in något mål. Sedan har de väl ett anfall och gör ett mål, och vi tappar lite momentum.  

– Vi fortsätta hålla oss till vårt spel och göra det som vi är bra på – så kommer målen.

Den andra halvleken inleddes med en märklig situation i den 47:e minuten. Östers Mathias Nilsson fick en snål hemåtpassning till sig och rensningen träffade domaren Mohamed Al-Hakim som blåste av spelet. Det hörde inte Lushaku, som sekunden senare drog bollen i mål från 25 meter och sedan besviket kunde konstatera att spelet var avblåst. 

Varberg skapade nästa målchans några minuter senare när Alexander Johansson tryckte av med ett vänsterskott som smet just utanför Nilssons vänstra stolpe. I den 66:e minuten kom så kvitteringen. Vladimir Rodic bytte kant till vänstersidan och hans inlägg nådde Jonasson Westermark som nickade bollen otagbart förbi Lukic. 

Två minuter senare skapade Varberg en jättemöjlighet. Nyss inbytte Filip Bohman tog sig fram till ett friläge men såg avslutet styras via Nilssons fötter till en hörna. Matchen öppnades upp när Öster var ett mål från att ordna en förlängning. I den 72:a minuten hade Manasse Kusu ett dubbelläge i straffområdet, men inget av skotten hamnade på mål. 

Två minuter senare återtog Varberg ledningen. Ett inkast av Eliton Junior skarvades vidare av Lindner, och på den bortre stolpen nickade Tobias Carlsson sitt tredje mål för säsongen. Kort senare provade Anton Liljenbäck ett direktskott från straffområdeslinjen som gick centimeter utanför. 

Öster behövde i det läget återigen två mål för att nå en förlängning och kastade upp det laget hade i offensiv väg. Varberg kunde dock hålla undan tämligen bekvämt och fick chansen att utöka ledningen i den 88:e minuten, men Bohmans avslut räddades av Nilsson till en hörna på nytt. 

Varberg tog till slut en ny 2-1-seger över Öster. Efter 4-2 sammanlagt i dubbelmötet står det klart att Hallandslaget spelar vidare i allsvenskan även nästa år, vilket blir Varbergs fjärde säsong i rad i finrummet. Öster får spela vidare i superettan, som de tillhört sedan 2017. 

– Det är stor glädje och stor lättnad. Det var två tajta matcher, men vi lyckades dra det längsta strået och var lite effektivare än dem i båda matcherna. Det är skönt, säger Bois-målskytten Tobias Carlsson till Fotbollskanalen.

Varberg-målvakten Stojan Lukic är också lycklig efteråt. 

– Känslan nu är mest lättnad – om jag ska vara ärlig. Det är alltid svårt att kvala uppifrån-ner. Det är enklare för Öster att komma så, men det är en lättnad, säger han till Discovery+.

Lukic har nu spelat fem kvalmatcher och vunnit samtliga genom åren. 

– Ring mig vid kval, säger Lukic skämtsamt och fortsätter:

– Det har gått bra, fem av fem, så det känns bra. Jag var rätt trygg. Jag hörde någonstans att Öster ville möta oss, hade de sagt, och nu fick de möta oss och nu får de spela i superettan ett år till.

Öster-tränaren Srdjan Tufegdzic är i sin tur besviken. 

– Jag tycker att spelade jättebra under de första 20-25 minuterna. Men det som fattades var erfarenheten som Varberg har, och vi gjorde små misstag vid 1-0-målet. Vi gav inte upp, gjorde kvitteringen, men blev straffade på en fast situation vid 1-2-målet. Över två matcher vek vi inte ner oss tycker jag. Men erfarenheten som Öster har från matcher på en högre nivå var avgörande, säger han efter matchen. 

Östers Adam Bergmark Wiberg:

– Det var ett fantastiskt stöd (från supportrarna), det går inte att säga något annat. De var fantastiska och de har varit det hela säsongen. Det är tråkigt och sorgligt att vi inte får gå hela vägen. Det är jobbigt, säger han till Discovery+. 

Varberg: Lukic – Boman, Lindner (K), Carlsson, Liljenbäck – Tranberg (70′), Le Roux, Lushaku (63′) – Alfonsi (63′), Simovic, Johansson (70′).

Byten: Bohman, Sisse (63′), Stanisic , Eliton Junior (70′).

Öster: Nilsson – Varmanen (utbytt 63′), Berg (K), Westermark, Pavic (76′) – Hauksson, Kusu (76′) – Rodic, Kozica (76′), Bergmark Wiberg – Jonasson Westermark. 

Byten: Rochester Sörensen (63′), Adolfsson, Drott, Engqvist (76′).

Gula kort: Bergmark Wiberg (12′), Alfonsi (48′), Johansson (56′), Lushaku (60′), Hauksson (77′), Boman (77′), Stenberg (77′).

Du kanske också gillar