Hem Sport Två svenska spelare covidsmittade inför VM i bordtennis

Två svenska spelare covidsmittade inför VM i bordtennis

förbi admin
0 kommentar

VM i Chengdu pågår mellan den 30 september och 9 oktober.

Landslagschefen Thomas Buza bekräftade på fredagen för Radiosporten att två spelare har testat positivt. En via ett pcr-test, en annan efter ett självtest.

– De har gjort nya tester och vi avvaktar resultaten till senare i kväll. Vi ska ha ett möte med förbundskaptenerna under kvällen, säger Buza till Radiosporten.

En spelare tillhör damlaget och den andra herrlaget. För DN berättar herrarnas förbundskapten Jörgen Persson att det inte blir något VM för Jon Persson.

– Nej, det är kört för honom, säger Jörgen Persson.

Har han tränat med de andra spelarna eller varit i kontakt med dem den senaste tiden?

– Nej, Jon har tävlat på egen hand, bland annat i Oman, och de andra har varit på annat håll. Jag hade gärna sett att vi hade kunnat samlas för ett läger innan avresan, men det gick inte på grund av alla tävlingar. Nu kanske det var tur att det inte blev något, säger Jörgen Persson.

Jon Persson kände sig hängig efter tisdagens match med Angers i den franska ligan. På onsdagen gav både ett snabbtest och ett pcr-test positivt resultat.

– Väldigt tråkigt förstås. Det känns som en vanlig förkylning och först tänkte jag väl inte riktigt att det skulle vara corona, säger Jon Persson.

– Det har känts väldigt bra i höst och under EM så det är trist. Men vi har ett kanonlag med de fyra spelare som är kvar. Om alla prickar formen kan det gå ända till en final, fortsätter han.

Det svenska herrlandslaget har ett VM-brons från 2018 i Halmstad att försvara. Då hade Jon Persson, som med sin 39:e plats på världsrankningen nu är den lägst rankade svenske spelaren i VM-truppen, en stor del i bronset.

På grund av pandemin har det inte spelats något lag-VM sedan dess.

För det svenska herrlaget är medalj det tydliga målet i årets VM.

Vid EM i München för en knapp månad sedan gjorde de svenska herrarna succé med guld i dubbeln för Mattias Falck och Kristian Karlsson och brons till Anton Källberg och Jon Persson. I herrtruppen finns också storlöftet Truls Möregårdh.

Nu åker Sverige till Kina med fyra spelare istället för fem. Någon reserv kallas inte in. Matcherna i VM avgörs med tre spelare i varje lag.

Kristian Karlsson gick till semifinal i singel i EM, men tvingades där under dramatiska former bryta matchen sedan han skadat handen.

Hur är hans status nu?

– Kristian är tillbaka i spel och har spelat med sitt franska lag. Jag såg den matchen och Kristian har inga problem med handen. Han saknar lite träning och matchspel, men som tur är inleds VM med gruppspel så han har förhoppningsvis tid på sig att komma i form, säger Jörgen Persson.

Sverige riskerar dock en mardrömslottning i slutspelet. Laget är femteseedat i turneringen vilket betyder att det kan bli match mot Kina redan i kvartsfinalen. De andra lagen som Sverige kan möta i en eventuell kvartsfinal är Japan, Sydkorea och Tyskland.

Den svenska damtruppen består av Linda Bergström, Stina Källberg, Filippa Bergand, Matilda Hansson och reserven Rebecca Muskantor. En av dessa har också testat positivt för covid-19.

Storstaden Chengdu, med drygt 20 miljoner invånare, har varit stängd på grund av covid-19-smittan, men har nyligen öppnat.

Den 5 september drabbades staden av en svår jordbävning som krävde cirka 100 dödsoffer.

DN har tidigare berättat att en del invånare hindrades från att fly sina skakande hem när jordbävningen av magnitud 6,8 inträffade nära staden. Kontrollanterna i huset vågade inte bryta mot ordern om att invånarna måste isolera sig på grund av covid.

– Vi har blivit lovade av arrangörerna att VM ska genomföras på ett säkert sätt och det är bara det vi kan gå på nu, säger Jörgen Persson.

Du kanske också gillar