Hem Sport U18-VM: Kvartsfinaljubel efter rysaromgång – Handbollskanalen

U18-VM: Kvartsfinaljubel efter rysaromgång – Handbollskanalen

förbi admin
0 kommentar
Foto: Jozo Cabraja/kolektiff/IHF.

För att hålla kvartsfinalsdrömmarna vid liv krävdes en svensk vinst mot Iran – vilket de fixade. Sedan krävdes det att Island slog Nordmakedonien – vilket de fixade. Sverige är därmed klara för kvartsfinal efter att verkligen ha vuxit in i turneringen. 

Sveriges U18-VM har varit en riktig berg-och-dalbana. Det började skakigt mot Island. Sedan väntade ett målkalas mot Algeriet, innan man besegrade Montenegro i måstematchen. Efter en oavgjord match mot Nordmakedonien hade man satt sig i en jobbig situation, där avancemanget inte låg helt i egna händer. Men om mästerskapet började skakigt så hade man idag istället turen (och skickligheten) på sin sida.

Sverige övertygade mot Iran och var totalt överlägsna när man vann med 39-19. I första halvlek var det några brutala svenska minuter som låg bakom sjumålsledningen i halvlek. 5-4 blev till 6-4 och 7-4, och så rullade det på. Fram till 14-4. Tio (!) raka svenska mål, innan Iran jobbade sig något närmare (15-8).

Starten av andra halvlek var drömlik och Sverige hade lekstuga. 15-8 blev till 23-8 och sedan var det aldrig något snack om saken. Sverige vann med 39-19 och hade gjort vad man kunde i kampen om en kvartsfinalplats.

Man kan sedan ana att det var ett gäng nervösa svenska tjejer som följde matchen mellan Island och Nordmakedonien, där Island behövde vinna för att blågult skulle avancera till kvartsfinal.

Island tog ett grepp om matchen tidigt, och såg ut att vara på väg mot ett svenskt drömresultat. Men i mitten av andra halvlek kom Nordmakedonien tillbaka och den svenska kvartsfinalen var plötsligt i fara.

Men Island fixade till slut att vinna över Nordmakedonien med 25-22, vilket innebär att de svenska tjejerna kan fira att man tagit sig vidare till kvartsfinal. Ett väldigt imponerande resultat, med tanke på att ingången till mästerskapen var skakig på flera plan. Men ibland är det just matcher man behöver, och blågult har verkligen vuxit in i turneringen.

I kvartsfinalen väntar Sydkorea.

Sverige: Stella Huselius 9, Thea Kylberg 8, Julia Qvarfordt 6, Felicia Norsten Vikström 4, Emma Mihailovic 4, Ebba Shultz 2, Tindra Carlsson 2, Sol Karlsson 2, Alice Salmi 1, Stina Wiksfors 1.

Iran: Arezoo Bahmaei 5, Aseman Badvi 3, Shaghayegh Cheraghi 3, Zahra Fotovati 2, Nastaran Koudzarifarahani 2, Fatemeh Merikhi 2, Shahrzad Nosoohi 1, Saba Zanganeh 1.

Du kanske också gillar