Hem Sport Valdemar Karlsson, 60, vann VM-guld – höll andan i nio minuter

Valdemar Karlsson, 60, vann VM-guld – höll andan i nio minuter

förbi admin
0 kommentar

– Det är lite av ett dilemma. Hjärnan drar väldigt mycket syre, så när man är under vattnet ska man helst inte tänka på någonting alls. Men det är väldigt svårt, speciellt på tävling. Den första fasen brukar vara ganska bekväm, men fasen fyra till sju minuter är värst. Då börjar andnöden komma, säger Valdemar Karlsson när han ombes förklara processen i fridykningsgrenen statisk apnea.

Han höll andan i ytterligare två minuter, nio totalt, när han i torsdags blev Sveriges första fridykningsvärldsmästare någonsin.

– Jag har inte kunnat ta in det än, jag fattar inte att det är sant. Det var lite oväntat, säger han.

Det finns det fog för att tycka. Detta VM var Karlssons sjätte, och tiden (8:58) är en halvminut från det svenska rekord han satte i våras. Rekordet varade dessutom bara i 27 timmar, innan göteborgaren Rami Bladlav bräckte det.

Det var snarare Bladlav som var tänkt att ställa sig överst på pallen. Man när han, och de övriga favorittippade dykarna som startade i det sista heatet, inte fick till det stod det klart 60-årige Karlsson får hänga guldet runt halsen.

Firandet: Små grodorna?

Då hade han, som startade först av alla, väntat i fyra och en halv timme.

– Det var nervöst. Jag tänkte väl att det skulle räcka till en fjärdeplats eller brons. Men det gäller att prestera när det gäller som mest, säger Karlsson, och fortsätter:

– Jag hade egentligen hoppats på en 15 sekunder till, men jag tycker att det fungerade bra. Jag var nervös innan start, men det var skönt att man kan påverka sin starttid. Det brukar vara en fördel att starta sist, för då kan man gå på de andras tider. Men nu kunde jag sätta press, och dra nytta av det.

Visst, Karlsson har varit äldst på vissa av de VM han deltagit i. Denna gång var det två tävlande som som var äldre. Men att tävla i fridykning som 60-åring är egentligen ingen ovanlighet.

– Åldern är ingen kritisk faktor, som han själv uttrycker det.

Han berättar om framgångsreceptet.

– Jag gillar att träna i poolen. Och bastun efteråt. Jag kör inte jättehårt, brukar hålla igen lite på träning. Jag kör hellre två sjuminutare än en niominutare. Sedan är jag lite av en tävlingsmänniska, som gillar att se hur pass mycket bättre man kan bli. Jag har ändå fortsatt att slå personbästa. Så länge det är kul kommer jag att fortsätta.

Fortsätta lär även firandet göra. Nu på midsommar ska mästerskapet avslutas med en medaljceremoni.

– Vi har en liten fest efteråt, där får man chans att tjôta med alla. Vi är väl en elva svenskar, så det finns en risk att det blir ”Små grodorna” …, säger världsmästaren.

LÄS OCKSÅ: Fridykaren Paula Johnsson: “Jag hamnade liksom i en drömvärld”

LÄS OCKSÅ: Rami Bladlav höll andan i över nio minuter – slog nordiskt rekord

LÄS OCKSÅ: Se när Oskar Lundblad dyker 75 meter under isen i Sisjön

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar