Hem Sport ”Väldigt hotfullt” – Sport – svenska.yle.fi

”Väldigt hotfullt” – Sport – svenska.yle.fi

förbi admin
0 kommentar

Det råder stor sorg i Indonesien efter upploppet i samband med en fotbollsmatch där minst 125 personer miste livet. Nu står det klart att minst 32 av dem var barn.

Inga bortafans fick se matchen live på grund av oro för våld – ändå resulterade mötet mellan Arema FC och Persebaya Surabaya i en tragedi.

Minst 125 personer dog och över 300 skadades efter att tusentals åskådare invaderat plan. Enligt ögonvittnen som nyhetsbyråerna AP och AFP pratat med handlade det om missnöje mot resultatet.

Arema FC förlorade med 2–3. Det är lagets första förlust på hemmaplan mot just Persebaya Surabaya på över 23 år.

Huliganerna som invaderade plan uppges ha varit besvikna på klubbens ledning.

Polisen kritiseras

Indonesiens regering har redan begärt en utredning av den nationella polisen. Aderton poliser och de säkerhetsansvariga på stadion har åtminstone hörts till följd av tumultet.

Enligt många var polisens ingripande överdimensionerat. Polisen sköt tårgas i anhängarnas riktning och det misstänks ha varit startskottet till kaoset som följde. Människorna som dog och skadades blev nertrampade av fans som försökte fly stadion.

Polisen har i sin tur motiverat användningen av tårgas med att två poliser blev dödade innan beslutet togs.

Indonesiska myndigheter meddelade på måndagen att antalet döda barn bland de 125 dödsoffren är högre än befarat. Tidigare talades det om att 17 av dem som omkom under matchen var barn, nu har det visat sig att antalet barnoffer var 32.

”Det är massor av våld, tyvärr”

Tragiskt – men inte överraskande – säger personer med insyn i indonesisk fotbollskultur.

En av dem är den svenska spelare Brwa Nouri, som representerar Bali United.

– Jag kände någon form av förtvivlan då jag tog del av nyheterna. Det blir en siffra, men då man ser det i perspektiv så är det osannolikt, obeskrivligt och bara sorgligt, säger han till SVT.

Nouri har spelat i Indonesien sedan 2018 och har blivit väldigt bekant med den fientliga stämningen på läktarplats.

– Det är massor av våld, tyvärr. Det är sjukt att säga. Men ligan stoppas i stort sett varje år på grund av dödsfall. Mitt första år hann jag vara här kanske en månad innan det skedde ett sådant.

Bildtext
Indonesiska fans sörjer de döda efter tumultet.

Bild: EPA-EFE/All Over Press

Enligt AP har 78 personer dött i samband med fotbollsmatcher under de 28 senaste åren i Indonesien.

– Kulturen är väldigt hotfull, säger Nouri.

– Det har funnits matcher där vi vunnit och inte hunnit springa ut till spelartunneln. Då har vi fått vänta i mittcirkeln och barrikera oss med poliser tills de ser till att det är säkert för oss att komma till omklädningsrummet.

Oklart om Indonesien fråntas U20-VM

Det indonesiska fotbollsförbundet har igen pausat ligan på obestämd tid. Arema kommer inte att få spela hemmamatcher under resten av säsongen.

I maj 2023 ska Indonesien stå värd för U20-VM. Det är oklart om det internationella fotbollsförbundet Fifa kommer att agera.

Ordförande Gianni Infantino tog inte ställning till turneringen då han på söndagen konstaterade att tragedin är en ”mörk dag för hela fotbollen”.

Flera andra fotbollsprofiler har också deltagit i sorgen. Och då påven Franciscus på söndagen talade på Petersplatsen i Rom sa han att han håller alla offer i sina böner.

– Jag kan inte beskriva hur stor min sorg är. Ingen ska dö för att man vill se sitt favoritlag spela, sa i sin tur en anhörig till ett av offren, 22-åriga Faiqotul Hikmah, enligt AP.

Källor: STT, AP, AFP, Reuters, SVT

Du kanske också gillar