Hem Sport Vart tog tennisens gentlemän vägen?

Vart tog tennisens gentlemän vägen?

förbi admin
0 kommentar

I Wimbledon kallar man till och med herrsingeln för Gentlemen’s singles i stället för Men’s singles som i övriga tävlingar. Men när årets turnering börjat dra ihop sig och man ser över slutspelsträdet kan man ställa sig frågan: Var är alla tennisens gentlemän egentligen?

Som tydligast blev det i tredjerundan förra veckan när världsfemman Stefanos Tsitsipas mötte tennisens bad boy Nick Kyrgios som redan hade inlett turneringen med att spotta mot en åskådare och ägna presskonferensen efteråt åt att äta sushi. Mot Tsitsipas tog Kyrgios, som många gånger förr, varje tillfälle att tjafsa med publiken och domaren, delvis angående linjedomarnas kompetens. Tsitsipas var dock inte bättre själv. Från nära håll smashade han en boll i Kyrgios riktning när hela banan var öppen. Han slog också en boll hårt ut i publiken, något som Kyrgios tyckte skulle diskvalificera greken. Under sin presskonferens efter matchen kallade han även Kyrgios för mobbare.

Läs mer: Tsitsipas om Kyrgios: ”Han har en ond sida”

– Jag tror det handlar om några få spelare som går över gränsen och får väldigt mycket uppmärksamhet, säger Maria Strandlund Tomsvik, tidigare tennisproffs som kommenterar Wimbledon i Discovery plus.

Handslaget var snabbt överstökat i den högdramatiska matchen mellan Nick Kyrgios och Stefanos Tsitsipas.

Foto: Martin Sidorjak/TT

Osportsligheterna blir kanske som mest synliga i just Wimbledon som ska stå för det motsatta och är den tennisturnering som drar störst uppmärksamhet. Även om bråket mellan Holger Rune och världssexan Casper Ruud i Franska öppna förra månaden också blev en stor snackis.

Men hur viktiga är egentligen alla traditioner kring Wimbledon som den helvita klädkoden, att spelarna ska buga framför kungliga åskådare och att man fortsatt kallar spelklasserna för ladies och gentlemen?

– Jag tror tävlingens traditioner faktiskt får större och större betydelse när vi lever i en tid då allt är väldigt föränderligt. Vissa detaljer kan dock kännas lite förlegade, säger Maria Strandlund Tomsvik.

Framför allt är klädkoden något som kritiseras varje år av vissa spelare och vem om inte Nick Kyrgios valde att bryta mot den i måndags. I sin seger i fjärde rundan mot Brandon Nakashima gick Kyrgios in på banan i röd keps och röda skor. Vid segerintervjun på banan åkte den röda kepsen och skorna på igen. Reglerna säger klart och tydligt att den helvita klädkoden gäller under hela spelarnas vistelse på banan.

– Visst kan man gilla när folk gör lite oväntade uttalanden och liknande men det där ska han inte komma undan med, säger Maria Strandlund Tomsvik.

I svensk herrtennis behöver man inte gå längre än till de två högst rankade spelarna, bröderna Mikael och Elias Ymer. Efter ett missat slag i måndagens ATP Challenger i Salzburg sulade Elias iväg en boll som krossade glaset på en tv-kamera. Världens 88:e bästa spelare Mikael Ymer fick en inbjudan till Nordea Open i Båstad trots att han inte är tillräckligt högt rankad för att vara direktkvalificerad, men tackade nej med motiveringen: ”Anledningen till varför jag inte spelar i Båstad är samma anledning till att Zlatan inte spelar i allsvenskan.”

Allra längst upp på toppen ser det bättre ut men världens nummer ett, Daniil Medvedev har också han haft ett rykte av att tjafsa med domarna och publiken.

– Jag tycker han har skärpt till sig ändå. Han har blivit mer och mer uppskattad för att han framför allt upplevs som väldigt ärlig i intervjuer, säger Maria Strandlund Tomsvik.

För Novak Djokovic, den tjugofaldiga grand slam-vinnaren, har det visat sig nästan omöjligt att bli omtyckt av tennispubliken. Så mycket osportsligheter verkar det dock inte ha att göra med. Visst är serben känd för sina utbrott som resulterat i många racketar som gått i flisor på banan. Men bilden av honom som tennisens skurk verkar komma från någon annanstans.

– Jag tror mycket har att göra med att Federer och Nadal var så otroligt populära. Men de sökte aldrig efter det. Med Djokovic har det ibland varit tydligt att han vill bli lika omtyckt men det köper inte folk riktigt.

Förutom att vara en av de bästa och mest spektakulära tennisspelarna någonsin var Federer känd för sin sportslighet och sitt gentlemannaskap. Han och Rafael Nadal är båda otroligt populära bland tennispubliken.

Förutom att vara en av de bästa och mest spektakulära tennisspelarna någonsin var Federer känd för sin sportslighet och sitt gentlemannaskap. Han och Rafael Nadal är båda otroligt populära bland tennispubliken.

Foto: www.imago-images.de

Av det gamla gardet finns egentligen bara 36-åriga Rafael Nadal kvar då Federer dragits med skador och knappt tävlat de senaste åren. Efter en bristning i en magmuskel fick han lämna walkover i semifinalen mot Nick Kyrgios. Detta efter en bragdvinst i kvarten där han spelade mer än halva matchen skadad.

– Nadal vinner bara mer och mer respekt från publiken. Han har visserligen alltid fått kritik för att han tar lång tid på sig men han följer regelverket och har alltid betett sig sportsligt.

Är det mer osportsligheter nu? Var det bättre förr?

– Det har alltid funnits några spelare på både herr- och damsidan som betett sig osportsligt men jag tror att vi har mycket mer tillgång till information nu och media rapporterar om allt. Dessutom är vissa rätt bra på att skapa uppmärksamhet kring sig på det viset och vinna på det. Det är inget nytt men de allra flesta sköter sig ändå.

Du kanske också gillar