Hem Sport Vi vill ha en idrottsminister

Vi vill ha en idrottsminister

förbi admin
0 kommentar

Sveriges nästa statsminister ser ut att heta Ulf Kristersson. Högerblocket plockade hem en majoritet i valet och har 176 mandat i riksdagen jämfört med vänstersidans 173.

Samtidigt som regeringsbildningen tar fart på allvar höjer svensk fotboll rösten och skickar ett tydligt krav till politikerna på att få en renodlad idrottsminister.

– Vi måste ha en idrottsminister som ägnar tid och står upp i frågor kring idrott och folkhälsa. Det är dags nu för en minister som verkligen har tid och kraft att röra sig ute i idrottsföreningssverige, säger Robert Falck, ordförande i AIK Fotboll och fortsätter.

– Jag har fört fram den synpunkten länge och det är uppenbart att jag inte har fått gehör eftersom att det inte har blivit så, utan rollen har i stället kombinerats med integration och kultur. Jag tycker det är fel. Idrottsrörelsen har 3,5 miljon medlemmar och det finns all anledning att ha en renodlad idrottsminister. Samtalet ska ju ske mellan RF och regeringen.

Falck tycker inte att idrotten fått tillräckligt med draghjälp från Riksidrottsförbundet (RF).

– Jag har under lång tid kritiserat Riksidrottsförbundet. Det behöver bytas ledning i form av Björn Eriksson som ordförande. Men man borde även titta på RF:s organisation och struktur rejält. Det finns en statlig utredning som lades på bordet för ett antal år sedan och den behöver man titta på igen, förklarar AIK:s ordförande och understryker.

– RF har inte tagit ansvar i frågan.

På vem faller ansvaret?

– Björn Eriksson som är RF:s ordförande.

Nyligen uttryckte RF:s ordförande Björn Eriksson i en intervju med Dagens Nyheter att RF och partier från båda blocken diskuterat idrottspolitiska frågor.

– Det har aldrig hänt förr i idrottshistorien, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till tidningen.

Robert Falck: ”Här måste staten gå in”

Robert Falck är inte av samma uppfattning.

– Det förvånar mig att Björn har haft de här kontakterna utan att vi andra har fått reda på något. Vi märker inte att frågan har varit het under valrörelsen. Jag tror inte att politikerna förstår vikten av frågan. En tredjedel av Sveriges befolkning är engagerade varje vecka i idrottsförenings-Sverige.

– Hade de tagit till sig det på ett annat sätt så hade idrottsfrågan också varit en av valens huvudfrågor. Inget av de politiska partierna hade frågan uppe och inte heller barn och ungdomars fysiska förutsättningar. Det är lätt att säga att barn måste röra på sig mer, men det måste finnas någon plats att göra det på.

Vad behöver idrotten stöd med där?

– Både hall- och plantider. Jag har pratat om det tidigare. Vi i AIK har 1600 tjejer och killar i verksamheten varje vecka – men 1800 som vi tvingas säga nej till. Mer än hälften som vill spela fotboll i AIK kan inte göra det på grund av hall- och planbrist. Här har vi en jätteutveckling som kommunerna inte klarar av att lösa. Här måste faktiskt staten gå in och hjälpa.

AIK:s ordförande Robert Falck.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Genom åren har idrotten tillhört olika departement.

I början av 2000-talet ansvarade justitiedepartementet för idrotten, därefter har den tillhört kulturdepartementet, socialdepartementet och näringsdepartementet. Under den senaste mandatperioden var Anders Ygeman (S) integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågor – men Falck vill i framtiden se en tydligare riktlinje.

– Jag tycker det är bedrövligt att kombinera migration, integration med idrott. I sak kan man tänka sig att det hör samman – men hur ska han hinna med allt? Det är gigantiska frågor. Det går inte att hinna med allt samtidigt, säger han.

Känner ni er hoppfulla att det blir större förändringar efter valet för idrotten?

– Jag hoppas verkligen att Ulf Kristersson lyssnar på idrottsrörelsen där jag är en röst.

RF:s ordförande Björn Eriksson delar inte Robert Falcks åsikt att Sverige behöver en renodlad idrottsminister. Eriksson anser att ministrar med en fråga i sin portfölj har svårt att komma till tals.

– Jag anser att han har fel. För min del är det väldigt enkelt. Sen vet jag att det i idrotten finns olika uppfattningar, men många som aldrig har jobbat i regeringskansliet tror att om man har en renodlad idrottsminister får man större genomslag. Min allmänna erfarenhet byggd på mina år på finansdepartementet är det omvända, säger han. 

Som svar till Robert Falck om han borde lämna sin roll som RF-ordförande svarar Björn Eriksson: 

– Det avgör inte jag, det är medlemmarna som avgör. Så där blir jag dig svaret skyldig.

Janne Andersson: ”Anmält mitt intresse”

Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson är inne på samma linje. Enligt förbundskaptenen borde idrotten tas på större allvar.

– Jag tycker att idrotten har en så stor betydelse för det svenska samhället och hela folkrörelsen. Vi borde ha någon som bevakar det ännu hårdare och ser till att det blir så bra som möjligt. Idrotten är en underskattad del av samhället, säger Andersson och tillägger.

– Jag har faktiskt träffat riksdagsledamöter från flera partier vid flera tillfällen och anmält mitt intresse. Jag kan ställa upp i framtiden som idrottsminister.

Janne Andersson.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Hur hade du varit som politiker?

– Ungefär som jag är som förbundskapten, jag är ju den jag är. Jag hade varit oerhört intresserad och driven i de frågorna i alla fall, det kan jag lova.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl–Erik Nilsson anser i sin tur inte att Sverige behöver en renodlad idrottsminister. Han tycker att det är viktigare att en minister med hög status i regeringen också ansvarar för idrottsfrågorna.

– Jag ser dessutom gärna en förflyttning av idrottsfrågorna till det som går mot folkhälsofrågorna och sjukvårdsfrågorna som det var under Gabriel Wikströms tid, säger han. 

– Vi tycker att flera partier har signalerat en önskan och en vilja att göra något gott för idrotten. Då är det rimligt att man sätter idrottsfrågorna på en minister som är engagerad och har status i regeringen. 

Du kanske också gillar