Hem Sport ”Vi ville lämna Ryssland – oavsett vad det kostade oss”

”Vi ville lämna Ryssland – oavsett vad det kostade oss”

förbi admin
0 kommentar

Viktor Claesson har tejp runt två fingrar på vänsterhanden. På sin första träning med FC Köpenhamn för en månad sedan fick han en boll på fingret.

– Det stod rakt ut, säger han, så nu måste han ha tejp för att skydda det.

Ett stukat finger är verkligen en bagatell i Viktor Claessons liv just nu, när han väntar på sitt första barn, är mitt inne i titelstriden i den danska ligan, smälter ett missat VM för landslaget, och över en natt fick omvärdera sitt liv i Ryssland och flytta till ett nytt land.

En vecka efter Rysslands intåg i Ukraina lämnade han och hans fru Julia Cedercrantz Krasnodar, staden där de bott i fem år.

– Det var inte så att jag flydde ett krig i Krasnodar, jag flydde ett land som var i krig med ett annat land. Det kändes inte rätt att vara kvar där, man vill inte stödja den typen av land, som beter sig så, säger 30-åringen.

Mitt i allt skadade Viktor Claesson fingret på sin första träning med FC Köpenhamn.

Foto: Åsa Sjöström

Under tiden i FC Krasnodar har Viktor Claesson blivit en etablerad spelare i Janne Anderssons landslag, och är ofta involverad i Sveriges mål från sin kantposition.

Nu sitter han på en plastbänk invid träningsplanen hos sin nya klubb FC Köpenhamn och berättar om resan hem.

– Jag kände mig inte osäker där i Krasnodar, det var mer det moraliska, det kändes inte rätt att vara kvar.

Internationella fotbollsförbundet Fifa gav utländska spelare i Ryssland möjlighet att pausa sina kontrakt i tre månader på grund av kriget, Viktor Claessons skulle ändå ha gått ut i sommar. Men han lämnade redan innan Fifa agerade.

– Vi sade att om vi får möjligheten att lämna så lämnar vi oavsett vad det kostar oss, för vi vill inte vara kvar i det här landet. Då är fotbollen en liten grej. Plus att min fru var gravid, då vill man inte heller vara kvar.

Jag tror man är ännu mer försiktig med vad man säger.

Klockan åtta på kvällen fick de veta att de skulle ge sig av, klockan sju morgonen efter var allt som de skulle ta med sig packat och klubbens buss åkte från Krasnodar.

Det rådde flygförbud, så de åkte i sju timmar till Sotji tillsammans med andra utländska spelare och deras familjer, sedan flyg till Istanbul och hem till Sverige.

– Det var ganska jobbiga omständigheter, men det var ju ingenting mot hur det är i Ukraina.

Han tycker synd om många kring sin gamla klubb.

– Jag levde ju mest med de runt omkring klubben, de är jättefina människor och de har ingenting med det att göra. De kan inte påverka vad de gör högst upp. Det är de jag känner med, som kommer att ha jättetuffa år framöver. Inte så tufft som Ukraina såklart, men på ett annat sätt.

I december gjorde Viktor Claesson två mål mot Sotji i den ryska ligan. Nu känns det som att han aldrig kommer åka tillbaka till Ryssland, säger han.

I december gjorde Viktor Claesson två mål mot Sotji i den ryska ligan. Nu känns det som att han aldrig kommer åka tillbaka till Ryssland, säger han.

Foto: Dmitry Feoktistov/Tass

Hur mycket upplevde du som fotbollsspelare av det ryska samhället?

– Det är klart att man läser att de som demonstrerar tas tillfånga till exempel. Man går väl inte ut och vevar i media med saker som man tycker och tänker, jag gör väl inte det annars heller, men jag tror man är ännu mer försiktig med vad man säger. Och det är svårt, det ser man nu också, det är många som kanske vill ha en annan regering men det är svårt när han har byggt upp hela systemet, då är det svårt att röra honom, säger Viktor Claesson och syftar på presidenten Vladimir Putin.

Samtidigt såg han ett Ryssland som blev mer öppet under tiden de bodde där.

– De öppnade gränserna lite, och det var fler utländska företag som etablerade sig, allting blev mer digitalt. Det kändes som att Ryssland blev lite mer som vilket land som helst, men sedan kom det här kriget i Ukraina och förstörde allting. Nu blir det 50 år tillbaka i tiden igen. Det finns inga vinnare i det här, och man förstår inte hur de tänker. Men så är det.

Viktor Claesson pratar om hur han och frun nyss tänkte sig att åka tillbaka till Krasnodar senare i livet, om vilka coola städer Sankt Petersburg och Moskva är.

– Det finns många fina ställen i Ryssland, men som det är nu känns det som att man aldrig kommer att åka tillbaka dit. Inte så länge det är den här regeringen i alla fall.

Som svensk har det varit lätt att komma in direkt i FCK Köpenhamns sätt att spela, säger Viktor Claesson.

Som svensk har det varit lätt att komma in direkt i FCK Köpenhamns sätt att spela, säger Viktor Claesson.

Foto: Liselotte Sabroe/TT

Bland trädgårdarna runt FCK:s anläggning i stadsdelen Frederiksberg i Köpenhamn doftar det av vårprunkande grönska. Viktor Claesson har gått rakt in i laget här sedan han kom på ett korttidskontrakt säsongen ut, och har hunnit spela sju matcher bara sedan början på april. Den danska ligan avgörs i ett slutspel med de sex bästa lagen. FCK leder serien, men har tappat mot Midtjylland som jagar tätt bakom.

”Intensivt” är ordet Viktor Claesson återkommer till när pratar om de senaste månaderna.

Medan han intervjuas framför danska tv-kameror stannar en annan av lagets svenskar, Roony Bardghji, kvar allra längst efter träningen och skjuter bollar mot mål, för att sedan prydligt samla ihop alla i ett nät.

Han är bara 16 år, och har redan flyttats upp i A-laget.

– Man ser att han har otroliga kvaliteter. När jag var 16 vet jag knappt att jag spelade fotboll höll jag på att säga, det är väldigt imponerande att han kan vara så ung. Sedan har han såklart inte spelat fotboll så länge, så för att bli en komplett spelare har han mycket att lära. Men han har sådana kvaliteter så det kommer att bli en stor spelare tror jag, säger Viktor Claesson.

Det är en viktig fråga i landslaget framöver, att kunna utnyttja de unga talangerna vi har på bästa sätt.

Att flytta till en utländsk klubb redan som 15-åring är långt från Viktor Claessons egen bakgrund. Han spelade kvar i sin moderklubb IFK Värnamo tills han var 20 och flyttade utomlands, till Krasnodar, när han var 25.

– Allas karriärer ser olika ut, och man mognar olika snabbt. För mig var det en bra väg tror jag.

Viktor Claesson tillhör den gyllene årgång i Värnamo som tränades av den gamle storstjärnan Jonas Thern, där flera har gått vidare och blivit proffs.

– När jag växte upp så tränade vi alltid mer än våra seriekonkurrenter. Men det var inte så att Jonas tvingade oss. Det var kul, och jag tror inte man funderade så mycket på elitsatsning på det sättet.

Samtidigt låg Jonas Thern före sin tid i den fotboll som de utbildades i, säger han.

– Det var mer det som kommer nu, i alla fall med de bästa lagen som Liverpool och Manchester City: du ska ha ett eget spel och mycket passningar inom laget, du ska pressa högt och det ska vara tempo i allt du gör.

”Jag kan det här här svenska i sömnen också, men jag förespråkar väl egentligen en mer offensiv fotboll, som jag har spelat i alla mina klubbar”, säger Viktor Claesson.

”Jag kan det här här svenska i sömnen också, men jag förespråkar väl egentligen en mer offensiv fotboll, som jag har spelat i alla mina klubbar”, säger Viktor Claesson.

Foto: Åsa Sjöström

Det skiljer sig från det traditionellt svenska spelet, med rak struktur och ett tryggt kollektivt försvar i första hand. Men när landslaget nu genomgår ett generationsskifte kommer de nya unga spelarna med offensiva förmågor och en annan fostran, som mer liknar den som Viktor Claesson fick av Jonas Thern.

– Då gäller det att anpassa sig efter det. Jag tror det är viktigt att behålla det här svenska, starka försvaret, men samtidigt anpassa sig till de nya spelarna. Det är en viktig fråga i landslaget framöver, att kunna utnyttja de unga talangerna vi har på bästa sätt men samtidigt behålla det här svenska.

Det finns en diskussion om hur landslaget ska spela framöver, om den traditionella grunden med uppställningen 4–4–2, där man till exempel har två innermittfältare i stället för tre, är det som passar dagens spelare bäst.

Behöver man göra någon strukturell förändring, gå ifrån 4–4–2?

– Jag tror att man i alla fall ska diskutera det och kolla på det, vi har Nations League nu i höst där man kanske kan hitta vägen. Jag tror inte det finns ett enkelt svar, jag tror man får prova sig fram lite vad som passar.

Om det är något VM man ska missa så är det väl det här.

Mitt under Viktor Claessons hektiska vår har landslaget också förlorat playoffinalen till VM i Qatar. Han har inte riktigt smält det än, säger han.

Dels är han besviken på att han själv inte kunde förbereda sig på bästa sätt, eftersom han fick lämna sin klubb på grund av kriget. Dels tycker han att det var orättvist att finalmotståndaren Polen, som skulle ha mött Ryssland i semi om landet inte uteslutits på grund av kriget, inte fick någon ny motståndare.

– Jag gillar inte saker som inte är rättvisa. Men det är bara att acceptera det, det svider absolut fortfarande.

Samtidigt säger han:

– Om det är något VM man ska missa så är det väl det här.

Många ser negativt på att VM går i Qatar, på grund av hur landet behandlar gästarbetare, dess brist på demokrati, misstankar om mutor när Qatar fick värdskapet, landets obefintliga fotbollstradition och vädret: VM har flyttats till vintern för att undvika den värsta värmen. Det är främst den förväntat uteblivna folkfesten när VM går mitt i vintern som Viktor Claesson tycker är tråkig, men också vilken typ av land Qatar är.

Viktor Claesson gjorde segermålet när Sverige slog Polen i EM förra sommaren.

Viktor Claesson gjorde segermålet när Sverige slog Polen i EM förra sommaren.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Var Viktor Claesson ska spela framöver vet han inte. Två matcher återstår med FCK. Han trivs, och säger att han ”är redo” om det skulle bli tal om en förlängning efter det.

– Jag vill ha roliga matcher att spela. Sedan är det såklart en dröm att spela i kanske England, en stor liga. Men det kan vara kul att spela i Köpenhamn också, danska ligan är inte lika stark men då får du spela Europamatcher som är roligare än att spela med ett bottenlag.

Så väntar han på barnet, som kan komma när som helst. I och med det blir det sociala viktigare, det lär bli en klubb i Europa härnäst.

– I dagens omvärldsläge så har vi fått nog av spänning.

Du kanske också gillar