Hem Sport VM 2022: Svenske Hanif attackerades i Qatar: ”De sparkade på mig”

VM 2022: Svenske Hanif attackerades i Qatar: ”De sparkade på mig”

förbi admin
0 kommentar

Det var på tisdagskvällen som Iran och USA möttes i fotbolls-VM. USA vann med 1-0, vilket innebar att Iran slogs ut ur VM. 

Efter den laddade matchen utbröt kaosscener utanför arenan Al Thumama Stadium i Doha. 

Dygnet efter matchen publicerade danska, franska, italienska och brasilianska medier videoklipp som visade hur en grupp personer gick till angrepp på iranska supportrar med budskapet ”Woman Life Freedom” på sina tröjor, slagorden för den proteströrelse som sveper över landet och vill fälla den auktoritära regimen, och som utlöstes efter att 22-åriga Mahsa Jina Amini dödats av iransk sedlighetspolis i september.

Irans deltagande i turneringen präglades av politiska aspekter. Under gruppspelets första match vägrade spelarna sjunga nationalsången. Enligt CNN ska spelarna sedan ha hotats av den iranska regimen.

– Det har varit ett tungt VM psykiskt och fysiskt, sa svensk-iranske Saman Ghoddos till Expressen efter uttåget mot USA.

”Jag kände att det var hotfullt”

Under turneringen har iranska supportrar även vittnat om att de känt sig iakttagna och samtidigt stoppats från att ta med sig tröjor och flaggor med regimkritiska budskap in på arenorna. 

Efter matchen mot USA ägde fysiska konfrontationer utanför arenan. En av supportrarna som attackerades var svensk.

Han heter Hanif och syns i de tv-klipp som spridits över världen. Inför matchen ställde han upp i en intervju i SVT. I den syns Hanif i andra kläder än de han har på sig i filmerna som spridits från tumultet efter matchen.

– Det var ganska lugnt innan matchen. Vi såg väldigt få regimkritiska budskap på kläder och flaggor. De sökte igenom allt. Jag såg i olika chattar att folk varnade varandra för vad man kunde ta med in. Det gav resultat. Regimkritiska banderoller och flaggor kom inte igenom. Man fick smuggla in dem på olika sätt. Jag hade en annan tröja ovan på min, säger han.

– Jag skickade en ljudfil till mina vänner under dagen och sa att jag skulle klä mig i svart, de andra har stulit Irans färger. Svart är sorgens färg. Det är en revolution som pågår, vi är ett folk i sorg. Jag tänkte inte ha något annat än svart på mig.

På läktaren tog han av sig till sin tröja med ”Woman Life Freedom”. Tillsammans med två kvinnor som han var där i sällskap med sminkade han sig också.

– Efter matchen började jag se blickar från de regimtrogna. Mordiska blickar. Jag kände att det var hotfullt. Jag var extra orolig eftersom jag var där med två tjejer. Jag vill inte att det skulle hända dem någonting. Det var extra jobbigt, säger han.

”De började sparka på mig”

Utanför arenan kom den italienske journalisten Tancredi Palmeri fram med en kamera och ville intervjua dem på grund av tröjorna. 

Samtidigt började stor grupp män närma sig dem snabbt. 

– De ställde sig med flaggor precis bakom oss. Sedan började de tuta för fullt för att sabotera intervjun, eftersom vi hade de här tröjorna på oss. Inga vakter reagerade. Så jag tog upp min telefon och började filma dem. En av tjejerna också. Jag filmade mig själv med alla där bakom, säger Hanif.

Händelseförloppet styrks dels av flera vittnen som Expressen talade med utanför arenan, dels av flera olika videofilmer.

– Då tog en av männen min telefon. Jag sa: ”Vad fan håller du på med?”. Han frågade varför jag filmade honom. Jag svarade att ”du står framför en kamera. Om du inte vill bli filmad, gå härifrån”. Då försökte han ta telefonen ifrån mig. Då utbröt tumult. De attackerade oss, säger Hanif. 

– Jag försökte få kontroll på situationen, men de blev fler och fler. De började sparka på mig. En av dem slog telefonen ur en av tjejernas hand. Hon var så modig – hon jagade honom och tog fast honom. Jag sprang också, han slängde i väg mobilen. När den låg på marken började de sparka på mig igen. 

”Tänkte bara: Det här får inte ske”

När polisen förde bort Hanif och kvinnorna följde en av männen som attackerat dem efter. 

– Poliserna var på oss. De tvingade oss att ta av oss tröjan och tog t-shirten ifrån mig. Jag kände mig inte säker. De ville ta ut oss via en annan utgång, men jag sa: ”Aldrig i livet”. Då sa jag till journalisterna som var där att ”ni måste vänta kvar här”. 

Hanif berättar att polisen ville föra i väg honom och kvinnorna ”i en källare och ut via en annan utgång”.

– Men jag ville vara framför kamerorna – jag vet ju inte vad som händer när dörrarna stängs. Jag litade inte på polisen, på grund av det jag hade sett. De la skulden på oss för det som hade hänt och kommunicerade med män klädda som iransupportrar.

Vad var du orolig för skulle hända?

– Jag visste inte vad som skulle hända. Jag tänkte bara: ”Det här får inte ske. Vi får inte gå ner i källaren med dem”. Vi stod väl där i minst 40 minuter. Jag sa att vi bara ville gå ut via mediecentret. Den ingången var nära platsen där de höll oss. De ringde dit kvinnliga poliser som skulle följa med tjejerna till toaletten för att byta sina T-shirtar, och jag följde med också. 

”De avslöjade sig själva”

Till slut eskorterades Hanif och de andra ut från arenaområdet via mediecentret. De fick skjuts från platsen av en reporter som de träffat vid arenan. Morgonen efter matchen flög Hanif hem till Sverige. 

Han säger att han delvis håller Fifa ansvariga för det som hände.

– Fifa anordnar det här. Det som gör det här VM-slutspelet speciellt är att Qatar och Iran har så täta band. Skulle det här ha hänt i till exempel Brasilien skulle vakterna ha omhändertagit de som attackerade oss, men de fick gå nu. Vi blev omhändertagna i stället. När vi stod där kom en familj där barnen grät. De här idioterna hade attackerat deras pappa för att han hade budskap om frihet, säger han.

– De vill få det att se ut som att det är vanliga supportrar som attackerar varandra och tycker olika. Nej. Det är det jag vill lyfta fram. De supportrar som man ser på matcherna och de som attackerade oss var inte vanliga supportrar. Det var folk som regimen har skickat. Man vill ge en bild av att protesterna bara stöttas av ett fåtal.

Själv är han övertygad om att personerna som attackerade dem även hade stöd från polisen

– Den tanke som pågick i mitt huvud när vi stod där var att de regimtrogna hade gjort bort sig. De avslöjade sig själva. Nu ser hela världen att det här inte är supportrar. Det här är inte äkta, säger han.

LÄS MER: Allt du behöver veta om fotbolls-VM i Qatar 2022

Bilderna från VM hela världen pratar om

Du kanske också gillar