Hem Sport Vrede mot Serbiens kontroversiella flagga: “Skamliga bilder”

Vrede mot Serbiens kontroversiella flagga: “Skamliga bilder”

förbi admin
0 kommentar

Efter Serbiens premiärförlust mot Brasilien, 2-0, har bilder på en kontroversiell flagga i det serbiska omklädningsrummet cirkulerat. Den visar en karta över Kosovo som land täckt av Serbiens flagga med, enligt kosovanska förbundet, texten “Ingen återvändo”.

Den minst sagt kontroversiella flaggan har rört upp känslor i Kosovo och det kosovanska förbundet kallar flaggan för “chauvinistisk” och “aggressiv”.

“Medan Europa och världen befinner sig i en stor kris till följd av Rysslands oprovocerade aggression i Ukraina, borde en så storslagen tävling som fotbolls-VM vara en plats där fred råder och inte användas för att hetsa till hat mellan folk”, skriver förbundet på sin hemsida och kräver att Fifa inför sanktioner mot Serbien.

Även Kosovos idrottsminister Hajrulla Çeku rasar mot flaggan. 

“Skamliga bilder från Serbiens omklädningsrum som visar hatiska, främlingsfientliga och budkskap om folkmord mot Kosovo. Samtidigt utnyttjar de VM:s plattform. Vi förväntar oss konkreta åtgärder från Fifa med tanke på att FFK (kosovanska förbundet) är fullvärdig medlem i både Fifa och Uefa”, skriver han.

Fifa har, enligt Nettavisen, öppnat en utredning om saken.

“Fifas disciplinära kommitté har öppnat ett ärende mot Serbiens Fotbollsförbund efter en flagga som fanns i omklädningsrummet mot Brasilien den 24 november. Ärendet öppnades på grund av artikel 11 i Fifas disciplinära regler och artikel 4 för VM 2022”, skriver Fifa i ett pressmeddelande enligt Nettavisen.

Den norska tidningen rapporterar att punkterna i Fifas regelverk bland annat avser “opassande beteende”, “kränkande gester, tecken eller språk” och “användning av sportevenemang för demonstrationer av icke-sportslig karaktär”.

Serbien har aldrig erkänt Kosovo som en självständig stat. Kosovo var en del av Serbien fram till att man förklarades självständigt år 2008.

Du kanske också gillar