Hem Sport Yaroslava Mahuchikhs attack mot Maria Lasitskene inför friidrotts-VM

Yaroslava Mahuchikhs attack mot Maria Lasitskene inför friidrotts-VM

förbi admin
0 kommentar

Yaroslava Mahuchikh har på sig en vit tröja med ukrainska flaggan och ordet ”frihet” tryckt på flera ställen. Hon har kommit till VM-staden Eugene som förhandsfavorit till guldet i damernas höjdhopp.

VM ska avgöras i perfekta förhållanden, med solsken och sommarvärme på en nyrenoverad arena i Eugene. Det är raka motsatsen till miljön i Mahuchikhs hemland.

Den ryska invasionen av Ukraina har pågått i över fyra månader.

– Jag har många känslor i kroppen just nu. Jag är arg men mest ledsen, för alla som dör. Vi har förlorat 100 atleter i krigen. De har tränat hårt och visat fina resultat men nu är alla döda. Jag är väldigt ledsen. Ryssland har förstört våra liv, säger Yaroslava Mahuchikh.

Bombade friidrottsarenor i Ukraina

På Instagram har 20-åringen delat bilder från Bachmut i östra Ukraina, där en friidrottsarena förstörts till grunden av ryska bomber. 

– Det är helt fruktansvärt. För ett tag sedan läste jag att en 20-årig ukrainsk idrottare skjutits till döds under träning. Hon är lika gammal som jag. Det är hemskt, säger Mahuchikh.

Bombad friidrottsarena i Ukraina.

Foto: Instagram

Ukrainskan vann inomhus-VM i i vintras och tog ett silver utomhus för tre år sedan i Doha. I år är hon den enda som hoppat över två meter och i Eugene slipper hon möta en av sina främsta rivaler, ryskan Maria Lasitskene.

På grund av Rysslands invasion har ryska och belarusiska atleter stoppas från att tävla i fridrotts-VM.

Det tycker Yaroslava Mahuchikh är helt rätt beslut.

– Jag vill inte se mördare på banan. De är verkligen mördare. Flera ryskare idrottare stöttar kriget och skriver till mig att jag inte förstår situationen. 

Attacken mot rivalen: ”Det är så dåligt”

Mahuchikh berättar att hon och Lasitskene hade en bra relation. Men när invasionen startade i februari förändrades allt.

– Varken hon eller någon annan ryss skrev till mig och frågade hur jag mådde, om jag var okej. Ingen alls. Det är så dåligt, säger Yaroslava Mahuchikh och fortsätter:

– Men hon kunde skriva ett brev till Tomas Bach. 

I det öppna brevet till IOK:s ordförande gick Lasitskene till hård attack mot beslutet att stoppa ryska friidrottare från internationella tävlingar.

”Det du har gjort har inte varit att stoppa kriget. Snarare tvärtom. Det har gett liv år ett nytt krig kring sport”, skrev ryskan i juni.

”Vill inte se henne i ögonen”

Brevet gjorde Yaroslava Mahuchikh irriterad.

– Hon nämner inte vad som har hänt eller vad som är anledningen till att hon inte får tävla. Vi lever i 2000-talet och sport ska vara en fredlig plats, säger ukrainskan.

– Maria har sagt att hon kommer skämmas när hon ser oss i ögonen. Men sanningen är att jag inte vill se henne i ögonen. Vårt ukrainska folk dödas av ryssar. 

På lördag kvalar Yaroslava Mahuchikh i damernas höjdhopp. På tisdag kan hon säkra karriärens första utomhusguld. 

– Situationen är mentalt svår. Jag tror att att vi kommer att vinna det här till slut och då får vi våra liv tillbaka. 

LÄS MER: Stor guide till friidrotts-VM – program, trupp och tider

TV: Här är de största svenska medaljhoppen

Du kanske också gillar