Hem Sport Youtubern Graham Phillips anklagas för prorysk propaganda

Youtubern Graham Phillips anklagas för prorysk propaganda

förbi admin
0 kommentar

Enligt The Guardian är Graham Phillips en av 42 personer som nu lagts till på Storbritanniens lista över sanktioner mot Ryssland. De andra personerna utgörs bland annat av Rysslands biträdande justitieminister och syskonbarn till den ryske oligarken Alisjer Usmanov.

I praktiken innebär det att Philipps – som på sanktionslistan beskrivs som ”en videobloggare” vars produktion bidrar till att Ukraina destabiliseras och att landets suveränitet undergrävs – får sina tillgångar frysta. 

Har fördömts av Boris Johnson

– Vi kommer att fortsätta med att införa hårda sanktioner mot dem som försöker legitimera Putins olagliga invasion, till dess att Ukraina vinner, säger utrikesminister Liz Truss i ett uttalande enligt The Guardian.

Graham Phillips har tidigare jobbat för ryska statliga medier. Han har 319 000 följare på Youtube och hävdar att han delvis lever på donationer från dessa. Han tjänar också pengar på annonserna som visas i samband med klippen. Flera brittiska politiker har krävt att Phillips ska stängas av från Youtube, men kraven har inte hörsammats. 

Phillips har fördömts av den avgående brittiske premiärministern Boris Johnson efter att han publicerade en intervju med britten Aiden Aslin som stridit för ukrainska armén. När intervjun genomfördes hade Aslin blivit tillfångatagen av ryska styrkor. Johnson kallade intervjun för rysk propaganda och videon uppges strida mot Genèvekonventionen som reglerar hur krigsfångar ska behandlas. Aslin riskerar dödsstraff. 

Recenserade bordeller i Ukraina

The Guardian skriver att Graham Phillips, en gång en brittisk tjänsteman, först startade som en bloggare efter att ha flyttat från London till Ukraina. Då bestod inläggen av allt ifrån recensioner av bordeller till vardagliga betraktelser från Kiev. I samband med Rysslands annektering av Krimhalvön började Phillips följa de proryska separatistgrupperna i östra Ukraina och i skrivande stund befinner han sig i Donbass. 

I en video från staden Lysytjansk i Luhansk som Phillips laddade upp för knappt ett dygn sedan intervjuar han boende om hur de påverkas av kriget. I videon säger en kvinna bland annat:

– Vi tror på Putin. Han är för oss, personen som borde styra världen, Putin!

Ryska misstaget kan bli vändpunkten i kriget: ”Ödets ironi”

Du kanske också gillar