Hem Sport Zlatan Ibrahimovics moderbolag tappar miljonbelopp

Zlatan Ibrahimovics moderbolag tappar miljonbelopp

förbi admin
0 kommentar

I våras tog Zlatan Ibrahimovic, 40, sitt Milan till ligatiteln i Italien. Trots en skadedrabbad avslutning på säsongen, som avslutades med en operation som gör att svensken förväntas bli borta från spel året ut, skrev han i juli på ett nytt ettårskontrakt med Milan.

Under förra säsongen hade Zlatan högst lön i hela Milan, och enligt uppgifter i Italien har Zlatan kommit överens med Milan om att gå ner kraftigt i lön till nästa säsong. Samtidigt uppges han kunna få tillägg i form av bland annat prestationsbaserade bonusar.

Zlatan har under sin fotbollskarriär tjänat ihop stora summor samtidigt som han engagerat sig som entreprenör och företagare i många projekt utanför planen. Ett av dem är Unknown AB, som sysslar med reklam- och marknadsföring, äger och förvaltar varumärken, upphovsrätt samt förvaltar värdepapper och lös egendom.

Och det av Zlatan helägda moderbolaget råkade ut för en svacka förra året. 

Bolaget indraget i mystisk tvist

Koncernens omsättning sjönk ifjol till 95 726 000 kronor från 120 614 000 året dessförinnan.

Under förra året slöt Unknown ett avtal med den Milanobaserade mediejätten RCS MediaGroup S.p.A, som sysslar med allt från dagstidningar, tidskrifter, radio, digital och satellitstyrd tv.

Man har även ingått ett licensavtal med Telia Sverige AB. Dessutom köpte man ett bolag som bedriver garageverksamhet på Östermalm.

Unknown AB äger bland annat 70 procent i Downtheline Holding AB som i sin tur äger och driver flera padelanläggningar runtom i Sverige.

I årsredovisningen framgår det samtidigt att Zlatans moderbolag blivit indraget i en mystisk tvist i samband med ett avtal. Både vad tvisten handlar om och vilket avtal det gäller är dock oklart.

Enligt Unknown saknar både tvisten och de yrkade beloppen helt grund. I årsredovisningen skriver bolaget vd: ”Utifrån detta har det inte varit möjligt att kvantifiera risken till ett bestämt värde”, men att det inte skulle påverka bolagets ställning om man skulle förlora tvisten.

Unknown AB:s ekonomiska siffror 2021

Royaltyverksamheten omsatte drygt 47,5 miljoner och idrottsverksamheten uppgick till 48,2 miljoner.

Under samma period sjönk resultatet efter finansiella poster med 40 miljoner kronor, från 93 miljoner år 2020 till 53 miljoner förra året.

Det egna kapitalet uppgick till 434 miljoner kronor. 397 miljoner kronor var vid årsskiftet placerade i långsiktiga värdepapper.

Miljonutdelningen för Zlatan Ibrahimovic

Men trots lönesänkningen i Milan och den tappade omsättningen för hans moderbolag går det ingen nöd på Zlatan rent ekonomiskt.

Bolagsstämman godkände nämligen en utdelning till Zlatan på 5 850 000 kronor.

Dessutom sålde Zlatan och Helena Seger i slutet på 2021 sitt lyxhus i Åre – för 30 miljoner kronor. 

Mäklaren Cecilia Edfeldt har tidigare berättat för SportExpressen att det var Helena Seger som skötte det mesta kring försäljningen medan Zlatans säsong i Milan var i full gång. 

– Det är klart att det fick en rejäl skjuts med tanke på vem säljaren var, men det är inte alla som har 30 miljoner kronor att lägga. Vi fick jättemycket publicitet, vilket så klart inte var någon nackdel, sa mäklaren.

– Jag upplevde att alla var väldigt nöjda med affären, både köpare och säljare. Och det är alltid jättekul när det blir så.

SportExpressen har sökt ordförande för Unknown AB.

TV: Zlatans oväntade drag – chockar lagkamraterna

Du kanske också gillar