Suomessa Tiktokilla on jo noin 1,5 miljoonaa käyttäjää, joista suurin osa on nuoria. Keskustelu Tiktokin ympärillä on kiihtynyt samaa tahtia sovelluksen suosion kanssa.
Tiktokia on syytetty muun muassa koukuttamisesta, vakoilusta ja vaalivaikuttamisesta. Tässä jutussa kerromme, onko väitteissä perää ja mitä asioita Tiktokin käyttäjän on syytä ottaa huomioon.
Jokaiseen osioon on laadittu tehtäviä, mitkä löytyvät osioiden lopusta. Artikkelin mukana kulkee myös joukkoistuskysymyksiä, joilla voit peilata omaa Tiktokin käyttöäsi tai hyödyntää niitä ryhmäkeskustelun avaajina.
Kokonaisuuteen liittyvä linkitetty faktantarkistusosio (korttitarina) toimii parhaiten mobiilissa. Lisäksi artikkelin lopussa on Tiktok-testi, jonka avulla voit tarkistaa mitä kokonaisuudesta jäi mieleen.
Osio 1: Lainsuojaton Tiktok
Onko Tiktok vaarallisempi kuin muut sosiaalisen median sovellukset? Pitäisikö se kieltää lailla? Selvä enemmistö suomalaisista kansanedustajista oli keväällä valmiita kieltämään sovelluksen myös Suomessa.
Intiassa sovellus kiellettiin jo vuonna 2020. Yhdysvalloissa säädettiin keväällä laki, joka kieltää sovelluksen tammikuussa 2025 ellei se vaihda omistajaa. Yhdysvalloissa kieltoa perustellaan sillä, että sovelluksen kiinalaisomisteisuus on uhka kansalliselle turvallisuudelle.
Tietoturvariskien lisäksi huolta on kannettu etenkin siitä millainen vaikutus koukuttavalla sovelluksella on käyttäjien aivoihin ja nuorten hyvinvointiin.
Jos Tiktok kielletään Euroopassa, mitä lopulta menettäisimme? Vai voisimmeko vaatia sovellukselta enemmän?
Suomessa sovellusta käyttää noin 1,5 miljoonaa ihmistä, käyttäjät ovat pääasiassa alle 24-vuotiaita. Siitä on tullut iso osa arkea monille suomalaisille nuorille.
Tiktok on nuorille Youtuben ohella suurin viihdekanava ja tuli tunnetuksi etenkin tanssivideoistaan. Sittemmin sisällöt ovat monipuolistuneet ja käyttäjät kertovat etsivänsä sovelluksesta myös uutisia, vertaisryhmiä tai arkivinkkejä kuten resepti- ja ihonhoitovideoita.
Itse asiassa tietoa eri aiheista etsitään jopa siinä määrin, että teknologiajätti Google on huolestunut hakuselaimensa johtoaseman puolesta.
Tiktok toimii helppona alustana somevaikuttajille ja pienyrittäjille, auttaa pienten toimijoiden kuten kuntien viestintää, edistää kirjamyyntiä (Booktok-yhteisöt) ja on musiikkimarkkinoinnin avaintekijä.
Nähtäväksi jää kielletäänkö Tiktok myös Euroopassa ja onko sen suosio vain hetken trendi vai kykeneekö sovellus vastaamaan sille asetettuihin vaatimuksiin.
Tehtäväosio:
- Katso video ja keskustele. Miltä nuorten pohdinnat unelmasomesta vaikuttavat? Millainen olisi sinun unelmasomesi, miksi?
- Lue osio läpi ja pohdi. Mitkä asiat ovat kiihdyttäneet Tiktokin kieltokeskustelua?
- Mihin kaikkeen Tiktokia voi käyttää?
- Kuinka paljon käyttäjiä Tiktokilla on Suomessa tällä hetkellä?
- Mikä maa kielsi Tiktokin ensimmäisenä?
Jos haluamme ymmärtää paremmin, miten Tiktok toimii, mitä se tavoittelee ja miten se meihin vaikuttaa, meidän täytyy kurkata konepellin alle.
Osio 2: Koukuttava Tiktok
Tiktokin suosion ytimessä on sovelluksen erittäin tarkka suosittelualgoritmi, eli se mitä sisältöä koneäly valitsee nostaa käyttäjälle näkyviin.
Perusajatus algoritmin toiminnan taustalla on yksinkertainen. Tiktokin käynnistyessä avautuvalla ”For You/Sinulle”-sivulla sovellus tarkkailee sitä, katsooko käyttäjä videon vai skrollaako hän syötteessä eteenpäin.
Näin se oppii näyttämään yhä enemmän käyttäjää kiinnostavaa sisältöä ja koukuttamaan käyttäjänsä loppumattoman videovirran pariin.
Tämä muodostuu ongelmaksi, koska tutkimukset osoittavat nopean videovirran väsyttävän aivot ja murentavan keskittymiskykyä.
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan digitaalisia laitteita käyttävien ihmisten keskittymiskyky on parissakymmenessä vuodessa pudonnut kahdesta ja puolesta minuutista 47 sekuntiin.
Se on keskimääräinen aika, johon keskittymisemme näyttöpäätteellä riittää ennen kuin huomiomme herpaantuu seuraavaan asiaan.
Tiktokin lyhytvideoiden katsominen saattaa tuntua palkitsevalta, mutta aivoja jatkuva pikapalkintojen odotus kuitenkin rasittaa.
Älypuhelimia on esitetty myös yhdeksi syyksi nuorten kasvaneisiin mielenterveysongelmiin, jotka alkoivat yleistyä samaan aikaan, kun ensimmäiset älypuhelimet tulivat myyntiin 2010-luvun taitteessa. Asiantuntijat ovat kuitenkin eri mieltä siitä, onko näillä kahdella syy-yhteyttä.
Ydinkysymykseksi nousee, että saako sosiaalinen media aikaan mielenterveysongelmia vai käyttävätkö mielenterveysongelmista kärsivät nuoret sosiaalista mediaa haitallisella tavalla?
Tiktokin suhteen ainakin jälkimmäiseen on selkeä riski. Tiktok näyttää todistetusti käyttäjälleen myös haitallista sisältöä ja negatiiviseen skrollauskierteeseen voi ajautua todella nopeasti.
Ylen tutkiva toimitus selvitti millaista sisältöä Tiktok näyttää alakuloisen kaltaiselle teinille. Vain tunneissa algoritmi toi käyttäjän nähtäville videoita masennuksesta ja itsetuhoisesta käytöksestä sekä laihduttamiseen ja syömisen rajoittamiseen kannustavia sisältöjä.
Saman kaavan voi ajatella pätevän myös ulkonäöstään epävarman käyttäjän kohdalla. Tiktok-ilmiöksi ovat nousseet esimerkiksi nuorten miesten suosimat looksmaxxing-sisällöt, jossa omaa ulkonäköä pyritään kehittämään esimerkiksi kovalla treenaamisella ja jopa kauneusleikkauksilla.
Ylen haastattelemalle nuorelle sovellus tarjosi sisältöä, jossa kiellettiin näyttämästä tunteita, kehotettiin miettimään ex-kumppaneita kuntosalitreenin yhteydessä ja lopulta myös käyttämään terveydelle vaarallisia steroideja.
Jos käyttäjä huomaa sovelluksen suosittelevan yhä enemmän kuormittavaa sisältöä, on Sinulle-sivu mahdollista nollata.
Tiktokin mukaan tämä onnistuu profiilin asetuksista, mistä käyttäjä voi käydä päivittämässä Sinulle-syötteen. Näin algoritmin luoma syöte palautuu aloituspisteeseen. Huomattavaa on, että tehtyä muutosta ei voi perua.
Tehtäväosio:
- Katso osion lyhytvideo tai katsokaa ryhmässä hetki Tiktok-feediä. Löydättekö uutisen? Millä perusteella video on uutisellinen?
- Miten algoritmi toimii?
- Lue osio läpi ja pohdi. Miten neuvoisit ystävää, joka on ottamassa Tiktokia käyttöön ensi kertaa?
- Katso videoklippi ”Minullako Tiktok-aivot?” Miten Tiktok koukuttaa katsojaa?
- Mitkä asiat auttavat sinua keskittymään? Entä miten kadotetun keskittymiskyvyn voisi saada takaisin?
Osio 3: Epäluotettava Tiktok
Tiktok on täynnä videoita aiheesta kuin aiheesta. Tästä syystä ei liene ihme, että yhä useampi nuori käyttää sovellusta tiedonhakemiseen ja uutisten seurantaan verkkoselainten sijaan. Usein lyhyessä mitassa esitetyt vinkki- tai tietovideot koetaan helposti lähestyttäväksi ja aikaa säästäviksi.
Uutismedian liiton tutkimuksen mukaan Tiktokista on tullut nuorten tärkein uutiskanava. Uutisia sovelluksesta seuraa 49 prosenttia 13-18-vuotiaista. Monet perinteiset uutismediat ovatkin siirtyneet julkaisemaan uutisia myös Tiktokissa.
Sosiaalisen median sovelluksissa on myös monia uutismedioilta ulkoisesti vaikuttavia tilejä. On tärkeää osata haastaa itseään ja suhtautua sisältöihin kriittisesti, sillä joukkoon mahtuu paljon epätarkkaa tietoa, valheellisia väittämiä ja informaatiovaikuttamista.
Epäluotettava uutinen voi myös perustua tosiasioihin, mutta siihen valikoidaan vain haluttuja faktoja tai korostetaan jotakin näkökulmaa luoden vastakkainasetteluja.
Nopeasyklistä videovirtaa selatessa emme aina tule ajatelleeksi näkemämme todenperäisyyttä, varsinkaan jos se tukee omaa ennakkokäsitystämme tai herättää meissä tunteita.
Tästä saatiin esimerkki loppukesästä 2024, kun sosiaalisessa mediassa levitetty disinformaatio käynnisti laajat mellakat Britanniassa.
Väärä tieto lähti nopeasti leviämään muun muassa viestipalvelu X:ssä ja Tiktokissa vain tunteja puukotusten jälkeen.
Valheellista tietoa sisältävät sisällöt myös säilyivät alustoilla pitkään ja Tiktokin algoritmi jopa nosti niitä vielä kahdeksan tuntia sen jälkeen, kun Britannian poliisi oli kumonnut tiedot vääriksi.
Luotettavan uutisen tunnistamista voi kuitenkin harjoitella. Tällöin voi esittää seuraavat kysymykset:
- Missä ja milloin uutinen on julkaistu?
- Mihin uutinen perustuu ja miten aihetta on käsitelty?
- Vastaako videon otsikointi sisältöä ja ovatko sen sisältämät videot tai kuvat aitoja?
- Vaikuttaako oma ennakkokäsitykseni asiasta siihen mitä ajattelen uutisesta?
Ylläolevia kysymyksiä voi soveltaa myös muihin kuin uutisilta näyttäviin sisältöihin. Tiktokissa on viime vuosina julkaistu paljon videoita, joissa on liioiteltuja tai valheellisia terveysväittämiä.
Esimerkiksi sitruunaveden on väitetty parantavan ihoa, auttavan painonpudotuksessa ja vähentävän bakteerien määrää elimistössä.
Paljon huomiota sovelluksessa ovat herättäneet myös somehaasteet, joista osa on vaarattomia, mutta toiset hengenvaarallisia.
Vahinkoa ja jopa kuolonuhreja ovat aiheuttaneet haasteet, joissa on kehotetty syömään tai juomaan myrkyllisiä aineita tai pidättämään hengitystä. Osa haasteista kannustaa rikolliseen toimintaan, kuten ottamaan teräaseen mukaan kouluun.
Vaaralliset haasteet on tärkeää oppia tunnistamaan. Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ylläpitää palvelua, jossa se tiedottaa Suomessa leviävistä haitallisista somehaasteista.
Somehaasteita voidaan syyttää myös suotta. Keväällä Espoossa sytytettiin tuleen useita tyhjillään olleita rakennuksia. Poliisin tutkinnanjohtaja epäili tuolloin syyksi somehaastetta.
Kuulusteluissa somehaasteista ei tullut mitään ilmi, vaan motiiviksi kerrottiin lopulta – tylsistyminen.
Tiktok on myös keksinyt keinoja rahastaa käyttäjän kustannuksella. Mainostulojen lisäksi sovelluksessa on mahdollistettu virtuaalisten lahjojen ostaminen. Videolla kerrotaan, miten virtuaalilahjat toimivat.
Sovelluksessa rahan käyttämiseen vaaditaan 18 vuoden ikäraja, mutta moni alaikäinen osaa kiertää säännöt tai käyttää vanhempiensa luottokorttia.
Keväällä 2024 Bytedance oli lanseeraamassa myös Tiktok Lite-sovellukseen palkitsemisohjelmaa. Ajatuksena on, että katselemalla videoita tai tykkäämällä niistä käyttäjä voisi ansaita virtuaalivaluuttaa tai alekuponkeja.
EU-komission uhkavaatimuksen jälkeen yhtiö kuitenkin vetäytyi uudistuksesta vapaaehtoisesti.
Tehtäväosio:
- Lue osio läpi ja pohdi. Mitä haittaa voi koitua siitä, jos nuorten pääasiallinen uutislähde on Tiktok?
- Testaa! Jos käytät Tiktokia, etsi uusia uutismedioita seurattavaksesi. Etsi niistä kolme kiinnostavaa uutista.
- Katso Yle Kioskin video ja keskustele. Minkälaisia vaikutuksia väärin perustein leviävillä hyvinvointitrendivideoilla voi olla?
- Mitä ongelmia näet somehaasteissa? Entä onko niissä jotakin hyvää?
- Katso minuuttivideo virtuaalilahjoista. Kuinka paljon Tiktokin vaikuttajille annettaviin lahjoihin käytettiin rahaa maailmanlaajuisesti?
Osio 4: Poliittinen Tiktok
Globaalisti Tiktok on paineen alla erityisesti tietoturvaan ja yksityisyydensuojaan liittyvistä syistä ja sitä kritisoidaan myös sisältöjen sensuroinnista.
Tiktok on jäänyt kiinni muun muassa Kiinan toimintaa kritisoineiden käyttäjien estämisestä ja videoiden sensuroimisesta, Black Lives Matter-protestiin liittyvien videoiden manipuloinnista sekä seksuaali-ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien käyttäjien piilottamisesta alustalla.
Euroopan unionissa on otettu käyttöön tiukempia säädöksiä digitaalisille palveluille, jotka velvoittavat suuria teknologiayhtiöitä kuten Tiktokia vastuullisuuteen, avoimuuden lisäämiseen, haitallisten sisältöjen poistamiseen ja algoritmien toiminnan avaamiseen.
Tiktok on vastannut vaatimuksiin siirtämällä eurooppalaisten käyttäjien tiedot sisältävän datakeskuksensa Irlantiin, mikä on osa yrityksen pyrkimyksiä hälventää tietoturvahuolia Euroopassa.
Yhdysvallat sen sijaan päätyi kieltämään Tiktokin määräaikaan mennessä, mikäli yhtiö ei vaihda omistajaa. Kieltopäätöksen on tulkittu olevan osa laajempaa maiden välistä strategista kilpailua.
Sovelluksen omistaja Bytedance on kiistänyt väitteet Kiinan hallituksen pääsystä käyttäjätietoihin, vaikka yrityksellä on yhteyksiä Kiinaan. Yhtiö aikoo valittaa kieltomääräyksestä ja odotettavissa on pitkä oikeusprosessi.
Yhdysvaltoja on tapauksen yhteydessä syytetty kaksinaismoralismista, sillä yhdysvaltalaisyhtiöt kuten Facebookin ja Instagramin omistava Meta sekä Google ovat keränneet käyttäjiensä tietoja jo vuosien ajan.
Lisäksi elokuussa uutisoitiin näiden digijättien kohdentaneen mainontaa alaikäisille sääntöjen vastaisesti.
Suomessa useat viranomaiset ja yritykset ovat kieltäneet Tiktokin lataamisen työpuhelimiin.
Suojelupoliisi on myös varoittanut Tiktokin käyttäjien tietojen voivan vuotaa Kiinan turvallisuusviranomaisille, minkä yrityksen edustaja kielsi haastattelussaan Ylelle.
Ennen eurovaaleja suomalaiset tutkijat ottivat testiin Tiktokin hakutoiminnon. Testissä kokeiltiin hakea sisältöjä 104 politiikkaan liittyvän hakusanan avulla.
Vaikka suurimman osan kanssa ei havaittu ongelmia, ehdotti hakutoiminto myös törkysisältöä, etenkin naisista ja vähemmistöistä.
Sillä mitä sovellus haussa ehdottaa, on väliä. Aiemman tutkimustiedon perusteella ihmiset päätyvät klikkaamaan eniten kriittisiä ehdotuksia.
Jos ehdokkaana olevasta poliitikosta on esillä vain negatiivisia hakuehdotuksia, se on omiaan vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin tästä henkilöstä.
Tehtäväosio:
- Lue osio läpi ja pohdi. Mitä Tiktok on tehnyt hälventääkseen eurooppalaisten huolta tietoturvasta?
- Minkälaisia sisältöjä Tiktok on sensuroinut?
- Miksi Yhdysvaltoja syytetään kaksinaismoralismista suhtautumisessaan Tiktokiin kiellolla?
- Mikä on Suomessa suojelupoliisin kanta Tiktokiin?
- Katso Kaino Wennerstrandin minuuttivideo. Pohdi. Miksi Wennerstand vertaa Tiktok-keskustelua kylmään sotaan?
Katso lisää Tiktok-aiheista oppimateriaalia Yle Tripletistä. Tripletistä löydät uutisvideoita eri oppiaineisiin. Jokaiseen videoon on tehty valmiita tehtäviä ja uutisvisa vastauksineen.