Suomalaismiehen lukuisia solvaavia kirjoituksia tutkitaan Luxemburgissa rikoksina, joista voi seurata vankeustuomio.
Kunnianloukkauksista ja laittomista uhkauksista epäilty suomalaismies on istunut tutkintavankeudessa Luxemburgissa viime vuoden syyskuusta alkaen. 1980-luvulla syntynyttä miestä epäillään rikoksista, joista voi seurata vankeusrangaistus.
Suomessa kyseistä miestä ei tiettävästi ole koskaan tuomittu rikoksesta. Suomessa oikeustieteellisen koulutuksen saanut mies asuu ja työskentelee Luxemburgissa.
Ylen saamien vangitsemisasiakirjojen mukaan tutkinta epäillyistä uhkauksista ja kunnianloukkauksista on aloitettu toukokuussa 2024.
Luxemburgin poliisi epäilee miestä rikoksista, joiden kaikki yksityiskohdat eivät ole Ylen tiedossa. Vangitsemisasiakirjoissa viitataan rikoslain pykäliin, jotka määrittelevät rangaistavaksi tuomioistuimen virkamiehiin sekä parlamentin ja hallituksen jäseniin kohdistuvat kunnianloukkaukset ja uhkaukset.
Asiakirjojen liitteenä on miehen käsin kirjoittama teksti, jossa mies väittää englanniksi, että Luxemburgin ”natsihallinto” on vanginnut hänet laittomasti ja alistanut hänet ”natsieristykseen”. Mies pyytää apua taistelussa Luxemburgin ”natsiherttuaa” vastaan.
Mies päättää kirjeensä sanoihin: ”Heil Henri! NAZIS!”
Nimellä mies viittaa suurherttua Henriin, joka on Luxemburgin seremoniallinen valtionpäämies.
Myös Suomessa päättäjät ja viranomaiset saavat jatkuvasti sekavia ja solvaavia viestejä. Suhteellisen harvinaista on se, että henkilö vangitaan tämän kaltaisten tekojen tutkinnassa.
Natsiksi kutsuminen voi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisujen perusteella olla rikoksena rangaistavaa, ellei tekoa voi esimerkiksi kohteen provokatiivisen esiintymisen tai ääriliikkeeseen kuulumisen vuoksi pitää hyväksyttävänä kritiikkinä.
Tuomio vaimon pahoinpitelystä
Miehen toiminnan taustalla on toinen rikosjuttu, josta luxemburgilainen piirioikeus on jo antanut tuomion.
Tapauksesta ovat Luxemburgissa kirjoittaneet ainakin sanomalehdet Le Quotidien, Luxemburger Wort ja Wortin ranskankielinen versio Virgule. Juttujen mukaan miestä syytettiin kesällä piirioikeudessa vakavista väkivallanteoista puolisoaan kohtaan, mutta häntä ei pitkiin aikoihin tavoitettu oikeudenkäyntiin.
Lehtien mukaan mies tuomittiin heinäkuussa pahoinpitelystä kahden ja puolen vuoden vankeuteen. Ylen tietojen mukaan mies itse väittää, että vaimon syytökset ovat tekaistuja. Hän on valittanut tuomiosta, ja asia on valitustuomioistuimen käsiteltävänä.
Luxemburgilaislehtien mukaan miehen epäillään pahoinpitelyjutun tutkinnan ja oikeuskäsittelyn aikana syyllistyneen uusiin rikoksiin. Rikosepäilyt liittyvät miehen kirjoittamiin kirjeisiin, joissa hän esittää sekavia syytöksiä lukuisia virkamiehiä vastaan ja pitää itseään salaliiton uhrina.
Asiakirjalähteistä ilmenee, että luxemburgilainen tutkintatuomari määräsi miehen tutkintavankeuteen syyskuussa 2024. Tutkintatuomari perusteli päätöstä sillä, että miestä epäillään vakavista rikoksista, joista voi seurata vankeustuomio. Vangitsemista puolsi myös se, että vapaana mies saattaisi jatkaa rikosten tekemistä.
Tutkintatuomari määräsi myös, että psykiatrin on annettava lausunto epäillyn mielentilasta. Samalla mies määrättiin ympärivuorokautiseen tarkkailuun tutkintavankeudessa.
Pitkä tutkintavankeus
Oikeusprosessissa miestä avustaa luxemburgilainen asianajaja. Suomessa häntä avustaa asianajaja Sonya Walkila, joka kertoo Ylelle avustavansa miestä perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta.
Walkila huomauttaa, että Euroopan neuvosto on suosittanut jäsenvaltioita luopumaan vankeusrangaistuksen uhasta kunnianloukkaustapauksissa.
Myös Suomessa törkeästä kunnianloukkauksesta voi kuitenkin yhä seurata vankeusrangaistus, vaikkakin ehdottomat vankeusrangaistukset ovat harvinaisia.
Suomalaismiehen tutkintavankeus on kestänyt yli neljä kuukautta, mikä laittoman uhkauksen ja törkeän kunnianloukkauksen tutkinnassa olisi Suomessa poikkeuksellista.