Suomalaiset europarlamentaarikot kritisoivat suorasanaisesti Unkarin pääministeri Viktor Orbánin jo tavaksi tullutta tyyliä revetä EU:n linjasta.
Unkarin EU-puheenjohtajuus ei alkanut kaikkien mielestä toivotusti, kun Orbán vieraili Venäjällä ja Kiinassa heinäkuussa. Aiemmin Unkari jarrutteli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja yritti estää EU:ta tukemasta Ukrainaa.
Unkari on EU:n suurimpia nettosaajia, joten varojen jäädytys on ollut EU:n keino saada Ukraina muiden kanssa linjaan.
Europarlamentaarikot Maria Ohisalo (vihr.) ja Sebastian Tynkkynen (ps.) vaativat Unkarin äänioikeuden poistamista Eurooppa-neuvostossa.
– Unkari on osoittanut, että se ei ole sitoutunut yhteisiin arvoihin ja pelisääntöihin. Tämän pitäisi olla tarpeeksi hyvä kannustin jäsenmaille ottaa käyttöön perussopimuksen artikla 7, joka mahdollistaa Unkarin äänestysoikeuden poistamisen neuvostossa, Ohisalo toteaa.
Seitsemännessä artiklassa todetaan, että unionin jäsenyys ja siihen osallistuminen edellyttävät perusarvojen kunnioittamista ja että niiden vakavasta ja jatkuvasta rikkomisesta voidaan määrätä seuraamuksia.
Ohisalo pitää tervetulleena komission ja useiden jäsenmaiden päätöstä boikotoida Unkarin puheenjohtajakauden kokouksia.
– Nyt keskustelemme, otammeko Unkarin ministereitä kuultavaksi valiokuntiin, itse sulkisin heidät pois, Ohisalo kertoo.
EU:n pitää hänen mielestään pidemmällä aikavälillä uudistaa päätöksentekomenettelyään ja lisätä määräenemmistöpäätöksiä, jotta yksi jäsenmaa ei pääse ”pitämään äänellään muita panttivankinaan”.
– EU:n varojen saaminen pitäisi myös vielä vahvemmin sitoa oikeusvaltioperiaatteen ja yhteisten arvojen noudattamiseen, Ohisalo linjaa.
Tynkkynen tuomitsee Orbánin vierailut Kiinaan ja Venäjälle.
– Orbanin härski vierailu Putinin luo Unkarin EU-puheenjohtajuuden alkaessa oli täysin tuomittava, eikä Orbán edustanut matkallaan millään tavalla muiden jäsenmaiden tai EU:n yhteistä linjaa, Tynkkynen toteaa.
Hänen mielestään Unkarin jarruttelu Ukrainan tukemisessa vaarantaa koko Euroopan turvallisuutta.
– Yhtä lailla Unkari pelasi Euroopan turvallisuuden kustannuksella, kun se perusteettomasti jarrutti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä, Tynkkynen toteaa.
”EU-puheenjohtajuus keskeytettävä”
Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) tuomitsee Unkarin toiminnan.
– Unkarin nykyinen johto ei selvästikään ole sitoutunut unionin yhteisiin arvoihin ja periaatteisiin. Orbánin sooloilu vaarantaa unionin ulkopolitiikan uskottavuutta ja unionin toiminnan tuloksia maailmalla, hän kertoo.
Hän vaatii, että muut EU-maat reagoivat nyt voimalla ja tosissaan sekä Unkarin epädemokraattiseen kehitykseen että välistävetoihin ja sooloiluihin.
– Näihin reagointeihin kuuluvat niin Unkarin äänioikeuden epääminen, Unkarin EU-avustusten pysäyttäminen kuin Unkarin Schengen-aseman tarkastelu, Heinäluoma toteaa.
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ehdotti keväällä toimia Unkarin EU-puheenjohtajuuden peruuttamiseksi. Heinäluoma pitää valitettavana, että hallitus ei tarttunut tähän aloitteeseen.
– Nyt Unkarin puheenjohtajuuden ongelmat ovat kaikkien nähtävillä. Suomen tulisi ottaa asia nyt esille ja esittää EU-puheenjohtajuuden keskeyttämistä.
Heinäluoma kertoo tehneensä oman S&D-ryhmänsä johdolle esityksen, että EU-parlamentin syyskuun täysistunnon asialistalle otetaan Unkarin toiminnan arviointi ja parlamentin kannan määrittely Unkarin toimintaan.
– Unkarin toiminta on ylittänyt kaikki mahdolliset EU-jäsenyyteen liittyvät sopivuuden rajat. Oikeusvaltiorikkomukset, opposition vainoaminen, EU:n yhteisten ulkopoliittisten päätösten estäminen ja Ukrainan tukemisen vaikeuttaminen. Viimeisenä asiana vielä Valko-Venäjälle ja Venäjälle suunnatut Schengen-viisumit, Heinäluoma listaa.
Myös PS:n Tynkkynen harkitsisi Unkarin EU-puheenjohtajuuden keskeyttämistä.
Pikaviisumi venäläisille?
Ohisalon mielestä EU:ssa ei pitäisi olla sallittua myöntää pikaviisumia venäläisille, kuten Unkari on nyt tekemässä. Hän pitää tärkeänä, että komissio pikaisesti selvittää Unkarin pikaviisumikäytännön säännönmukaisuuden.
Tynkkynenkin nostaa esiin pikaviisumin ongelmallisuuden.
– Samalla portit aukeaisivat myös venäläisille vakoojille. Tämäkin tapaus vain alleviivaa sitä, että Unkarin toiminnasta seuraavia riskejä ei voida seurata sivusta. Viisumipäätöksen osalta kannatan sitä, että tarvittaessa Unkari suljetaan Schengen-alueesta ja sen EU-rajoille voitaisiin asettaa tarkastuksia, jotta Euroopan turvallisuus saadaan taattua, Tynkkynen sanoo.
Unkarin kansan valinta
Keskustan europarlamentaarikko Katri Kulmuni pitää hyvänä, että EU on antanut Unkarille sanktioita, ja aikoo myös itse tukea niitä, kun sanktioita vielä todennäköisesti tulee.
– Jos tehdään selkeästi sääntöjen vastaisia toimia, niistä on omat sanktiot ja menettelyt. Mutta kyse on lopulta Unkarin kansasta ja siitä, milloin he kyllästyvät Orbánin valtaan.
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) pohti heinäkuussa, onko EU Unkarille oikea paikka.
Kulmuni ei kuitenkaan ajattele, että Unkaria pitäisi puskea pois EU:sta.
– Viktor Orbán yrittää selvästi vain ärsyttää EU-kumppaneitaan. Kun on sanottu, että olisiko EU:n ulkopuolella Unkarin oikea paikka, niin en usko, että unkarilaiset oikeasti ajattelevat niin, vaan Orban on tällainen perinteikäs rusinat pullasta -edustaja, Kulmuni sanoo.