Onko Suomen talous kääntymässä vai ei?
Viime kuukaudet ovat tarjoilleet ristiriitaisia uutisia Suomen talouden tilasta. Keväällä yllättivät odotettua paremmat talousluvut, ja kesäkuussa Suomen Pankki ennakoi hidasta käännettä kohti parempaa.
Viime viikolla julkaistut työllisyysluvut kuitenkin osoittivat, että työllisyystilanne on vuodentakaista huonompi.
Lisäksi konkurssien määrä on pysynyt korkeana, pörssi laahaa verrokkimaita jäljessä, kuluttajakauppa yskii ja pankkikorttitilastot kielivät kulutuksen sakkaamisesta.
Elinkeinoelämän keskusjärjestö EK:n johtajan Sami Pakarisen mukaan pohja on kuitenkin saavutettu. Käänne parempaan on jo alkanut.
Ristiriitaiset uutiset talouden tilasta ovat hänen mielestään jopa hyvä merkki.
– Tulee vähän hyvää uutista, välillä vähän huonompaa uutista. Ja varsinkin huonot uutiset menevät sinne työllisyyden puolelle, joka reagoi vähän viiveellä, Pakarinen sanoo.
Työllisyyden osalta Pakarinen odottaakin vielä loppuvuodelle jonkin verran huonoja uutisia, sillä työllisyysluvut seuraavat viiveellä tuotantoa.
Pakarinen pohjaa optimisminsa tänään julkaistuun EK:n suhdannebarometriin, jossa tiedustellaan yritysten näkemyksiä ja odotuksia talouden tilasta. Barometrin mukaan tilanne on edelleen huono, mutta suunta on parempaan päin.
– Suhdannenäkymän saldoluku on kivunnut lähelle nollaa, mikä kielii siitä, että käänne on meneillään, hän sanoo.
Katso alta, miten yritysten luottamus on kehittynyt eri toimialoilla.
Ainakin yritysten luottamus on nousussa
Suomen Pankin vt. ennustepäällikkö Juuso Vanhala lukee suhdannebarometria samoin.
– Suhdannenäkymien saldoluku oli hieman negatiivisella, mutta se on tullut tuntuvasti ylöspäin viime kuukausina, Vanhala sanoo.
Suomen Pankin oma ennuste kesäkuulta oli samansuuntainen: talous kohenee, vaikkakin hitaasti.
Myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ennustepäällikön Päivi Puonnin mukaan EK:n kysely lupaa hyvää.
Sen sijaan tänään Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusta mittaava kysely kertoo hiukan vaisummista tunnelmista.
Kuluttajien luottamus ei ainakaan enää heikkene, Puonti kiteyttää. Talouden käänteestä on kuitenkin ”merkkejä ilmassa”, hän muotoilee.
– On vielä vaikeampaa sanoa, mihin käänne ajoittuu. Kuluttajien osalta nähdään, että tilanne ei ainakaan heikkene, ja ainakin yritysten luottamuksen osalta on nyt nähty käänne, Puonti sanoo.
Kuluttajien heikko luottamus näkyy kysynnässä
EK:n suhdannebarometrissa keskitytään kolmeen päätoimialaan: palveluihin, rakentamiseen ja teollisuuteen. Kaikissa kolmessa luottamus on nyt nousussa, mutta varsinkin rakennusalan tilanne on edelleen vaikea.
Selvästi suurin pullonkaula kaikkien alojen kohdalla on heikko kysyntä.
Vielä pari vuotta sitten yrityksillä oli kysynnän sijaan enemmän ongelmia työvoiman saannissa. Alla olevasta kuvaajasta näet, miten tilanne on muuttunut.
Suomen Pankin Vanhalan mukaan työvoiman parantunut saatavuus lupaa hyvää tulevan elpymisen kannalta.
Kysynnässä Vanhala korostaa kotimaisen kysynnän haasteita. Hänen mukaansa kuluttajien ostovoima on alkanut elpyä jo viime vuodesta lähtien, mutta luottamus on vielä heikkoa.
– Kotitaloudet ovat yhä varovaisia. Verotuksen kiristyminen ja sosiaalietuuksiin kohdistuvat leikkaukset aiheuttavat myös loven monien kotitalouksien tuloihin, Vanhala sanoo.
EK:n Pakarisen mukaan sekä suomalaisten yritysten että kuluttajien luottamus on ollut viime ajat heikolla tasolla, kun tilannetta verrataan muihin EU-maihin.
Taustalla on vaikuttanut erityisesti Venäjän hyökkäyssota, mikä näkyy Pakarisen mukaan myös Viron heikoissa luottamusluvuissa.
– Olemme olleet aikamoisessa luottamuslamassa. Sen selättäminen olisi nyt kaikista tärkeintä, Pakarinen sanoo.
Katso alta, miten kuluttajien luottamus on kehittynyt viime vuosina.
Saksan taloutta kannattaa seurata
Suomen talouskasvuun vaikuttaa erityisesti muun Euroopan tilanne. Eurooppalainen talouskasvu on laahannut viime vuodet selvästi Yhdysvaltain ja Kiinan takana. Ensi vuodelle on kuitenkin povattu nousua.
Euroopan keskuspankki laski kesäkuussa korkoja, ja EK:n mukaan markkinoilla odotetaan vielä uusia koronlaskuja tälle vuodelle.
Etlan Puonnin mukaan uudet koronlaskut eivät ole kiveen hakattuja. Jos esimerkiksi Keski- ja Etelä-Euroopassa palveluiden kysyntä jatkuu vahvana mahdollisuus koronlaskuille pienenee.
Puonnin mukaan koronlaskusuunnitelmien toteutuminen tai viivästyminen vaikuttaa kuluttajien toimintaan myös Suomessa.
– Kyllä se erityisesti kotitalouksiin ja asunnonostoaikeisiin vaikuttaa, Puonti sanoo.
Yksittäisistä maista EK:n barometrissa mainitaan Saksa, jonka taloustilanteen heikkous on silmiinpistävää.
– Se miten Saksan talous kehittyy, on iso kysymys myös Suomen taloudelle, Pakarinen sanoo.