Heikoimmassa kolmikossa Kreikan ja Espanjan työttömyystilanne koheni vuoden aikana, mutta Suomen heikkeni.
Suomen työttömyystilanne on koko EU:n heikoimpia. Siinä missä EU-maiden työttömyys on keskimäärin kuusi prosenttia, Suomessa se on peräti 8,4 prosenttia. Vain Espanjassa ja Kreikassa tilanne on Suomeakin synkempi.
Espanjassa työttömyystilanne on vuoden aikana sentään kohentunut vähän ja Kreikassa hiukan selvemmin. Suomen tilanne sen sijaan on heikentynyt.
Entä jatkossa?
Valtiovarainministeriön finanssineuvos Janne Huovarin mukaan päätettyjen sosiaalietujen kiristäminen saattaa jopa pahentaa työttömyyttä.
Hallituksen tavoitteena on uudistuksilla, kuten asumistuen leikkaamisella, lisätä työvoiman tarjontaa työmarkkinoilla.
Toimien seurauksena työnhakijoiden määrä oletettavasti kasvaa. Mutta koska juuri nyt talouskasvu on nihkeää, on myös työvoiman kysyntä hiipunut. Siksi lopputuloksena saattaa olla työttömyyden kasvu.
– Se voi vaikuttaa lyhyellä aikavälillä myös niin, että työttömyys lisääntyy, jos sitä kysyntää ei ole tarpeeksi, Huovari laskee.
Tavoitteena on luoda 100 000 uutta työpaikkaa hallituskauden aikana. Vielä tuosta tavoitteesta ei kannata Huovarin mukaan luopua vaikka sen saavuttaminen onkin ”haastavaa”.
Toiveena on, että talouskasvu virkoaa ja silloin työnhakuun patistetulle työvoimalle riittäisi kysyntää.
– Tässä on tullut takapakkia, ja työllisyystavoitteen toteutuminen kestää nyt kauemmin. Mutta kyllä työllisyys aika nopeastikin myös kasvaa, jos talous saadaan nousuun.
Keväällä voimaan tulleen asumistuen leikkauksen odotetaan näkyvän vähitellen työmarkkinoille tulevien ihmisten määrän kasvuna.
Toki hallitus tekee samaan aikaan toimia, joiden se toivoo siirtävän ihmisiä työttömyydestä töihin. Tällainen toimi on esimerkiksi syyskuussa voimaan astuva ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen porrastaminen.
Huovarin mukaan osa näistä uudistuksista tuntuu vuoden vaihteen aikaan, osa muutoksista vasta vuosien kuluttua.
Miksi Suomi joutui EU:n työttömyyskolmikkoon?
Huovari löytää Suomen työttömyyskehitykseen ainakin muutaman syyn.
Suomessa talouskasvu on ollut muita maita hitaampaa, muun muassa sen takia, että Suomi on muita EU-maita korkoherkempi.
Korkojen nousu hidastaa siis talouskasvua nopeammin kuin muualla, koska täällä asunto- ja yrityslainat ovat useimmin vaihtuvakorkoisia. Toisaalta myös korkojen lasku virkistää taloutta Suomessa nopeammin kuin muissa euromaissa.
Huovari muistuttaa Suomen kärsineen Venäjän hyökkäyssodasta enemmän kuin useimmat muut EU-maat.
Kolmantena syynä Huovari listaa sen, että maahanmuutto on Suomessa jatkunut voimakkaana samalla, kun työllisyystilanne on heikentynyt.
Miksi Suomen työttömyys on EU:n heikoimpia, Janne Huovari?
Korjattu 13.8. kello 17.38: pääkuvan grafiikassa on kyse työttömyysasteesta, ei työllisyysasteesta, kuten siinä aiemmin virheellisesti väitettiin.