Ruotsin euroviisuedustajaksi valittu yhtye nostaa suomenruotsalaista kulttuuria esiin ennenäkemättömällä tavalla.
Suomen on vallannut todellinen KAJ-huuma, kun suomenruotsalainen bändi voitti viikonloppuna Melodifestivalenin ja lähtee edustamaan Ruotsia Euroviisuissa.
Suomenruotsalainen kulttuuri ei ole varmasti ollut näin isosti esillä Suomessa saati maailmalla koskaan.
Sosiologian dosentti Riie Heikkilä Tampereen yliopistosta on seurannut mielenkiinnolla KAJ-ilmiötä. Hän on väitellyt suomenruotsalaisesta elämäntyylistä.
Heikkilä kertoo, että aluksi Bara bada bastu -kappaleen osallistumista Melloihin hävettiin suomenruotsalaisten keskuudessa. Esimerkiksi Hufvudstadsbladetissa kirjoitettiin, että jälleen kerran meistä annetaan huonoa Suomi-kuvaa.
Puoliksi suomenruotsalainen Heikkilä huomasi, että ääni kellossa muuttui positiivisen vastaanoton jälkeen.
– Hei meidät onkin huomattu täydellisessä naapurimaassa, jossa kaikki on aina tosi hyvin. Voiton jälkeen meidät on legitimoitu aivan uudella tavalla, Heikkilä tiivistää suomenruotsalaisten tuntemuksia.
KAJ’n voitto on myös yhdistänyt suomenruotsalaisia. Heikkilän mukaan ruotsinkieliset ovat elämäntyyliltään yllättävän hajanainen joukko. Elämä voi olla hyvinkin erilaista Pohjanmaan rannikolla kuin Etelä-Suomessa.
Mielikuva on usein se, että suomenruotsalaiset ovat etuoikeutettuja raharikkaita pääkaupunkiseudulta, mutta näin ei ole. Pohjanmaan rannikolla eletään pienissä yhteisöissä tavallista työläiselämää.
– KAJ on tässä täydellinen yhdistäjä ja tuo yhteenkuuluvuutta kaikenlaisille suomenruotsalaisille, Heikkilä sanoo
KAJ on antanut uudenlaisen kurkistuksen ruotsinkielisten kulttuuriin myös suomenkieliselle väestölle. Valtaosalle bändi on täysin uusi tuttavuus, vaikka yhtye on ollut toiminnassa jo yli 15 vuotta. Pohjanmaan suomenruotsalainen kulttuurikin on voinut jäädä etäiseksi.
Mutta nyt ainakin kaikki tietävät, missä on Vöyri.
– Toivoisin, että suomenruotsalaisuudesta ja ruotsin kielestä tulisi uudella tavalla coolia, sanoo Heikkilä.
Yle Mix selvitti, mistä Bara bada bastu -kappaleessa oikeasti lauletaan:
Suomalaisuus tutuksi Ruotsissa
Ruotsalaisten mielikuva Suomesta on pitkään ollut takaperoinen tai jopa vähän juntti. Heikkilän mukaan suomalaisten on ajateltu olevan kulttuurisesti jäljessä verrattuna ruotsalaisten eurooppalaisempaan meininkiin.
Viime vuosina kuva on muuttunut positiivisemmaksi muun muassa entisen pääministerin Sanna Marinin Nato-neuvottelujen ja Käärijän viisumenestyksen myötä. Nyt KAJ jatkaa maakuvan kiillotusta.
Heikkilä näkee KAJ’n menestyksen Ruotsissa kahdelta kantilta. Bara bada bastu ja sen esitys vilisee Suomi-kliseitä, jotka ovat tuttuja ruotsalaisille. Sauna, perkele, Arja Saijonmaa ja ”Ei saa peittää” ovat jopa ummehtuneita ja vanhakantaisia.
Toisaalta yhtye osaa esittää kaiken hauskasti ja sympaattisesti. Suomenruotsalaisyhtye oli myös raikas tuulahdus Melodifestivalenin tarkkaan harkittuun ja jopa kliiniseen popkattaukseen.
– Nykyään pinnalla on autenttisuus, vilpittömyys ja omat juuret. KAJ myös esiintyy rehellisesti ja ironisesti nauraen itselleen. Se varmasti upposi ruotsalaisiin ja nyt myös eurooppalaiseen yleisöön.
Heikkilä uskoo, että KAJ yhdistää Suomea ja Ruotsia kurjassa maailmantilanteessa.
– Tämä on yhdistävä liima pohjoismaisen kaveruuden merkeissä. Tarvitsemme kavereita läheltä ja Ruotsi on looginen kumppani. Ajattelemme monista asioista samalla tavalla ja olemme kulttuurisesti lopulta hyvin samanlaisia maita.
Toukokuussa Sveitsin Baselissa järjestettävissä Euroviisuissa nähdään poikkeuksellinen tilanne, kun kisassa on kaksi suomalaisesiintyjää. Ruotsia edustava KAJ saa vastaansa Suomen Erika Vikmanin.
– Luulen, että tulossa on suloisen maaottelun henkeä. Suomi ja Ruotsi osaavat tehdä sen kuitenkin kiltisti ja mukavasti, Heikkilä uskoo.
Löydä täältä kaikki Ylen uutiset Euroviisuista.