Pörssisähkön hinta on ollut kesä-heinäkuussa poikkeuksellisen matalalla tasolla.
Juhannusviikosta lähtien Suomen pörssisähkön spot-hinta oli Lumme Energian katsauksen mukaan viisi viikkoa Pohjoismaiden edullisinta viikkotasolla ja senkin jälkeen lähes edullisinta.
Niinpä heinäkuun verottomaksi kuukausikeskihinnaksi muodostui vain 1,7 senttiä kilowattitunnilta ja arvonlisäveroineenkin keskihinta oli 2,1 senttiä kilowattitunnilta.
– Heinäkuussa sähkö oli Suomessa keskimäärin halvempaa kuin missään muualla Euroopassa. Tämä on kyllä ensimmäinen kerta, että näin kävi, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
Energiateollisuuden seurannan lisäksi tieto selviää myös sähkön aluehintatietoja Euroopan kartalle kokoavan Energy-Chartsin karttakuvasta.
Yleensä Euroopan halvimmat hinnat löytyvät Ruotsista ja Norjasta – ja vähitellen Suomikin on alkanut kuulua samaan joukkoon. Norjassa ja Ruotsissa sähkö on halvinta pohjoisessa, missä sähköä tuotetaan eniten suhteessa kulutukseen. Ruotsi on jaettu neljään hinta-alueeseen, Norja viiteen. Suomessa hinta-alueita on hyvien maan sisäisten siirtoyhteyksien ansiosta vain yksi, ja siksi Suomessa sähkön pörssihinta on sama Hangosta Utsjoelle.
Suomalaiset saavat etsiä heinäkuun huippuedullista keskihintatasoa muutoinkin vuosien takaa.
– Näin edullista kuukausikeskiarvoa saa etsiä inflaatiokorjattunakin niinkin kaukaa kuin vuoden 2012 heinäkuulta ja tätä alemmaksi päästiin edellisen kerran 2000-luvun alussa. Kyllä tässä nyt ihan huomattavan halvasta kuukaudesta puhutaan, Leskelä sanoo.
Rajasiirron rajoitukset osasyynä
Ilmiön taustalla ovat vahva ydinvoimatuotanto, kun Teollisuuden Voiman Olkiluodon yksiköiden huollot juhannuksen alla lopulta valmistuivat, loma- ja kesäkauden sähkön keskimääräistäkin matalampi kysyntä, viime vuodesta kasvanut aurinkovoima- ja tuulivoimakapasiteetti, hintapiikkien puuttuminen sekä varsin laajat siirtorajoitukset Suomesta ulospäin.
Siirtorajoitukset ovat alentaneet sähkön hintaa, koska tuulisina jaksoina sähköä ei ole voitu siirtää muihin maihin vaan ”ylimääräinen” sähkö on pitänyt myydä halvalla kotimaahan.
Siirtolinjoissa on edelleen huoltotöitä Ruotsin ja Suomen välillä. Myös talvella rikkoontuneen Suomen ja Viron välisen Estlink 2 -kaapelin korjaustyöt kestävät vielä ainakin elokuun loppuun saakka.
Heinäkuun ihme tuskin toistuu
Mutta voiko heinäkuun keskihintaihme toistua. Lumme Energian pääanalyytikko Marko Pikkarainen on epäileväinen.
– Tässä on ollut monta tekijää, jotka edesauttoivat tuon alhaisen keskihinnan syntymistä. Samojen ilmiöiden pitäisi sitten toteutua myös tulevaisuudessa yhtäaikaa ja sitä on vaikea kuvitella. Mutta on tässä yhden asian sähkömarkkinoista oppinut, ja se on ”never say never”.
Energiateollisuuden Leskelä on samoilla linjoilla.
– Sähkön hinta on varmasti ajoittain jatkossakin yhtä edullista kuin se oli nyt heinäkuussa, mutta kyllä tämä hintataso on ollut niin poikkeuksellisen, että ei tämä taso säily ainakaan läpi vuoden.
Esimerkiksi Suomen ja Viron välisen Estlink 2 -kaapelin paluu käyttöön syyskuussa tarkoittaa sitä, että Suomen hintataso voi nousta, koska tuulisina päivinä tarjolla olevaa sähköä voidaan jälleen myydä myös Viroon enemmän.
Leskelä varoittaa silti kuvittelemasta, että halpa hintataso Suomessa säilytettäisiin rajasiirtoyhteyksiä katkomalla.
– Ei kannata elätellä toiveita, että siirtoyhteyksiä katkomalla sähkö pysyisi Suomessa halpana. Kun meillä on jälleen huonosti sähköä tarjolla omasta takaa, niin kyllä me tarvitsemme silloin naapureilta sähköä. Irtautuminen sähkömarkkinoista johtaisi epävarmuuteen ja huomattavasti kalliimpiin sähkön hintoihin.
Itse asiassa siirtoyhteyksiä yritetään parantaa juuri edullisen Pohjois-Ruotsin suunnasta Suomeen. Aurora Line -yhteys otetaan käyttöön ensi vuonna ja sillä odotetaan olevan sähkön toimitusvarmuutta ja sähkön hintaeroja Suomen ja Ruotsin välillä tasoittava vaikutus.
Myös elokuu on alkanut kesä-heinäkuun tavoin edullisten hintojen merkeissä, mutta heinäkuun tasoille kuukausikeskiarvossa tuskin jäädään.
Yksi syy tähän on lomasesongin loppuminen.
– Elokuussa voi edelleen olla hyvinkin halpoja tunteja ja jopa päiviä, mutta lomat ovat nyt loppumassa ja teollisuudessa tuotanto kiihtyy, joten sähkön kysyntä alkaa kasvaa, sanoo Lumme Energian pääanalyytikko Marko Pikkarainen.
Toinen syy on tuotannon kutistuminen.
Sunnuntaina alkoi Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto, jonka arvioidaan kestävän pitkälle syyskuun puolelle.
Tähän ei sitten tarvita yhdessä rajasiirtorajoitusten kanssa kuin tuuleton jakso ja jokin ison voimalaitoksen vikaantuminen päälle, niin esimerkiksi viime vuoden elokuun kaltainen hintapiikki on mahdollinen.
Sähköfutuurit hinnoittelevat Suomen yhä naapureita kalliimmaksi
Poikkeuksellisen edullinen kesä-heinäkuu ei ole myöskään heijastunut alentavasti sähkömarkkinoiden näkemykseen Suomen tulevasta hintatasosta, jonka ennustetaan toteutuvan itseasiassa Pohjoismaista hintaa kalliimpana.
– Markkinat seuraavat miten sähköpörssin määrittelemä Pohjoismainen systeemihinta ja Suomen aluehinta ovat kohdanneet ja yleensä tänä vuonna Suomen hinta on toteutunut kalliimpana. Tästä tosin merkittävä osuus johtuu alkuvuoden ensimmäisestä viikosta. Tämä näkyy edelleen myös ensi talven sähköfutuurinoteerauksissa, sanoo Pikkarainen.
Grafiikassa,normaalisti verottomana määritellyissä sähköfutuureissa, on mukana arvonlisävero, joka on syyskuun alusta 25,5 prosenttia, joten talvikuukausien keskihintaennuste liikkuu jo 10 sentin yläpuolella kilowattitunnilta.
– Jos Suomen hintanäkymää verrataan viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, niin nyt elokuun alussa Suomeen ennustettiin talvelle arvonlisäverottomana aika lailla samoja lukemia, kuin mitä vuosi sitten ennustettiin viime talvelle. Aivan viime päivänä ero vuoden takaiseen on kasvanut, sanoo Pikkarainen.