Suomi–Venäjä-seura ja seuran toiminnanjohtaja Riku Savonen saa väkivaltauhkauksia ja solvauksia edelleen sähköpostilla ja sosiaalisessa mediassa useita vuodessa. Ne jatkuvat, vaikka seura on tuominnut Venäjän hallinnon ja hyökkäyksen Ukrainaan sekä lopettanut yhteistyön virallisten venäläistahojen kanssa.
Yle julkaisee solvaus- ja uhkaviestejä, jotta niiden sisältö ja sävy tulevat selvästi esille. Tässä otteita viesteistä, joita Savonen on saanut tänä vuonna:
”Mitäs homo Rikulle kuuluu? Fanitat vieläkin näköjään ryssää. Miksi et muuta venäjälle? Tappaisit edes itsesi. Turha paska.”
”riku ryssä savonen, ryssä ja — joka haisee kaalilta”
Näistä Savonen ei tehnyt poliisin vinkkipalveluun ilmoitusta, koska ei nähnyt niissä suoraa uhkausta.
Savonen tekee ilmoituksen poliisille helposti, jos viestissä on uhkaus käyttää väkivaltaa. Viimeisimmän ilmoituksen hän teki lokakuun alussa. Se oli tullut seuran yleiseen sähköpostiin. Yle on nähnyt alkuperäisen viestin. Tässä on katkelma viestistä:
”Jokainen suomessa oleva venäläinen pitää poistaa maastamme. Olen rauhan mies, mutta valmis myös väkivaltaisuuteen. Jatkossa jokainen venäjää puhuva on kanssani keskustelussa.”
Venäjä-seuran toimijoita solvataan taustaan katsomatta
Venäjän hyökättyä Ukrainaan venäjän kieltä osaava Riku Savonen ja muutkin seuran toimijat saivat kokea ”ryssittelyä” ja muuta solvaamista jopa päivittäin, riippumatta äidinkielestä ja taustasta. Pilkkaa kohtaavat eritoten suomalaiset seuran toimijat.
Se voi johtua siitä, että he tuovat sen ilmi herkästi.
– Harvemmin tulee venäjänkielisiltä ilmoituksia rasismista, vaikka todennäköisempää on, että he kohtaavat sitä arjessaan, Savonen pohtii.
Hän ei osaa arvioida, mistä se johtuu: eikö sitä tapahdu, eikö ole kanavia tuoda sitä esiin tai eivätkö he aina uskalla, jaksa tai ymmärrä, mitä heille sanotaan.
Millaista uhkailu ja pilkka on? Miltä se tuntuu? Kuuntele audio Yle Areenassa:
Keljuilua on enää kuukausittain, uhkaviestejä vuosittain
Nykyään tilanne on rauhoittunut. Solvauksia ja uhkaviestejä tulee nyt harvemmin kuin kaksi vuotta sitten, kertoo Riku Savonen.
– Ölisijät ovat onneksi harvassa, hän toteaa.
Pahin tapaus kävi heti helmikuussa 2022 Kajaanin Venäjäseuralle, kun sihteeri Juha Urpilainen tuli aamulla toimistolle.
– Näin, että toimiston ikkunat oli kivitetty. Se oli pelottavaa, Urpilainen sanoo.
Hän saa kuulla keljuilua ja olevansa ”Venäjän kätyri” käydessään kaupungilla: kahvilassa, kaupassa ja torilla. Mutta enää se ei ole päivittäistä vaan kuukausittaista, hän arvioi.
– Venäjä on nykyään kirosana, sille ei voi nykyään mitään, hän toteaa.
Myös Kuopion toimistossa kohdattiin ilkivaltaa sodan alettua. Oven lukko oli tukittu eikä sisään päässyt. Siitä ei Savosen mukaan tehty rikosilmoitusta, toisin kuin Kajaanin tapauksesta.
Urpilainen kertoo, että ikkunan kivittäjä on jäänyt mysteeriksi eikä tekijästä ole tietoa.
Venäjä-sana pois nimestä, rahoittajan pyynnöstä?
Suomi–Venäjä-seuran muutama paikallisosasto on vaihtanut nimensä sodan laajennuttua Ukrainassa. Kajaanin Venäjäseura muuttui Kajaanin kansainväliseksi eli kv-seuraksi.
Kajaanin paikallisosaston sihteeri Juha Urpilainen sanoo, että yhteistyökumppanin mukaan oli kiusallista tehdä yhteistyötä yhdistyksen kanssa, jonka nimessä on Venäjä-sana. Urpilaisen mukaan rahoittaja pyysi nimen muuttamista. Seura vaihtoi nimensä yksimielisesti kokouksessaan viime joulukuussa.
Kuuntele Yle Areenassa, kun Kajaanin kv-seuran sihteeri Juha Urpilainen kertoo nimenvaihdosta toimittaja Ville Kinnuselle:
Yksi Kajaanin Venäjäseuran, sittemmin Kajaanin kv-seuran yhteistyökumppaneista on Kajaanin kaupunki. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva (kesk.) ei myönnä kaupungin painostaneen tai edes pyytäneen nimenvaihdosta.
– Kuitenkin keskusteltu on, että vastaako seuran nimi sen toimintaa. Tosiasiassa sen toiminta ei ole enää vain venäläisperusteista. En tunnista, että keskusteluissa olisi suoraa tai epäsuoraa painostusta. Kaupungilla on nollatoleranssi rasismiin, Teuvo Hatva sanoo puhelimitse.
Myös muutama muu osasto on keväällä 2024 muuttanut nimeään, kertoo toiminnanjohtaja Riku Savonen.
Riihimäellä on nykyään Venäjäseuran sijaan ”Riihimäen Suomen ja Venäjän kansojen ystävyysseura”. Haapaveden osasto on nykyään ”Kulttuurikauha” ja Rautjärven osasto ”Rajaseudun matkaajat”, jotka matkailevat paljon, mutta eivät enää Venäjälle. Uuden nimen otti myös Tuusniemen ja Kaavin Slaavilaisen kulttuurin ystävyysseura.
– Seura kävi pitkän nimikeskustelun vuosina 2022–23. Jäsenistön enemmistö kuitenkin toi ilmi, että he ovat kiinnostuneita edelleen Venäjästä, vaikka laaja enemmistö tuomitsee Venäjän valtion toimet, Savonen kertoo.
Suomi-Venäjä-seura katkaisi yhteistyön virallisten ja valtiollisten tahojen kanssa Venäjälle 2022 ja muutti toimintaa kansalaisten väliseksi, Suomessa ja muualla kuin Venäjällä asuvien venäläisten väliseksi.