Puolangalta löytyi susi, joka tapettiin erittäin vaarallisella myrkyllä. Strykniiniä on käytetty esimerkiksi tuhoeläinten myrkyttämiseen.
Oulun poliisi tutkii epäiltyä törkeää metsästysrikosta, jossa susi kuoli erittäin vaaralliseen strykniini-myrkkyyn Puolangalla.
Poliisilla ei ole varmaa tietoa siitä, minkä verran myrkkyä Puolangalla on levitetty. Poliisi varoittaakin, että myrkky on riski metsästyskoirille.
Ruokavirastossa ja sitä edeltäneessä Elintarviketurvallisuusvirastossa on vuosien aikana tutkittu hyvin yksittäisiä koiria strykniinimyrkytyksen varalta.
Millaisesta myrkystä oikein on kyse? Yle kysyi asiasta Ruokaviraston erikoistutkijalta Henna Pekkariselta.
Hermomyrkky aiheuttaa tuskaisen kuoleman
Strykniini on hermomyrkky, joka aiheuttaa voimakasta ja toistuvaa tahdosta riippumatonta lihasten supistumista kaikkialla elimistössä. Myrkky aiheuttaa myös kohtauksia ja hengityslamaa.
Oireet alkavat nopeimmillaan jo kymmenen minuutin kuluttua aineen syömisestä. Myös välillinen myrkytys myrkkyyn kuolleen eläimen syömisen kautta on mahdollinen.
Strykniinin aiheuttama kuolema on erittäin tuskallinen.
Jo pieni määrä tappaa
Strykniini on hyvin myrkyllinen eikä siihen ole olemassa vastamyrkkyä, ja se tekee aineesta erittäin vaarallisen.
Myrkyllinen annos vaihtelee eläinlajien välillä, mutta suurelle osalle nisäkkäistä strykniini on tappavaa jo hyvin pieninä annoksina. Esimerkiksi 40-kiloisella koiralla jo teelusikallisen kymmenesosa voi aiheuttaa kuoleman.
Strykniiniä on alun perin saatu strykniinipuun siemenistä.
Metsästyksessä kielletty tuhoeläinmyrkky
Strykniiniä on käytetty tuhoeläinten myrkyttämiseen sekä esimerkiksi kettujen ja susien metsästykseen. Sitä on myös käytetty ihmislääketieteessä sekä doping-aineena.
Aineen myynti lopetettiin Suomessa jo 1990-luvulla.
Kainuussa on aiemminkin tutkittu epäiltyjä metsästysrikoksia, joissa susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja strykniini-nimistä myrkkyä.