Hem Sverige 16-årig dödade sin lillebror – döms till sluten ungdomsvård

16-årig dödade sin lillebror – döms till sluten ungdomsvård

förbi admin
0 kommentar

Det var en julikväll förra året som den 10-åriga pojken hittades livlös i sitt hem i Vällingby i västra Stockholm. Pojkens då 15-åriga syster greps på platsen och häktades några dagar senare, på sannolika skäl misstänkt för mord. I november åtalades hon för mord på sin lillebror.

Flickan, som har erkänt gärningen, döms nu av Solna tingsrätt till sluten ungdomsvård.

I förhör har flickan uppgett att hon inte visste att en person kan dö genom strypning. Tingsrätten påpekar dock att det måste anses som allmänt känt, även för ungdomar, att ett strypgrepp kan vara förenat med livsfara. Domstolen har också beaktat att flickan har uppgett för ett vittne att hon ville strypa pojken och modern. Flickan hade även gjort en sökning på nätet om hur man dödar sin lillebror. Enligt flickan gjorde hon sökningen för att skrämma pojken. En förklaring som enligt rätten framstår som en ologisk och tillrättalagd förklaring.

Tingsrätten konstaterar att straffvärdet hade varit 18 års fängelse om flickan varit vuxen.

”Med den ungdomsreduktion som gäller vid straffmätning motsvarar detta fyra års fängelse för flickan. Eftersom villkorlig frigivning inte finns vid sluten ungdomsvård ska straffet bestämmas till sluten ungdomsvård två år och åtta månader”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Flickan döms även att betala skadestånd på 130 000 kronor till modern.

Innan händelsen den 16 juli hade både polis och socialtjänst fått ett stort antal larm om att flickan hade betydande svårigheter med att hantera sitt aggressiva beteende.

Polisen ryckte också ut till lägenheten flera gånger. Enligt polisens dokumentation misshandlade flickan både lillebrodern och sin mamma upprepade tillfällen. Hon slog också sönder möbler i lägenheten och var ofta mycket hotfull.

I februari förra året skjutsades flickan till socialjouren av polisen för att hon skulle komma bort från familjen. I ett PM från det tillfället skriver polisen att ”flickan ger uttryck för ett starkt hat mot sin lillebror, att hon önskar att mamma och lillebror inte fanns.”

Efter pojkens död placerades flickan på ett låst ungdomshem, vilket modern motsatte sig.

– Jag älskar min dotter, hon behöver vård. Ett låst ungdomshem är inte rätt plats för henne. Jag vill vara nära henne, stötta henne och skapa trygghet för henne, sa hon när förvaltningsrätten fattade beslut om placeringen.

I januari i år gjorde ett utlåtande från Rättsmedicinalverket gällande att flickan inte led av en allvarlig psykisk störning när hon begick gärningen eller vid undersökningstillfället.

Du kanske också gillar