Hem Sverige 16-åring dömdes för skoldåd men lyckades hålla kontakten med sin vän – som nu åtalas för egen skolattack.

16-åring dömdes för skoldåd men lyckades hålla kontakten med sin vän – som nu åtalas för egen skolattack.

förbi admin
0 kommentar

”Först blev han väldigt förvånad. Han trodde inte att jag skulle kunna kontakta honom.”

I vintras berättar den 15-åring som dömdes för skoldådet i Eslöv för polisen om sina kontakter med en kompis hemma i Skåne.

Henrik, som DN kallar honom, förhörs från det låsta Sis-hem som han placerats på efter att han dömts till sluten ungdomsvård. Det är härifrån han har haft kontakt med sin vän – som nu står åtalad för att även han gått till våldsam attack på sin skola.

Den Henrik pratar om, som blir förvånad över kontakten, är den då 16-årige pojke som åtalats för en skolattack på en gymnasieskola i Kristianstad, ett halvår efter dådet i Eslöv. DN kallar honom för Liam.

”Jag sa till honom var tyst, jag skall berätta allt som hänt mig. Jag berättade en lång historia. Han var chockad och väldigt glad också”, fortsätter Henrik berätta i polisförhöret.

De båda pojkarna är vänner. De har träffats några gånger men den största delen av deras umgänge sker på nätet. Bland annat på plattformen Discord som används av många som är intresserade av datorspel.

Ett par dagar efter julafton anländer Henrik till Sis-hemmet. Han ansöker om att få ha telefonkontakt med Liam, vilket beviljas. Vännerna kommer på ett sätt att runda Sis-hemmets begränsningar genom att Henrik loggar in på sitt instagramkonto och skriver ett direktmeddelande till Liam. Han ber honom skapa ett konto på Discord – något som är omöjligt att göra inifrån Sis-hemmet, eftersom det kräver tillgång till e-post och sms.

Liam hjälper sin vän med att skapa ett konto. Han skickar uppgifterna till Henrik som sedan kan logga in på kontot från Sis-hemmets ipad. Därefter kan de ha kontakt nästan varje dag genom chattar på Discord och Instagram, under den dagliga timme som de intagna får använda internet.

Utöver det kan de prata i telefon. Henrik berättar att han sitter på sitt rum med stängd dörr, under samtalen. Det är bara Henriks pappa som godkänt kontakten – Liams vårdnadshavare blir aldrig tillfrågade trots att Liam förhördes under utredning av skoldådet i Eslöv. Hans mamma hade flera gånger försökt stoppa kontakterna mellan honom och Henrik eftersom hon var rädd för hur de påverkade honom. Att Henrik kan kontakta hennes son även när han är inlåst vet hon inte.

”Vi snackade varje dag i någon vecka och det var ganska långa samtal, två timmar gick snabbt. Ibland var det en timme”, säger Henrik i polisförhör. Mycket handlar om skolattacken i Eslöv.

När den 16-årige eleven kommer till NTI-gymnasiet i Kristianstad första dagen efter jullovet bär han ett svart munskydd och spelar musik ur en högtalare. När den första lektionen börjar går han till attack mot en lärare och en klasskamrat.

Foto: Anders Hansson

Drygt en vecka senare är det vårterminens första dag. Liam kommer till sin gymnasieskola klädd i svarta kläder och munskydd och beväpnad med kniv. Han går till attack under dagens första lektion och knivhugger en lärare och en jämnårig elev.

Efteråt ringer han till SOS. ”Jag har precis gjort en skolattack. Och jag ångrar mig”, säger han.

En anställd på skolan säger till polisen att hon aldrig sett signaler på att Liam skulle kunna genomföra ett skoldåd. Det är en sak hon inte kan släppa: Jullovet, som precis tagit slut när han gick till attack.

”Det har etsat sig fast på mig. Vad i hela friden hände på jullovet?”, frågar hon sig när polisen förhör henne efter dådet.

Att Liam planerat sitt dåd under jullovet kan polisen se i de planer som hittas i hans dator. Men det är inte klarlagt om han diskuterade planerna med Henrik. Polisen ställer frågor om det när de utreder attacken i Kristianstad, men Henrik nekar.

”Jag trodde inte det skulle vara möjligt att han skulle utföra nånting. Han har jättebra betyg och är väldigt framgångsrik så jag trodde inte han skulle göra något sånt här”, säger han om sin vän.

I Liams rum hittar polisen en låda där han antecknat datumen för skoldåden i Eslöv och Kristianstad tillsammans med texten ”Valhalla awaits you”. Men till polisen säger han att dåden inte hänger ihop.

På en låda i Liams rum står datumen för skolattackerna i Eslöv och Kristianstad antecknade. Men han nekar till att de hänger samman.

På en låda i Liams rum står datumen för skolattackerna i Eslöv och Kristianstad antecknade. Men han nekar till att de hänger samman.

Foto: Polisen

Även hans försvarsadvokat Björn Attnarsson säger att samtalen från Sis-hemmet inte påverkat Liam.

– Min klients uppfattning i den delen är att de inte har påverkat det som hände, att de inte haft någon roll i det utan det är en självständig handling från honom.

Men i ett brev som Liam skriver innan attacken i Kristianstad, och lämnar i sin dator, riktar han en hälsning till sin vän:

”Ett särskilt tack till (Henriks nätnamn), min käraste och närmsta vän”.

När Henrik grips i Eslöv säger han till polis att det kan komma nya attacker och att han har möjlighet att stoppa dem. Men på en rak fråga från polisen om Liam är inblandad vill han inte svara.

Efter Eslövsdådet säger Liam flera gånger till personal på sin skola att han mår dåligt över vad hans kompis har gjort. Så när Liams rektor får veta att de har kunnat fortsätta prata, trots att Henrik är inlåst, blir hon arg.

”Jag tror jag svor på sju olika språk när jag fick veta”, har hon tidigare berättat för DN.

Polisen genomför en teknisk undersökning utanför den högskolan i Eslöv där Henrik knivskar en lärare i augusti förra året.

Polisen genomför en teknisk undersökning utanför den högskolan i Eslöv där Henrik knivskar en lärare i augusti förra året.

Foto: Anders Hansson

Institutionschefen på Sis-hemmet där Henrik placerades säger att han inte kan kommentera enskilda fall, men generellt har alla barn och unga på Sis-hem rätt att använda IKT, informations- och kommunikationsteknik, som surfplattor.

– Vi som myndighet har rätt att i vissa fall begränsa barnet eller den unges rätt att ha tillgång till IKT eller telefon. Det kan vara omständigheter som äventyrar vården eller ordningen på hemmet.

När person som vistas på Sis-hem begär att få ringa en person görs kontroller med socialtjänst och den intagnes föräldrar.

Stämmer man också av med vårdnadshavare till den person som ungdomen vill ha kontakt med, om det är en minderårig?

– Nej, det har vi inte befogenhet att göra, utan det är bara ungdomen som sitter hos oss, dennes föräldrar och information som inhämtas hos socialtjänsten. Vi kan googla, om vi hittar något om en ungdom, det är de möjligheterna vi har egentligen.

Men om samtalen sker via chattar eller andra plattformar på internet finns ingen kontroll över vem den intagna pratar med.

I april gav socialdepartementet en utredare uppdraget att se över barn och ungas användning av mobiltelefoner och internet inom Sis. Det uppdraget ska vara färdigt om ett år.

– Det är orimligt att ungdomar som placerats på Sis har kunnat använda mobiltelefoner för att planera fritagningar, köpa narkotika eller utnyttjas sexuellt. Det här handlar om ungdomar som behöver bryta med tidigare destruktiva relationer, då måste det också finnas ett anpassat regelverk för det, sa socialminister Lena Hallengren (s) då.

Brev, lappar och dokument i datorn visar att Liam planerat sitt dåd. Bland annat har han antecknat instruktioner om vad som ska ske när han grips. ”Roten av brottet är hat och ilska”, skriver han i ett dokument och fortsätter: 
”Jag var tvungen att släppa ut det. Jag ville ha blod. Jag ville skada”.

Brev, lappar och dokument i datorn visar att Liam planerat sitt dåd. Bland annat har han antecknat instruktioner om vad som ska ske när han grips. ”Roten av brottet är hat och ilska”, skriver han i ett dokument och fortsätter:
”Jag var tvungen att släppa ut det. Jag ville ha blod. Jag ville skada”.

Foto: Polisen

Institutionschefen välkomnar den utredningen och menar att tillgång till surfplatta kanske inte borde vara en självklar rättighet för alla utan någonting som en ungdom kan få tillgång till när det fungerar bra.

– Vi tycker att det är jättebra att man utreder det. I de flesta fall fungerar det tämligen bra med kontakter, då är det en positiv sak för ungdomarna att kunna ha kontakt. Men helt klart har vi ett antal ungdomar som inte borde ha det och där vi är tvåa på bollen när vi märker att ungdomen haft olämpliga kontakter. Det är inte acceptabelt, säger han.

Rättegången om skolattacken i Kristianstad börjar 17 maj. Liam har erkänt att han skadat två personer men menar att det handlar om grov misshandel, inte försök till mord, då han inte haft för avsikt att döda någon. Han nekar till resten av åtalspunkterna: ett tredje försök till mord samt grovt olaga hot.

Liam och Henrik är fingerade namn.

Läs mer:

Läraren blev en motvillig hjälte under skoldådet

16-årig pojke åtalas efter knivattack på skola i Kristianstad

Du kanske också gillar