Hem Sverige Advokater inlåsta med häktade i Helsingborg

Advokater inlåsta med häktade i Helsingborg

förbi admin
0 kommentar

Advokaten Fredrik Bülow har vid flera tillfällen ställt in bokade besök med klienter på häktet Berga i Helsingborg. Senast i slutet av juni skulle han möta en klient på häktet.

Det erbjöds han att göra i ”ett mycket litet besöksrum i avskiljd korridor och bakom två låsta ståldörrar”, skriver han i sin anmälan till Justitieombudsmannen.

– Problemet är ju egentligen överbeläggning. Det gör att det som ska vara besöksrum för oss advokater är belagt, och då kan de inte ordna det på annat sätt än att när jag besöker någon där blir jag inlåst bakom två låsta dörrar på ett annat våningsplan i ett rum som är tre gånger tre meter, säger Fredrik Bülow till DN.

– Det går ofta rätt bra, ofta är människor hyggliga och det är inga konstigheter. Men jag kan ju aldrig riktigt veta.

Han påpekar att det hela strider mot den reglering som finns mellan Advokatsamfundet och Kriminalvården. Där står skrivet att ”inlåsning av försvarare endast får ske om denne samtycker samt att Kriminalvården i övrigt bär säkerhetsansvaret”.

– Man har kommit överens om hur man ska göra. Advokaten får helt enkelt inte bli inlåst, och skulle det bli så att häktet måste hålla dörren låst, då får de sätta en vakt på en stol utanför, säger han.

Vid de aktuella tillfällena har han erbjudits ett larm, men det ser han inte som en tillfredsställande lösning. Gråzonen där han som advokat kan vilja lämna rummet en stund utan att nödvändigtvis tillkalla vakter är stor.

– Det kan ju vara så att klienten sitter och nyser på mig, eller är oförskämd. Då kan jag säga ”nu räcker det” och gå därifrån, så kanske klienten lugnar sig, säger han.

– Men om det blir så att man måste utlösa larmet så det kommer sju vakter springandes är det inte bra, och inte för klienten heller.

På de övriga häkten han brukar besöka i Helsingborg, Trelleborg och Malmö har han inte upplevt bekymret. Och han är noga med att påpeka att han inte vill skylla på personalen vid häktet Berga i Helsingborg, som han menar har hamnat i kläm.

– Det är inte min förhoppning att någon ska kritiseras, utan bara att man ska hitta en bra lösning, säger han.

Justitieombudsmannen, JO, har begärt in ett yttrande från Kriminalvården efter Fredrik Bülows anmälan, vilket inte sker regelmässigt.

JO vill ha svar på om häktet regelmässigt låser in advokater tillsammans med klienter och om de i så fall ber advokaten om samtycke.

Fredrik Hvetlander är tillförordnad chef på häktet Berga. Han vill inte kommentera anmälan specifikt, utan säger att de ska utreda det och skicka sitt svar till JO.

– Jag kan bara säga att vi har våra besöksrutiner, i vanliga fall fungerar besöksverksamheten, säger han.

Advokat Fredrik Bülow ser positivt på att JO gått vidare med hans anmälan.

– Det är jättebra. För min tanke var att det kan vara en fördel för häktet att jag gör en JO-anmälan, då kan det vara lättare för dem att säga att vi behöver 30 000 kronor för att bygga ett litet besöksrum eller vad det kan vara för nånting, säger han.

Du kanske också gillar