Hem Sverige AFS håller valupptakt bredvid Stockholm Pride

AFS håller valupptakt bredvid Stockholm Pride

förbi admin
0 kommentar

Pride 2019.
Pride 2019.

På lördag går Prideparaden från Kungsholmen i Stockholm.

Samtidigt håller nationalistiska Alternativ för Sverige sin valupptakt strax intill paraden – och varnar i sociala medier för Pride-firarna: ”Ha noga uppsikt över era barn”.

– Vi kommer inte låta denna dag bli en fråga om några få högerextrema, säger Trifa Shakely, ordförande för RFSL.

Cirka 50 000 deltagare väntas delta på Stockholm Prides parad som genomförs på lördag. Från Norr Mälarstrand på Kungsholmen samlas människor för att delta i arrangemanget.

Samtidigt har högerextrema Alternativ för Sverige, AFS, sin valupptakt. Den genomförs i Rålambshovsparken som ligger precis bredvid Norr Mälarstrand.

Det nationalistiska partiet har tidigare uttryckt sitt missnöje över Priderörelsen.

”Tips till alla familjer som närvarar på vår valupptakt på lördag. Ha noga uppsikt över era barn när ni rör er förbi Pridetåget. Skydda dem mot hbtq-lobbyn och den vulgära sexualiseringen av barn”, skrev partiet på Twitter under måndagen.

Det är oklart hur många som kommer att delta på valupptakten men enligt tillståndet som beviljas av polisen ska valupptakten omfatta inbjudna gäster, utdelning av partimaterial och tal från flera nationalistiska partier i Europa.

Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige.

”Kritiska till det”

Trifa Shakely, förbundsordförande för RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, är kritisk till att polisen beviljat AFS tillstånd i närheten av paraden.

– Att de har gett högerextrema tillstånd så nära Prideparaden är vi så klart kritiska till. Det finns andra platser som inte påverkar vår säkerhet. Detta har vi framfört till polisen också, säger hon.

Hon väljer däremot att inte fokusera för mycket på AFS.

– Vi kommer inte låta denna dag bli en fråga om några få högerextrema. Vi har längtat efter och arbetat för det här under en lång pandemi. Vi låter inte rädsla styra oss, säger Trifa Shakely.

”Trångsynt och intolerant”

Gustav Kasselstrand, partiledare för AFS, ser inga problem med att hålla en valupptakt i närheten av Prideparaden.

”Att Pride pågår samtidigt har inte påverkat vårt val av plats: vi kände inte ens till det, och även om vi hade gjort det hade vi inte brytt oss. Vi låter inte andra organisationer påverka var vi håller möten” skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Kasselstrand ger också sin syn på RFSL:s kritik mot att AFS får ha valupptakten i närheten av Pride.

”Priderörelsen är trångsynt och intolerant, de kan inte acceptera att även andra har rätt till mötes- och yttrandefrihet. Det är obegripligt varför vi inte skulle kunna hålla ett möte några hundra meter bort” säger han.

Han säger även att tanken från början var att valupptakten skulle genomföras på en annan plats.

”Vi förlägger våra möten till bästa möjliga lediga plats, vilket nu var Rålambshovsparken. Först ville vi vara i Vasaparken, vilket nekades av Stockholms stad” säger han.

Polisen: ”Kan hantera det”

Susanne Wikland, tf biträdande polisområdeschef i Stockholm city, säger att polisen har vetat om de allmänna sammankomsterna ett tag och känner sig väl förberedda.

– Vi har goda förberedelser och bra kontakt med de som ska arrangera sammankomsterna. Man ska känna sig trygg, men ser man något så rapportera det till polisen, säger hon.

Hon känner sig även trygg med att sammankomsterna kan genomföras utan några incidenter.

– Platsen bestäms i dialog med Stockholm stad. Vi är vana vid att hantera att grupper från olika kategorier av åsikter befinner sig nära varandra. Vi bedömer att vi kan hantera det, säger Susanne Wikland.

Polisområdeschefen säger att det inte finns någon förhöjd hotbild mot sammankomsterna men att hon förstår att människor är oroliga över att grupperna ska befinna sig nära varandra.

– Jag förstår att man tänker så. Vi känner ändå att det är något vi är vana vid att hantera och kan hantera även denna gång, säger hon.

Stockholm Pride har avböjt att kommentera.

Du kanske också gillar