Hem Sverige Åkesson valde rätt när han valde bort talmansposten

Åkesson valde rätt när han valde bort talmansposten

förbi admin
0 kommentar

Valde makten i stället för lullull

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jimmie Åkeson och Sverigedemokraterna valde rätt.

De struntade i den ceremoniella posten som talman till förmån för den verkliga makten. Att leda arbetet i hälften av riksdagens utskott.

Många, däribland jag, trodde att Sverigedemokraterna krävde att posten som talman skulle gå till en av dem, till en SD-ledamot. Detta som kompensation för att de inte ser ut att ta plats i den blivande högerregeringen.

Men jag hade fel. Och det visar att Sverigedemokraterna prioriterar verklig makt framför symbolisk, den typ av maktutövning som talmannen i huvudsak ägnar sig åt.

I det interna kattrakandet mellan de fyra partierna struntade Sverigedemokraterna uppenbarligen i talmansposten. Hade SD velat ha den hade de fått den. Så ser styrkeförhållandena ut.

I stället prioriterade Jimmie Åkeson och hans partikamrater verklig makt. Nämligen uppdragen som ordförande eller vice ordförande i hälften av riksdagens utskott, inklusive EU-nämnden.

Jimmie Åkesson (SD)
Jimmie Åkesson (SD)

För att förstå hur viktiga de här uppdragen är måste man veta hur Sverige styrs. I huvudsak går det till så här:

Regeringen lägger sina förslag på riksdagens bord. De bereds, bearbetas skulle man också kunna säga, i riksdagens utskott, en slags arbetsgrupper.

Där spelar ordföranden en avgörande roll. Men även vice ordföranden är viktig. Tillhör de regeringspartierna ska de se till att regeringens intentioner förverkligas i så hög grad som möjligt.

Utskottets betänkande, beslut kan man också säga, går vidare till kammaren där det formella beslutet fattas.

SD har inte haft en enda ordförande- eller vice ordförandepost sedan de kom in i riksdagen 2010.

Nu kommer de alltså att leda arbetet i hälften av utskotten, antingen som vice ordförande eller som ordförande. Moderaterna får hälften så många uppdrag, Liberalerna och Kristdemokraterna två var.

Att SD får en så stark maktposition i riksdagen kan antyda att de inte kommer att sitta med i den kommande regeringen. I stället får de ett mycket stort inflytande över regeringens politik och över hur den utformas i riksdagen.

Det är värt betydligt mer än en talmanspost. Redan nu, men också om man, som Jimmie Åkesson ständigt har, har siktet inställt på framtiden.

Hans personal, om man får uttrycka sig så vanvördigt om riksdagens ledamöter, har fyra år på sig att förbereda, och lära upp sig, för ännu större uppgifter. Som minister och statssekreterare i en kommande regering. Att hoppa in från ingenting på den typen av jobb är förenat med stor risk för magplask.

Andreas Norlén (M) blir nu talman för en andra fyraårsperiod. Han har lärt sig en del under den mandatperiod som gått, för att uttrycka sig milt. Den erfarenheten vore dumt att byta bort.

Men praxis, enligt de borgerliga partierna, är annars att det största partiet inom den regerande alliansen ska besätta talmansposten. Det skulle i så fall ha varit en SD-ledamot.

Men Julia Kronlid (SD) ser i stället ut att bli andre vice talman. SD och M har alltså bytt poster med varandra, i all fall om man följt praxis.

Förste vice talman blir Kenneth G Forslund (S), avgående ordförande i utrikesutskottet.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Du kanske också gillar